Скасували статус «обмежено придатний». Що це означає для тих, хто має серйозні хвороби

Скасували статус «обмежено придатний». Що це означає для тих, хто має серйозні хвороби
Фото ілюстративне
  • «Обмежено придатних» більше не існує. Скільки часу є, щоб пройти повторну ВЛК, за яких умов можна звільнитися з війська? Запитали у вінницької правозахисниці.

Сьогодні,11 квітня, Верховна Рада схвалила законопроєкт про мобілізацію. Він вступить в силу через місяць після підписання Президентом. Серед положень:

  • визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК;
  • ті, хто отримав II-III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (крім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

Нагадаємо, в Україні скасували статус «обмежено придатний». Тепер військовозобов'язані і діючі військові можуть бути тільки придатними чи непридатними для служби. Ті громадяни, які наразі мають статус обмежено придатних, протягом 9 місяців зобов'язані пройти повторну військово-лікарську комісію. Про це йдеться в змінах до законів про забезпечення прав військових та поліцейських, які 2 квітня підписав Президент.

У Міноборони підкреслюють, що після повторного огляду військові, які будуть визнані непридатними, — будуть звільнені з військової служби, а визнані придатними — продовжать службу. Військовозобов’язані, визнані непридатними, виключатимуться з військового обліку, а визнані придатними — підуть боронити країну.

Відео дня

То тепер ті, хто раніше був обмежено придатним, можуть після ВЛК стати придатним? А який список захворювань, з якими вважатимуть непридатними для військової служби? Тонкощі нововведень пояснила вінницька адвокатка Мар'яна Слізяк.

— Закон про скасування статусу «обмежено придатний» набирає чинності через місяць після публікації, — зазначає правозахисниця.—  Після цього уряд матиме ще три місяці, щоб прийняти нормативно-правові акти. Зокрема, список хвороб, з якими відносять до придатних, обмежено придатних чи непридатних, і порядок проходження ВЛК. Але проблема в тому, що хоч депутати і ухвалили новий закон, Міноборони ще не розробило новий наказ 402 про ВЛК. Тому медики поки що не мають критеріїв, куди віднести обмежено придатного — до придатних чи непридатних.

 Мар'яна Слізяк вважає, що такі зміни мають суперечливий характер, адже зумовлюють необхідність внесення корективів не лише до Наказу МОУ 402, а й до інших нормативно- правових актів.

 — Зокрема тих, що регулюють питання грошового забезпечення осіб, які на підставі висновку ВЛК визнані обмежено придатними та виведенні в розпорядження командира. Робота над внесенням змін до ряду нормативних актів є досить значною та потребує ретельного підходу. На мою думку, строк в три місяці занадто короткий для того, щоб визначити, які ж розлади здоровʼя, які раніше робили особу обмежено придатною, наразі підпадатимуть під категорію придатності чи непридатності. Крім того, відсутня методика, рекомендації чи порядок на підставі яких такі категорії розподілятимуться.

За словами адвокатки, у даному випадку, також необхідно говорити про те, що досить важко поділити людей на категорію абсолютно здоровий (придатний) і нездоровий (непридатний), адже є такі захворювання, які не дозволяють виконувати певні обовʼязки військової служби, однак не призводять до абсолютної неможливості виконувати обовʼязок перед Батьківщиною.

Обмежено придатний

Зараз є непридатні до проходження військової служби в мирний час, але обмежено придатні у військовий. Це, зокрема, стосується людей, які мають рак у ремісії. У списку хвороб, з якими визнавали обмежено придатним, можна також знайти такі серйозні захворювання, як порушення згортання крові, ВІЛ, вроджений сифіліс, діабет, епілепсія, деякі хвороби серця, ендокринної, травної системи, проблеми із зором та слухом.

Список цих захворювань довгий та детальний і міститься в наказі 402 про ВЛК, який мають оновити. Відповідно, список хвороб оновиться теж, як і таблиця додаткових вимог до здоров'я для служби в піхоті, десантно-штурмових військах тощо.

 — Обмежено придатних мобілізували, але крім основного висновку про стан здоров'я, у багатьох випадках ВЛК видавали ще один — рекомендацію про те, що чоловіку можна робити, а що ні, та в яких військах йому служити не бажано, — зазначає Слізяк. —Наприклад, обмежено придатних мобілізували в підрозділи забезпечення, але не штурмові бригади. Обмежено придатних тепер багато — це як ті, хто має певні захворювання, так і ті, хто отримав поранення.

Звільнення з ЗСУ за станом здоровʼя

Нині однією з підстав для звільнення з військової служби осіб, призваних на військову службу під час мобілізації, є стан їхнього здоровʼя. Здається, що погіршення стану здоров’я є цілком логічною причиною для припинення виконання військового обов’язку, проте все не так однозначно.

