Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба

Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба
  • Почалася підготовка до свята Світлого Христового Воскресіння, яке цього року відзначається 16 квітня.
  • Незважаючи на велику кількість пасок у кондитерських та супермаркетах, дехто з вінничан самостійно виготовляє випічку для святкового родинного столу.
  • Рецептами пасок і хліба діляться знані вінничани: Віктор Бронюк, Світлана Теренчук, Ганна Давиденко, Діана Мороз.

Сьогодні дуже мало господинь самі печуть паски і хліб до великоднього столу. Більшість купує в магазині, з рук на ринку або має вправну бабусю чи маму, яка все зготує.

Але є ще господарі та господині, які не лише вміють їх смачно приготувати, а й отримують від цього неймовірне задоволення. Як правило в кожного є свій особливий рецепт, яким вони поділились із читачами сайту «20 хвилин».

Віктор Бронюк

Відео дня

Рецепт класичної паски — від музиканта Віктора Бронюка. 

Інгредієнти: яйця (жовтки) — 4 штуки, цукор — 1 стакан, сухе молоко — 1 стакан, пшенична мука — 4 стакани, ванільний цукор — 1 чайна ложка, дріжджі — 25 грамів, тепла вода — 1 стакан.

Приготування. Жовтки відділити від білків. Додати до жовтків цукор і збити блендером. Потім додати сухе молоко і добре переколотити. В теплу воду додати борошно, ванільний цукор, сухі дріжджі і ретельно всі змішати.Тісто накрити рушником і залишити на 20 хвилин. Додати в тісто борошно і перемішати. Готове тісто розкласти у форми. Вершечки пасок змастити жовтком. Розігріти пічку до 230 градусів і поставити туди паски на 40 хвилин.

Глазур. Цукор — 1 стакан, білок яєць — 4 штуки. Збийте білки міксером, поки вони не стануть дуже густими. Спечені паски покрийте зверху глазур'ю, прикрасьте різнокольоровими присипками.

Діана Мороз

Громадська діячка Діана Мороз готує чудову паску з шоколадом та лимоном. 

Інгредієнти: борошно — 2.5 склянки, дріжджі сухі — 2 пакетика, яйця — 8 штук, цукор — 1 склянка, мигдаль подрібнений — 1 склянка, шоколад гіркий — 1 плитка, ром або коньяк — 0,5 склянки, масло вершкове — 2 ст. ложки, цукати апельсинові — 0,5 склянки, лимон — 1 шт., кориця мелена, гвоздика мелена — 05 чайної ложки.

Для глазурі: порошок какао 3 ст. ложки, яєчні білки — 3 шт, цукор — 0.5 склянки. 

Приготування. Дріжджі розвести в теплій воді (приблизно 1 склянка), додати борошно, замісити тісто і поставити на дві години в тепле місце. Коли тісто підніметься, ще раз ретельно вимісити. Білки відокремити від жовтків. Білки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона. У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно перемішати. Ввести збиті білки. Форму для випічки, для кексу або алюмінієву каструлю змастити вершковим маслом, викласти тісто важливо так, щоб воно не доходило до країв посуду, бо паска підніметься щонайменше на третину, поставити в розігріту духовку (160 градусів) і випікати 60-90 хвилин. 

Глазур. Охолоджені білки збити міксером до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Охолоджену паску змастити глазур'ю.

Ганна Давиденко

Рецепт паски сирної «царської» від директорки вінницького інституту «Україна» Ганни Давиденко.

Інгредієнти і приготування. Два кілограма сиру протерти через сито, додати 2 склянки вершкового масла, 4 склянки сметани, 6-8 яєць, все добре розтерти і поставити на плиту, помішуючи, щоб не пригоріло. Тільки-но почнуть з'являтися пухирці, зняти з вогню і поставити на лід чи в холодну воду, безперервно помішуючи, доки не прохолоне.

Всипати цукор, ваніль, 1/2 склянки товченого солодкого мигдалю з додаванням трьох зернят гіркого мигдалю, родзинок. Все перемішати і викласти у форми, винести на холод чи поставити на кілька годин у холодильник.

Світлана Теренчук

Дизайнер Світлана Теренчук ділиться рецептом святкового хліба.

Інгредієнти: борошно — 1 кг, сіль — 3 ч.ложки, цукор — 3 ст.ложки, дріжджі сухі — 15 гр, олія — 9 ст.ложок, вода тепла — 2.5 стакани.

Приготування: замішати всі сухі інгредієнти (борошно, дріжджі, сіль, цукор). Додати олію та теплу воду. Вимісити м'яке тісто. Накрити рушником, залишити на 30 хвилин у теплому місці. Розділити тісто на порційні частини (можна на 4 середні або 2 великі). Сформувати хлібини, викласти на деко, застелене пергаментом. Накрити рушником, залишити на 30 хвилин.

Декор: замісити невелику кількість тіста (як на вареники: борошно, сіль, вода). Сформувати джгутики, нарізати їх маленькими гострими ножицям, імітуючи колоски.

Коли хлібини будуть готові до випікання, зробити по всій поверхні проколи, обприскати водою та викласти декор. Випікати 30-35 хвилин при температурі 190 градусів.

 

Читайте також:

Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна

Дім наче писанка. Як прикрасити оселю до Великодня, розповідає флористка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up