Форс-мажорні обставини. Як в умовах карантину повернути завдаток?

Форс-мажорні обставини. Як в умовах карантину повернути завдаток?
  • Поговорили з юристом про те, як в умовах карантину повернути завдаток і чи можуть підприємці відмовитися віддавати кошти. 

Закохані пари — планували весілля, і замовляли фотографів, ведучих та музикантів. Школярі та студенти — мріяли про випускний, і заплатили за ресторани. Мандрівники — забронювали номера в готелі і завчасно оплатили тур у подорож. Але карантин вніс корективи в плани практично усіх. Що робити людям, яким не хочуть повертати гроші за заплановану подію у ресторані чи гроші за заброньований готель, до прикладу? Ми поговорили з юристом про те, як регулюються такі питання. 

«Про повернення завдатку мови йти не може»

Студентка випускного курсу вінницького ВУЗу Юлія збиралась святкувати випускний у одному з вінницьких ресторанів, який забронювали ще у лютому. Тоді ж дали завдаток — 10 000 грн. 

— Нас назбиралось понад сто людей, тому в принципі, якщо цю суму розділити на всіх, то вийшло не так і багато, — говорить студентка. — Ми до останнього сподівались, що нічого відміняти не доведеться. Але церемонію вручення дипломів скасували, тому витрачати гроші на ресторан, ведучого, фотографа і все інше, на мою думку, сенсу немає.Тим паче, карантин триває і зараз трішки безглуздо збиратись такою великою компанією.

Відео дня

За словами Юлії, вони телефонували в ресторан, щоб спитати, чи можна повернути завдаток. Там сказали, що можна перенести дату, або замовити менший зал, якщо частина студентів відмовиться. Щодо повернення завдатку мови йти не може. 

— У закладі нам сказали, що 10 червня вони вже будуть повноцінно працювати і виходить, що ми самі відмовляємося, а карантин тут ні до чого, — продовжує студентка. — Ми почали гуглити самостійно, як це регулюється з правової точки зору і знайшли кілька нюансів. До прикладу, ресторан не може бути впевненим, що карантин не продовжать. Тому він має повернути, якщо не всю, то хоча б частину завдатку. 

За словами вінничанки, зараз вони розбираються детальніше в цій ситуації і шукають шляхи виходу з неї. 

— Мені здається, що більшість людей, думають, якщо вони самі скасовують захід, то повернути нічого вже не можна. Ресторани можуть скористатися такою необізнаністю відвідувачів, — каже Юлія. — Вони повторюють, що завдаток — це гарантія вашого замовлення на конкретну дату. Але ми живемо в такий час, що ніхто і нічого не може зараз гарантувати на сто відсотків.

А що робити тим, хто вже купив квиток, але не зможе полетіти? 

Деякі авіакомпанії компенсують вартість квитків скасованих рейсів. Деякі — пропонують перебронювати квитки на інші дати або навіть напрямки, але тоді з доплатою різниці в тарифах. Або ж перевізники можуть перерахувати навіть 120% повернення вартості квитка на рахунок пасажира у їхній авіакомпанія.

До прикладу, вінничанин Вадим розповідає, що бронював квитки в авіакомпанії Wizz Air. Компанія повернула кошти за скасований політ на Wizz-рахунок, а не на банківську картку. Тому витратити ці кошти чоловік зможе лише на подорожі, і лише впродовж 2020 року. 

На офіційних сайтах та групах у соцмережах авіакомпаній, вони пишуть про можливості зміни дати, часткове або повне повернення коштів пасажирам. Помітили, що умови і терміни перегляду куплених квитків у різних компаній різні.

Наприклад, МАУ, найбільший авіаперевізник України, пропонує клієнтам, які мали на руках квитки на дні, що припали на період карантину, заповнити на сайті спеціальну форму. У ній можна перенести дату польоту за тим самим маршрутом на дату після закінчення карантину. Можна і звернутися до компанії для повернення частини вартості квитка, яка не була використана. Однак, попереджають в МАУ, через велику кількість заявок період повернення може зайняти до 90 днів.

Windrose, наприклад, надає додаткову можливість безкоштовного перебронювання по авіаквитках, що придбані на скасовані, в зв’язку з непереборними обставинами, рейси.

А як щодо туроператорів? 