Тут варто памʼятати, що діагнози для непридатності в мирний та воєнний час відрізняються. Тобто список захворювань, що дають змогу уникнути військової служби в мирний час, суттєво ширший, ніж у воєнний.

— У випадку наявності розладу здоровʼя, поганого самопочуття, військовий може звернутися з рапортом про направлення його на проходження ВЛК в порядку підпорядкованості, — говорить адвокатка. — Якщо ВЛК визнає такого військового непридатним, з виключенням з військового обліку, то така постанова є підставою для звільнення з військової служби. ВЛК самостійно надсилає постанову до місця служби військовослужбовця, а військова частина, в свою чергу, негайно її реалізує шляхом оформлення наказу про звільнення з військової служби.

Лише військово-лікарська комісія має право призначити військового:

  • обмежено або відтерміновано придатним до служби: таких осіб все одно можуть призвати, коли це знадобиться;
  • повністю непридатним до військової служби як у мирний час, так і під час війни (таку особу виключають з військового обліку).

Відповідно, якщо чоловіка визнають обмежено придатним, він не зможе звільнитися з військової служби.

За словами правозахисниці, якщо військовослужбовець не погоджується з прийнятим рішенням ВЛК про можливість проходження подальшої служби, то він має право оскаржити його. Для цього необхідно звернутися до спеціального органу або в суд.

Також важливо зазначити, що поранення не звільняє військового від служби. Чоловіки, які отримали поранення чи мають певні проблеми зі здоровʼям, йдуть на лікарняний. Після відповідного лікування та реабілітації, вони знову проходять ВЛК, яка визначає придатність до служби.

Хвороби і непридатність до служби

Наразі непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є особи з вродженими вадами розвитку зі значними порушеннями функцій.

Підставою для повної непридатності до військової служби є травми голови та шиї, хребта, спинного мозку, органів грудної, черевної порожнин, кінцівок тощо зі значним порушенням функцій.

Перелік хвороб, які звільняють особу від проходження військової служби, зазначають у додатку Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ.

Інфекційні  захворювання

  1. Активний прогресуючий туберкульоз з розпадом легеневої тканини.
  2. Активний прогресуючий туберкульоз інших органів позалегеневої локалізації.
  3. Тяжкі форми вірусних гепатитів, які важко піддаються лікуванню та значно порушують функції органів та систем.
  4. ВІЛ-хвороба, яка супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами тощо.

Новоутворення

Не всі типи онкологічних захворювань означають повну непридатність до повернення до військової служби. ВЛК визнає вас повністю непридатним, якщо ви маєте:

  • первинні і вторинні злоякісні новоутворення всіх локалізацій за наявності віддалених метастазів і неможливості радикального хірургічного лікування;
  • швидко і повільно прогресуючі злоякісні пухлини лімфоїдної, кровотворної і споріднених їм тканин (лімфогранулематоз, неходжкінська лімфома, злоякісні лімфопроліферативні хвороби, множинна мієлома, всі види лейкозів тощо), зі значними змінами;
  • доброякісні новоутворення всіх локалізацій з великими порушеннями функцій.

Решта онкозахворювань роблять громадянина непридатним до військової служби в мирний час і обмежено придатним – у воєнний.

Хвороби крові та ендокринної системи

Причиною непридатності до служби з виключенням з військового обліку можуть бути швидко прогресуючі зі значними порушеннями функцій анемії, порушення згортання крові, геморагічні стани, інші хвороби крові, порушення із залученням імунного механізму тощо.

Хвороби ендокринної системи, порушення харчування і порушення обміну речовин, їхні наслідки

Усі хвороби щитоподібної залози, всі типи цукрового діабету, порушення інших ендокринних залоз, порушення обміну речовин, зокрема всі види ожиріння зі значними порушеннями функцій, є підставою для непридатності до військової служби як в мирний, так і у воєнний час.

Хвороби серцево-судинної системи

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку визнаються пацієнти:

  • з серцевою недостатністю II-Б-III стадії при некоронарогенних хворобах серця;
  • із серцевою недостатністю II-Б-III стадії у разі ішемічних хвороб серця;
  • з гіпертонічною хворобою III стадії;
  • з цереброваскулярними хворобами (наприклад, інфаркт головного мозку або інсульт) зі значними порушеннями функцій;
  • з хворобами артерій, артеріол і капілярів, вен, лімфатичних вузлів (атеросклерози, тромбози, варикози тощо) зі значними порушеннями кровообігу і функцій.

Хвороби нервової системи

Підставою для повної непридатності до військової служби можуть бути:

  • швидко прогресуючі, зі значними порушеннями функцій запальні захворювання ЦНС (менінгіт, енцефаліт, мієліт, енцефаломієліт, внутрішньочерепний і внутрішньо хребтовий абсцес тощо);
  • прогресуючі, зі значними порушеннями функцій системні атрофії, церебральний параліч, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, всі види дистоній (крім вегетосудинної);
  • епілепсія за наявності частих епілептичних нападів або виражених психічних розладів;
  • швидко прогресуючі зі значними порушеннями функцій хвороби периферичної нервової системи.

