Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них?

Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них?
  • Як закон про мобілізацію вплине на чоловіків, які знаходяться за межами України, чи депортуватимуть їх?
  • Вінницька адвокатка розповіла, що зміниться для військовозобов'язаних українців за кордоном після набуття чинності закону про мобілізацію.

В Україні підписали новий закон про мобілізацію, в якому ввели додаткові обмеження для ухилянтів. Деякі нововведення стосуються військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном. Наприклад, закон обмежить консульські послуги, якщо чоловік не стане на облік. А без військово-облікового документу не можна буде отримати український або закордонний паспорт, влаштуватися на роботу. Про це розповідає вінницька адвокатка Мар'яна Слізяк.

— Згідно Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів затвердженого постановою Кабміну, призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України (у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців), — розповідає адвокатка.— Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою КМУ, стати на військовий облік громадян України.

Закордонні дипломатичні установи України ведуть військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком. Список зберігається в закордонній дипломатичній установі України протягом п'яти років.

Відео дня

— Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані (у разі перебування за кордоном) — шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності). Тобто, якщо ви, у визначеному законом порядку були зняті з військового обліку на території України та прибули за кордон, то потрібно стати на військовий облік шляхом звернення до дипломатичної установи України у відповідній країні. 

Оновлення даних тих військовозобов’язаних, які уже перебувають на військовому обліку в закордонній дипломатичній установі України, очевидно, буде здійснюватися також через таку установу шляхом особистого звернення або засобами електронного поштового зв’язку (наразі законодавством такий порядок не визначено).

— Якщо ж ви перебуваєте на військовому обліку в Україні та не знімались з військового обліку для виїзду за кордон, то з аналізу нового Закону вбачається, що оновити свої персональні дані можна буде шляхом надіслання повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону того ТЦК та СП, де ви перебуваєте на обліку, — зазначає Мар'яна Слізяк.— З 18 травня 2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строк 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.

Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Вказані обмеження не застосовуватимуться:

  • у разі оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;
  • вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства;
  • вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.

— Крім того, в умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби України, громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів. Дійсність військово-облікових документів перевіряється працівником відокремленого підрозділу (філії, представництва) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Отже, для того, щоб отримати закордонний паспорт, продовжити його дію, посвідчити довіреність або заповіт, тощо за кордоном, необхідно перебувати на військовому обліку та оновити свої облікові дані. Оновити дані потрібно протягом 60 днів з моменту ухвалення закону. Тобто на облік їм потрібно стати до 16 липня.

 Чи планується мобілізація чоловіків за кордоном?

— Звертаю увагу, що новий Закон не передбачає механізму вручення «бойових» повісток військовозобов’язаним чоловікам за кордоном та депортацію таких на територію України для проходження військової служби після вчинення дій, зазначених вище, — наголошує правозахисниця.

 

Читайте також:

Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?

Скасували статус «обмежено придатний». Що це означає для тих, хто має серйозні хвороби

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Alena...

    То конституцію переписують , то закони для людей (( а для мажорів нема зась! Вседозволенність.... мало хто повернеться з за кордону , з такими недослугами і ворога не треба
  • Настя

    Їм внутрішню картку лають
  • Лепонтій

    Брехуни...то ж писали получити ксіву тільки в Україні можна тепер💩🤮💩

keyboard_arrow_up