Куди поліція діває зброю, яку здають люди? Процедура здачі незареєстрованого

Куди поліція діває зброю, яку здають люди? Процедура здачі незареєстрованого

За липневий місячник добровільної здачі зброї в підрозділи поліції Вінницької області люди здали 115 одиниць зброї. Принесли незареєстровані пістолети, рушниці, гвинтівки, ножі, автомат і гранату. Що буде далі з цією зброєю – розказали в поліції. Також пояснили процедуру здачі зброї та боєприпасів. 

Частину зі зданої під час місячника зброї, якщо вона не фігурувала в криміналі і є працює справно, люди зможуть зареєструвати на себе. Решту, як сказав начальник відділу дозвільної системи обласного управління поліції Володимир Федоришин, спалять в доменних печах.

Досі місячники добровільної здачі зброї в країні проводили двічі на рік. Цього року вперше, і так буде надалі, через складну ситуацію в країні вирішили приймати зброю від людей ще й у липні місці. І люди здають.

- Збільшується кількість людей, які виявляють і добровільно здають зброю, - каже заступник начальник обласної поліції Руслан Мороз. - Позитивна тенденція таких заходів ще й в тому, що ми убезпечуємо наше суспільство від протиправних і в якісь мірі безкарних злочинів. Всі ми розуміємо, що необлікована зброя або зброя, отримана незаконним шляхом, не для того, щоб вона була схована чи лежала десь у шафі. Така зброя в подальшому може використовуватися для якихось незаконних дій, а можливо й злочинів.     
 

Відео дня

Що знесли в поліцейські відділки
мешканці Вінницької області в липні?

115 одиниць зброї, з яких

  • мисливська гладко ствольна зброя – 89
  • мисливська нарізна - 11
  • нарізна армійських зразків - 6
  • холодна зброя (ножі) - 6

32 одиниці газової зброї

2300 боєприпасів різного калібру

200 грам вибухових речовин

21 снаряд часів Другої Світової.


Також Руслан Мороз сказав, що співробітники поліцейських підрозділів регулярно перевіряють на наявність зброї, снарядів чи вибухівки діючих і колишніх учасників АТО.

- Такі трофеї - це часті випадки, - говорить заступник начальника управління поліції. - Виявляємо не тільки в мисливців, а і в бійців АТО, як зброю, так і боєприпаси. 

Про те, що треба людини зробити, щоб здати незареєстровану зброю в поліцію і уникнути будь-якої відповідальності за незаконний пістолет, рушницю, гвинтівку, автомат тощо – дивіться на відео.
 

 

Нагадаємо, що за незаконне зберігання зброї передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. За зберігання загрожує штраф (від 170 гривень) з конфіскацією зброї. А незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами - це злочин. Санкція статті 263 Кримінального кодексу України обіцяє покарання до семи років позбавлення волі.

Якщо ж людина добровільно принесе в поліцію незареєстрований пістолет, рушницю, гвинтівку абощо протягом місяця добровільної здачі зброї, то її звільнять від відповідальності та після відповідної експертизи дадуть можливість зареєструвати зброю у свою власність. Це стосується мисливської вогнепальної, холодної, газової зброї.

- Здана під час місячника гладкоствольна та нарізна зброя, яка сертифікована, може бути зареєстрована на людину, яка її здала, - каже Володимир Федоришин. – Також зброя може бути зареєстрована на того, кого людина вказала в заяві під час здачі зброї. Тобто на іншу людину, яка хотіла б стати власником цієї зброї.  
 

Процедура здачі незареєстрованої зброї в поліцію:

  • Заява в орган внутрішніх справ (відділ за місцем проживання заявника) про добровільну здачу зброї.
     
  • Зброю приймають та здають у спеціальний сейф.
     
  • Людині видають квитанцію, в якій вказують стан зброї та дату її здачі.
     
  • Поліцейські роблять запит у свій інформаційний центр, щоб дізнатися, чи не проходила здана зброя по кримінальним справам.
     
  • Зброю направляють в Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр, де її відстрілюють та дають висновок про придатність/непридатність до використання.
     
  • Якщо зброя «чиста» від криміналу і справна – її дозволять зареєструвати.
     
  • Якщо немає бажаючого стати власником – передадуть на реалізацію у спеціалізовані магазини.
     
  • Несправні зразки зброї здають на склад, де спеціальна комісія забезпечує її знищення та фіксує це документально.


Під час липневого місячника звільнили від відповідальності за незаконне зберігання не облікованої зброї 29 людей. Наступний період для добровільної здачі зброї буде у вересні-жовтні.

Під час місячника здачі зброї, як розказали і поліції, люди передали на знищення більше 20 снарядів часів Великої вітчизняної та сучасну гранату Ф-1. Такі речі нести самостійно в поліцейських відділок небезпечно. Як інформувати поліцейських?
 

Схема повідомлення про виявлений снаряд чи інший вибухонебезпечний предмет:

  1. Подзвоніть на «102»
  2. Поліція зареєструє виклик
  3. Приїде слідчо-оперативна група
  4. Візьме пояснення у людини про те, як вона знайшла вибухонебезпечний предмет і буде охороняти місце до прибуття надзвичайників
  5. Працівників МНС викає черговий поліції (спеціально дзвонити на «101» не треба)
  6. Поліція передає групі рятувальників снаряд, про що складає акт
  7. Вибухотехніки забирають небезпечний предмет і в той же день знищують його на спеціально пристосованій території


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up