На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб

На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб
  • За інформацією бази даних аналітичної системи Опендатабот в Україні до Реєстру корупціонерів торік потрапили 2420 осіб.
  • У Вінницькій області ця частка склала 169, що зробили нас п'ятою областю, за кількістю корупціонерів.
  • За що саме найчастіше виносили вирок та які корупційні справи нашої області зараз розглядаються в суді? Розповідаємо.

Нещодавно на платформі Опендатабот оприлюднили кількість осіб, які потрапили до Реєстру корупціонерів в Україні за 2023 рік. Ця кількість склала 2420 людей.

Найбільше вироків у Львівській області – 192 та Київській – 188. Вінниччина за минулий рік посіла п'яте місце за кількістю корупціонерів. У нас, згідно з даними, зареєстровано 169 осіб.

Відео дня

У 2022 році, як відомо з аналітики Реєстру корупціонерів, у Вінницькій області була майже така ж цифра – 164 особи. А вже за перших кілька місяців 2024 року в реєстрі є два нових випадки. Загалом за весь період у нас зафіксовано 1067 випадків.

Проте загальна кількість вироків аж на 65% менше, аніж у довоєнний 2021 рік. Припускається, що пов'язано це з тим, що від початку повномасштабної війни НАЗК не перевіряли декларації посадовців, а сама подача декларацій не була обов'язковою.

Бо згідно з даними, у 2021 році переважно люди потрапляли до Реєстру корупціонерів через порушення, пов'язані саме з деклараціями – 75,9% вироків. Уже у 2023 році частка таких справ скоротилася до 1,6%.

Тож у 2022-2023 роках найбільше людей потрапило до реєстру через пропозицію чи обіцянку неправомірної вигоди за дії або бездіяльність у владі – 38,2% та 53,1% випадків відповідно.

Щодо покарань, то найчастіше зловмисників засуджують до штрафів – 92% вироків. Позбавлення волі та громадські роботи або ж іспитовий строк сумарно складають десь 5-8% покарань.

Нагадаємо, що наразі тривають досудові розслідування щодо розкрадання міського бюджету міста Гнівані заступником мера Віктором Гавришком. Крім того, нещодавно стало відомо, що Гавришку повідомили про підозру у ще одну корупційному злочині, у привласненні майже мільйона гривень бюджетних коштів.

Також суд нарешті зміг обрати запобіжний захід колишньому начальнику Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства у 2007-2022 роках Анатолію Бондару, а саме тримання під вартою з можливістю застави у розмірі 2 мільйони гривень (застава була внесена). Його підозрюють у незаконній передачі землі та в спробі дати хабар начальнику Вінницької ОДА у розмірі 25 тисяч доларів США.

Ще одного посадовця, а саме мера міста Тульчин Валерія Весняного, судитимуть також за оборудки із землями територіальної громади, через що бюджет недоотримав мільйонні податки.


Читайте також:

Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини

Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Sergey Nabokov

    Навіщо ж брати взятки, якщо рано чи пізно вас впіймають? Якщо хочете більше грошей, то потрібно відкривати якийсь свій бізнес, а не займатися ось цим. Особисто я вам радив би починати бізнес пов'язаний з надрами країни. Можу навіть порекомендувати чудову компанію, яка допоможе вам у ньому https://geogroup.com.ua/

  • Сергей Рудой

    Реально патріот, у верховну раду їх
  • Микола

    Щось дуже мало
  • Vitalii

    Там розцінки є, треба ж розуміти скільки "порішати" коштує :)

keyboard_arrow_up