Хвороби органів зору і слуху

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку вважаються тільки ті особи, що мають:

  • виражені анатомічні зміни або пороки положення повік, орбіти, кон’юнктиви зі значними порушеннями зорових або рухових функцій на обох очах;
  • різко виражені, з прогресуючим зниженням зорових функцій або частими загостреннями на обох очах хвороби склери, рогівки (рубці і помутніння), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (всі види катаракти), судинної оболонки;
  • хвороби склоподібного тіла і очного яблука;
  • неврит зорового нерва, хвороби і ураження зорового нерва і зорових шляхів;
  • відшарування і розрив сітківки будь-якої етіології на обох очах;
  • всі форми глаукоми в розвиненій і наступних стадіях на обох очах;
  • стійкий параліч рухових м’язів очного яблука за наявності диплопії;
  • короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному з меридіанів більше 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції в двох головних меридіанах більше 6,0 дптр;
  • гостроту зору одного ока нижче 0,1 або його сліпоту;
  • відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гостроту зору обох очей 0,2 і нижче.

У більшості випадків особи з захворюваннями вуха непридатні до військової служби в мирний час і обмежено придатні у воєнний. Підставою для виключення з військового обліку може бути тільки стійка повна глухота на обидва вуха або глухонімота.

Хвороби органів дихання

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку вважаються тільки ті, у кого хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів і легень зі значними порушеннями функції зовнішнього дихання. А також хворі на тяжку персистуючу бронхіальну астму.

Хвороби органів травлення

Підставами для виключення з військового обліку є:

  • щелепно-лицеві аномалії (крім вроджених), зокрема аномалії прикусу зі значними порушеннями дихальної, нюхової, жувальної, ковтальної та мовної функцій;
  • хвороби стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки, апендикса, кишківника і очеревини зі значними порушеннями функцій;
  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки зі значними порушеннями функцій;
  • хвороби печінки зі значними порушеннями функцій;
  • всілякі грижі зі значними порушеннями функцій.

Хвороби шкіри і підшкірної клітковини

Підставою для виключення з військового обліку особи може бути:

  • дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву;
  • пухирчатка звичайна;
  • герпетиформний дерматит.

Інші шкірні захворювання роблять людину непридатною для військової служби в мирний період або тимчасово непридатною.

Хвороби кістково-м’язової системи і сполучної тканини

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку особи, хворі на артропатію, хвороби суглобів і хребта, набуті деформації і дефекти пальців або кінцівок зі значними порушеннями функцій.

А також після двосторонніх ампутацій верхніх або нижніх кінцівок на будь-якому рівні або односторонньої ампутації нижньої кінцівки вище рівня верхньої третини гомілки.

Хвороби сечостатевої системи

Підставою для виключення з військового обліку є хвороби нирок і сечостатевої системи зі значними порушеннями функцій і нирковою недостатністю.

Жінки також визнаються непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку в разі запальних захворювань органів малого таза і незапальних захворювань статевих органів зі значними порушеннями функцій.

 

Читайте також:

Адаптація ветеранів до роботи в цивільному житті: виклики та досвід сучасного бізнесу

Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • VITALYA DFGCHK

    А коли вже кінець-кінцем хапатимуть та пакуватимуть крутеликів та мажорів?? А ухилянтів?  Коли вже облави почнуться?



    ТИ ЗАПИСАВСЯ ДОБРОВОЛЬЦЕМ????
  • Григорий Пилипенко

    Щоб не повертатися до теми Януковича, наведу офіційні дані: Курс гривні до долара у січні 2014 року був 7,99 грн/$, а у жовтні 2020 року – 28,32 грн/$.

    Порошенко був президентом з 7 червня 2014 року до 20 травня 2019 року.

    Тарифи за часи правління Порошенка зросли в 4,84 рази, або ж на 384%. Тариф на газ збільшився у 8,4 рази, або на 741%. Опалення та гаряча вода подорожчали в 5,99 разів, або ж на 499%.  Про курс доляра годі і казати. Самі все бачили.

    Отака фігня, малята!
  • L

    При янукович.усі були живі
  • Я

    Хотять винищити всіх не можуть придумати як. Чим вони лучі за януковича.

    VITALYA DFGCHK reply Я

    А означає "ЛУЧІ" ?

    Григорий Пилипенко reply Я

    Яким би не був Янукович, поганим чи зорошим, але він був законно обраним президентом. Пересічним гречкосіям сказали він був поганий і вони прийняли на віру. Потім, як ви знаєте, в результаті перевороту став правити Парашенко, який здав Путіну Крим і половину Донбасу. За це його фабрика в Липецьку випускалла рошенки навіть під час війни.

    Отже, неповага до Закону тоді, породжує неповагу  в подальшому.

keyboard_arrow_up