Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна

Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна
Паски печуть, за традицією, починаючи з Чистого четверга. Більшість господинь роблять це напередодні Великодня, у суботу
  • Цей рецепт журналістка свого часу знайшла в кухарському записнику старшої сестри, який там так і називався — «Мамина паска».
  • Він звичайний. Нічого зайвого. Але дійсно виходить правильна великодня випічка, якщо дотримуватися перевірених порад.

Запах пасочок, які мама дістає із духовки, — це запах Великодня і дитинства. Не пошкодуйте часу, приготуйте паску самі. Вийде значно смачніше від магазинних кексів. А щоб зробити свою паску унікальною, завжди можна додати трохи фантазії. Наприклад, з прикрасами.   

Для «Маминої» паски знадобиться:  

  • 8 яєць  
  • 4 склянки цукру  
  • 1 літр молока  
  • 100 грамів дріжджів  
  • 250-300 грамів масла  
  • борошно (стільки, щоб тісто було еластичне, але не густе)  
  • пачка світлих родзинок 
  • ванілін

Яйця з цукром збиваємо. Додаємо тепле кип’ячене молоко. Воно має бути обов’язково домашнє (не з магазину). Дріжджі вже мають підійти у невеликій кількості теплого молока. Додаємо акуратно їх до усієї яєчно-молочної маси. Потім вливаємо розтоплене заздалегідь масло.

Відео дня

Далі поступово додаємо борошна стільки, щоб тісто було еластичним, але не густим. У мене це — шість спеціальних черпаків для сипучих продуктів. Та коли борошна досить, зрозуміє кожна не лінива до випічки хазяйка. І скільки вимішувати, теж знає. Як кажуть у народі, «до першого поту».

Тісто підходити має у теплому місці години дві. Ховайте його від протягів і накривайте «вафельним» рушником, щоб дихало. Коли підійде, додаємо світлі родзинки, замочені заздалегідь у кип’ятку, і ванілін. Можна пофантазувати з курагою, цукатами шматочками шоколаду. Але не переборщіть. Від зайвого начиння паска може просто не зійти, як слід, або порепатися.  

Після додавання ізюму ще раз вимішуємо, але легше. Знову даємо тісту постояти, доки зійде. Далі у форми. Наповнюємо їх на третину і чекаємо ще півгодини. Із названих в рецепті пропорцій вийде шість середнього розміру пасок.

Перед випіканням змащуємо верх пасок збитим яйцем. Випікати паски треба у розігрітій до 200-180 градусів духовці. Коли підійде, регулюємо температуру.    

  • Якщо духовка сильно пече знизу, а паска ще погано підійшла, — можна підставити під деко з формами ємність з водою. Це не дасть підгоріти «підошві».
  • Якщо, навпаки, ваша духова шафа із сильним підігрівом зверху, і кірочка швидко засмажується, можна накрити паски звичайним папером, змоченим у воді.  

Якщо не купили готової помадки, можна зробити самій. Як варіант — полити паски розтопленим на водяній бані шоколадом. А якщо хочете зробити класичну білу помадку, тоді збийте міксером три білки з двома ложками цукрової пудри. Змащуйте, коли паски остигнуть.

Посипати зверху пасочки можна елегантнішими від магазинних кольорових присипок видами прикрас. Наприклад, чищеним соняшниковим насінням, стружкою мигдальних горіхів або завитками натертого на терку шоколаду.

Смачного Великодня!

Також наші журналісти перевірили ціни на потрібні продукти та дізналися, скільки цьогоріч коштує приготувати самотужки або ж купити готову великодню випічку:


Читайте також:

Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт)

Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up