Великодні рецепти: 7 перевірених рецептів пасок від наших читачів (партнерський проєкт)

- Пасха — це не лише важливе релігійне свято, але й час для сімейних традицій, коли кожен з нас відчуває тепло домашнього затишку. Однією з найулюбленіших традицій є приготування пасок — смачних, ароматних хлібців, які символізують воскресіння і нове життя.
- Цього року ми вирішили зібрати найкращі рецепти пасок від наших читачів, які передаються з покоління в покоління.
Також читайте:
Пасхальні смаколики: 5 перевірених рецептів пасок від наших читачів
З наближенням Великодня ми раді презентувати вам захоплюючий огляд найкращих рецептів пасок, надісланих учасниками нашого конкурсу. Це чудова можливість поринути в атмосферу святкового настрою та насолодитися приготуванням смачних страв, які стали важливими символами родинних традицій.
Разом із партнером конкурсу ТМ Зерносвіт ми зібрали рецепти, які не тільки урізноманітнять ваше святкове меню, але й надихнуть вас на створення власних кулінарних шедеврів. Кожен із представлених рецептів відображає любов та старання авторів, а також їхні унікальні підходи до приготування традиційної паски.
Запрошуємо вас ознайомитися з іншими рецептами пасок від наших читачів у рамках конкурсу «Рецепт паски надсилай, борошно та міксер від ТМ Зерносвіт вигравай!»
Рецепт 1: Пасочка з родзинками від нашого читача Сергія
- Молоко - 500 мл;
- Сухі дріжджі - 11 г або вологі - 50-60г;
- Борошно - 1-1, 3 кг;
- Яйця - 6 шт;
- Масло - 200 г;
- Цукор - 250-300 г;
- Родзинки - 300 г;
- Ванільний цукор - 1 ч. ложка.
Спосіб приготування:
Дріжджі необхідно розчинити в теплому молоці. Потім туди потрібно додати 500 г борошна і ретельно розмішати. Цю суміш потрібно поставити в тепле місце на 30 хвилин і накрити рушником. Далі потрібно відокремити білки від жовтків. До жовтків потрібно додати ваніль і цукор. Все разом добре збити. Білки збити окремо - до білої піни та додати в процесі дрібку солі.
В опару потрібно додати спочатку збиті білки, потім жовтки. Потім туди ж - масло і решту борошна. Тісто потрібно добре вимісити - воно не повинні бути дуже твердим. Тісто ставимо в тепле місце ще на 50-60 хвилин, щоб воно підійшло. Після того як тісто підніметься – додайте родзинки та дайте йому постояти ще трохи часу.
Тепер тісто можна розкладати по формах. Кожну потрібно заповнювати тестом тільки на третину. І необхідно почекати, поки тісто підійде в кожній формі й тільки тоді – відправляти в духовку. Випікати паски потрібно при температурі 180 градусів близько 50-60 хвилин. І готувати їх потрібно обов'язково з хорошим настроєм.
Рецепт 2: Солодка паска з цукатами від нашої читачки Марини
Опара:
- 200 мл. - молока;
- 150 г. - муки;
- 20 гр. - цукру;
- 9 гр. дріжджів.
Тісто:
- 400 гр. - муки;
- 3 яйця;
- 80 гр. вершкового масла;
- 70 мл. олії;
- 120 гр. цукру;
- дрібка солі - 200 гр;
- цукатів (курага, журавлина, родзинки) вистояти в ромові або апельсиновому соку.
Рецепт 3: Великодня паска від нашої читачки Татьяни
Головне прокинутись в ранці з гарним настроєм.
Прочитавши молитву, приступаємо до замісу тіста.
Інгредієнти:
- 15 жовтків;
- 1 склянка теплого молока;
- 0,5 ч. лож. солі;
- 350 гр.цукру;
- 1 пакетик ваніліну;
- 300 гр.масла або маргарину;
- 1 кг борошна;
- 150 грам ізюму і цедра лимона.
Смачного! Вдалої Паски!
Рецепт 4: Найсмачніша паска від нашої читачки Дар'ї
Рецепт найсмачнішої паски:
- 0.5 л молока (трішки тепле);
- 50 г дріжджі + трішки борошна.
Зробити опару і поставити в тепле місце, щоб опара підійшла. Одна ст. ложка цукру додати 6 - 7 яєць + ванілін по смаку і взбити до пінки, 0.5 пачки маргарину + 3 столові ложки олії + 1 столова ложка горілки. Борошна скільки візьме тісто.
Замісти мягеньке тісто і місити 20 хв (борошно обов’язково перед замісом тіста просіяти і по троху додавати). Додати родзинки, цукати, цедру і поставити, щоб взійшло.