Чимало людей значно наперед бронюють тури, оскільки так виходить дешевше. Хтось — планував відпочинок на час великодніх свят, дехто — на травневі чи початок літа, поки у екзотичних країнах ще не така спека. Проте, знову ж таки, карантин вніс свої корективи в плани вінничан. І не всі туроператори погоджують повертати гроші, більшість — пропонує перебронювати поїздки на «безпечні» дати. 

Наприклад, співзасновник турклубу «Бідняжка» Андрій Рибачок повертав гроші туристам за заброньовані подорожі, проте, каже, не все залежить лише від працівників турклубу. 

— Зараз немає жодної людина, яка б могла сказати, що ми їй не повернули гроші, але є певні нюанси, — говорить Андрій. — У нас є правила, згідно яких, за закордонні подорожі ми не повертаємо аванс у період менше, ніж за 45 днів до початку подорожі. Тобто, аванси на подорожі тих людей, які потрапили на карантин, — ми переносили. Вони нічого не втратили, ми просто їхні подорожі перебронювали на осінь, літо чи навіть на 2021 рік. 

За словами Рибачка, гроші за ті тури, які до карантину були заброньовані на літо, осінь чи зиму, тобто більше, ніж за 45 днів до початку подорожі, — їхній турклуб повертав. Проте у цій темі ще є складова авіаквитка за який турклуб вже відповідальності не несе. Чоловік каже, їхній турклуб, як і будь-який інший, вимушений підлаштовуватись під правила авіакомпаній. 

— Ми всіх клієнтів просили не забирати кошти, оскільки турклубу тоді було дуже складно, — продовжує Андрій. — Люди на початку запровадження карантину почали панікувати і чимало людей таки забрали кошти. Але загалом ми маємо лояльну аудиторію, яка нам довіряє, тому більша частина туристів — перебронювала свої поїздки, а не забрала гроші. 

«Завдаток мають повертати»

У правовому полі було врегульовано, що карантин є форс-мажорною обставиною. Утім, багато не цілком добросовісних підприємців вирішили, що форс-мажор спричинений карантином автоматично звільняє їх від виконання зобов’язань. Чи це так, розповів юрист Ростислав Небельський. 

Пояснимо, за загальним правилом непереборна сила (форс-мажор) є обставиною, яка «звільняє» особу від відповідальності (ст. 617 ЦК України). Відповідна норма поширюється як на громадян, так і підприємства, як на договірні, так і недоговірні зобов’язання, зокрема випадки завдання шкоди (ч. 3 ст.1166, ч. 5 ст. 1187 ЦК, ч. 2 ст.1209 України). Однак форс-мажор жодним чином нікого не звільняє від виконання зобов’язань, зокрема й таких як договір підряду (надання послуг) на виконання певних робіт.

— Значно легше буде повернути завдаток, якщо були укладені якісь договори, або навіть просто був зафіксований факт передачі грошей. У цих випадках гроші повинні повернути, — розповідає юрист Небельський. — Проте кожна ситуація різна. Якщо ми говоримо про бронювання місць у ресторані, наприклад, то тут люди виступають, як споживачі, тому рівень захисту в них буде більший. Рекомендую у таких випадках звертатись у Держпродспожив службу, якщо вам відмовляються віддавати гроші. 

За словами юриста, якщо договір був укладений і вам не підходять дати на які переносять ваш завдаток, то можна розірвати договір. І тоді підприємці теж мають повернути гроші. Якщо нічого не виходить, то крайній варіант — звернутися до суду. 

— Якщо ви звертаєтеся до підприємства з проханням повернути завдаток усно, то цю розмову варто записати. Це може бути доказом, якщо справа дійде до суду, — каже юрист. — Завдаток під час карантину практично у будь-якому випадку повернути реально. Навіть, якщо ніяких договорів немає, все рівно через суд гроші можна буде повернути. 

Читайте також: 

З 1 червня частково відновлюється залізничне сполучення. Куди можна буде поїхати з Вінниці?

Весілля на паузі або коли запрацюють причетні до святкової індустрії вінничани

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • AK

    Наталка молодець! Ось такої якості має бути стаття: різні точки зору, коментарі, версії, аналітика. А не розповідь про двох нещасних геїв на яку фейсбучні користувачі по справедливості із флеймом накинулись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera Від читача 18:58 смс для Анечки 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up