Поезіомат поки не знайшов своїх шанувальників

Поезіомат поки не знайшов своїх шанувальників
Нещодавно у Вінниці встановили поезіомат – металеву трубу, за допомогою якої можна слухати вірші. За те, щоб почути поезію не треба платити. Достатньо обрати потрібний вірш та натиснути кнопку. Але таке чудо поки не викликало великого зацікавлення у вінничан.

Встановлений у Вінниці поезіомат – єдиний екземпляр в Україні, аналог якого знаходиться лише у Празі на площі Миру. За своєю формою поезіомат схожий на перископ. На металевій поверхні є список поезії та кнопка, за допомогою якої можна обрати потрібний вірш. Список складається із двадцяти віршів.

Тут можна знайти переклади з багатьох мов світу, але найбільше із чеської. Озвучують вірші українські письменники. Усі поезії об’єднані військовою тематикою.

– Головна тема антивоєнна, але кажуть, там є носій, який можна встановити і змінити тему. Після того як його встановили, у нас виникла ідея встановити такий із віршами Шевченка. Але поки будуть вірші про війну, бо це чеська розробка, створена за рахунок коштів чеських платників податків та благодійних внесків, – каже головний спеціаліст департаменту культури міської ради Тетяна Міщан.

Відео дня

У світі такі новинки культури швидко стають популярними серед туристів. Та великої цікавості у вінничан новий агрегат поки не викликає.

О 12 годині дня, 13 липня, біля поезіомату немає нікого. Туристи приходять, фотографуються біля пам’ятника Шевченка і йдуть. Не усі знають як користуватися поезіоматом.

Та все ж деякі вінничани знають про існування поезіомата і схвалюють такий задум.

– Я читала в інтернеті про те, що його встановили і зацікавилася, – каже вінничанка Наталя. – Я вибирала кілька віршів, послухала. Думаю, така річ мала б бути цікавою усім. Вона моралізує суспільство. Я переїхала сюди з Кривого Рогу, хоча народилася у Вінниці. Я була закохана у неї ще раніше і приємно бачити, що місто розвивається.

Нагадаємо, що попередньо поезіомат знаходився у Києві.  До кінця літа апарат знаходитиметься у Вінниці, а от куди далі попрямує поки невідомо.

– Сама ідея агрегату блукатиме містами України. Але де далі його буде встановлено – не відомо. Залежно від того, з якою територіальною громадою домовляться чеські власники, – каже Тетяна Міщан

Довідка

У світі є багато схожих цікавинок, але у Європі вони викликають більше інтересу. Наприклад, у Польщі встановлено «шопенівські» музичні лавки. На сидіннях таких лавок знаходиться кнопка, після натискання якої, протягом 30 секунд можна слухати музику Фредеріка Шопена. Також на поверхні лавок намальована карта та розміщена інформація про композитора. В Брюсселі встановлені дві музичні лавки, в пам’ять про загиблих внаслідок теракту туристів. Сівши на таку лавку, можна почути пісні Хаїма Хедер.

Світлана Лавренюк

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Сорок діячів культури і мистецтв Вінниччини отримуватимуть стипендії ОВА 16:17 «Таких як він, ніколи більше не буде». Вінниця попрощалася з Назарієм Гринцевичем 15:21 У Вінниці затримали водія, який був під дією двох наркотиків 15:15 Шале за три місяці під ключ: про переваги капітального будинку AlpChalet (Новини компаній) Від читача 10:24 Пригоди бійців у Європі․ Майбутній "рейнджер" розповів про навчання воїнів ССО за кордоном 14:21 З палаючого будинку надзвичайники врятували двох кошенят photo_camera 13:23 Солдат із Гайсинщини Володимир Гунька отримав «Залізний хрест» від Головкома ЗСУ 12:30 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 12:22 До Небесного війська приєднався Анатолій Кедь з Крижополя 11:21 У пожежі на Вінниччині травмувався 71-річний чоловік 11:05 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 10 травня не буде світла. Адреси 10:14 Наречений і наречена пройшли випробування обстрілами. Який подарунок хотіли б з нагоди одруження? 09:17 Найзапекліші бої точаться на Авдіївському напрямку: Генштаб про 807-й день війни 09:05 Безкоштовні медичні тестування, майстер-класи з благодійним проєктом "Колесо Підтримки" (Новини компаній) 08:55 Вінниця завмерла у скорботі: в останню путь проводжають Назарія Гринцевича та Олега Остапенка photo_camera 08:17 Сьогодні з іменинами вітаємо Кирила та Таїсію. Історія, заборони та прикмети 10 травня 21:17 «Відпочинок на природі — найкраща реабілітація». Дозвілля військових, які лікуються в центрах протезування photo_camera 21:11 До Небесного легіону приєднався Олександр Степанищев з Вінниччини 20:27 Що про мобілізацію ув’язнених думають військові? Ми запитали
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up