Змастити форму жиром і розподілити тісто (1/3 частина форми). Коли паски піднімуться в формах помастити яйцем зверху і в розігріту духовку до 200 градусів.
Через 10 хв зменшити температуру до 170 градусів, випікати 45-50 хв.
Рецепт 5: Солодка паска від нашої читачки Олесі
Інгредієнти:
- Дріжджі - 30 г (сухі 10г);
- Вода - 50 мл;
- Молоко - 250 мл;
- Жовтки - 6 шт;
- Цукор - 250 г;
- Ванільний цукор - 2 п.;
- Dr.Oetker борошно пшеничне - 700 г;
- Масло вершкове - 100 г;
- Сіль - 8 г;
- Родзинки та цукати - 250 г.
Випікати 35-38 хв при 175°С.
Рецепт 6: Паска з сухофруктами та цедрою від нашої читачки Юлії
- 45 гр сухих дріжджів:
- 650 гр муки;
- 120 гр теплого молока;
- 4 яйця;
- 2 жовтка;
- 130 гр цукор;
- 1 ст.л. ванільного цукру;
- 170 гр вершкового масла;
- 300 гр сухофрукти;
- Цукати,1 цедра-лимона і апельсина.
Готуємо опару, залишаємо на 30 хв.
Муку розбираємо з маслом до мокрої крихти. Взбиваємо яйця, жовтки, цукор та ванільний цукор. Добавляємо опару. Перемішуєм, добавляємо сухофрукти та цедру. Накриваємо плівкою та залишаємо на 1-1,5 год. Після того як тісто підійшло формуємо на три порції та в форми. Ставимо в духову шафу розігріту до 200 градусів на 10 хв. Потім знижуємо до 180 і печемо ще 30 хв. Смачного!
Рецепт 7: М'яка паска на свята від нашої читачки Ані
Рецепт добрий тим, що, на відміну від дріжджових пасок, вони на 2-3 день не висихають і зберігають свою приємну м'якість.
Інгредієнти:
- Творог – 300 г;
- Яйце – 3 шт;
- Цукор – 150 г;
- Ванільний цукор – 20 г;
- Сіль;
- Вершкове масло – 70 г;
- Цедра половини лимона;
- Куркума;
- Борошно – 220–240 г;
- Розпушувач – 15 г;
- Сухофрукти – 130 г;
- Шоколад білий (для глазурі);
- Олія;
- Цукати.
Всі інгредієнти, що використовуються, повинні бути кімнатної температури.
Для початку подрібнюємо творог за допомогою міксера, щоб він був як паста. Творог має бути подрібнений максимально до однорідної маси, щоб не залишалося грудочків.
Далі ми збиваємо міксером яйця, цукор, ванільний цукор, дрібку солі до світлої пишної маси. Яйця бажано використати домашні. Вони мають яскравий жовток, і паска буде приємного жовтого кольору. Збиваємо на максимальному режимі до розчинення цукру. Після цього збиття додаємо попередньо розтоплене вершкове масло. Але воно не повинно бути гарячим, щоб не згорнулися яйця. І все перемішуємо.
Далі додаємо у збиту масу терту цедру лимона. Звертаю увагу, терти треба лише жовту частину, бо біла гірчить. Замість лимона можна використовувати також апельсин. Знову перемішуємо. Можна додати трохи куркуми, всього лише на кінчику ножа. Багато додавати не потрібно, інакше воно може зіпсувати смак. Куркума додасть м'якоті паски гарний жовтий колір.
Далі частинами додаємо творог до збитої маси. І знову перемішуємо всю масу до однорідності на низькій швидкості міксера і дивимося, щоб не залишалося в тісті грудочків. Додаємо творог, що залишився, і знову збиваємо.
Змішуємо розпушувач з борошном і додаємо до тіста спочатку лише 200 грамів, потім потрібно дивитися на густоту тіста. Частинами додаємо борошно і збиваємо міксером, стежимо за густотою тіста. Коли вона стає дуже густою, ми замість міксера продовжуємо його помішувати лопаткою. Тісто має бути в міру тягучим. Приємна волога консистенція. І на завершення додаємо попередньо запарені улюблені сухофрукти.
З отриманого тіста ми отримаємо три невеликі паски. Формочку використовуємо розміром 9x9 см і змащуємо їх олією. Рівномірно розподіляємо тісто. Формочка заповниться тістом приблизно на дві третини. Випікати при 160-170 градусах 40-45 хв.
Глазур можна використовувати будь-яку за бажанням. В оригінальному рецепті, паски поливаються розтопленим білим шоколадом + 1 чайна ложка олії. Глазур застигає приблизно за пів години й при розрізанні не кришиться. Тому доки вона не застигла потрібно швидко прикрашати її.