Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній)

Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній)

На жаль, тромбоз зараз – доволі поширене явище. На утворення тромбів внутрішньосудинно, вказує показник, який називається Д-димер. Це як певний маркер, що показує саме ризики тромбозу у людини, а отже, звертаючи увагу на цей показник, можна себе вберегти від такого ризикованого та поширеного захворювання. Саме тому пропонуємо  розібратися, що таке тромбоз, як його лікувати і чи лікувати взагалі.


Читайте також:
Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)


У чому причини тромбозу?

Перш за все, тромбоз загрожує тоді, коли уповільнюється кровотік. Саме це створює такі умови, що кров починає згущуватися, тому й утворюються тромби. Причин може бути декілька, зокрема:

  • Різноманітні захворювання. Серцева недостатність, варикозне розширення вен, травми. Це все негативно впливає на швидкість кровотоку;
  • Малорухливий спосіб життя чи тривале незручне положення тіла (зазвичай вимушене, зокрема, поїздки у літаку чи довгий шлях водіїв-далекобійників);
  • Зміни у складі крові. До прикладу, коли порушується баланс згортальної чи протизгортальної системи.
  • Сильніше згортання крові. Генетичні фактори або ж гормональні зміни (виникають, наприклад, при вагітності), прийом певних ліків чи інфекційні захворювання  (як от ковід), а ще онкологія або аутоімунні розлади можуть спричинити посилення згортання крові.
  • Коли знижуються антритромботичні фактори. Зокрема, при дефіциті вітаміну К або ж захворюваннях печінки чи прийомі певних ліків (наприклад, антибіотиків).

Що впливає на посилене тромбоутворення?

Перш за все, потрібно розуміти, що окрім основних факторів, на тромбоутворення впливають і додаткові. До того ж, доволі сильно. Це і погані звички і особливості організму. Тож спробуймо визначити основні фактори:

  • Вік. Старша людина має значно більше ризиків, аніж молода, бо з віком робота організму змінюється.
  • Стать. За певними дослідженнями та спостереженнями більшу схильність до тромбозу мають саме жінки, а не чоловіки. Проте, звісно від цього не застрахований ніхто.
  • Ожиріння. На жаль, ця поширена проблема є ризиком для багатьох хвороб та погіршень стану організму, проте на тромбоз впливає так само.
  • Куріння. Будь-які погані звички згубно впливають на організм та розвиток хвороб, а тим паче куріння, яке збільшує ризик тромбозу дуже значною мірою.
  • Цукровий діабет. Хвороба, яка також часто трапляється зараз і у дорослих, і навіть у діток. Зрозуміло, що це впливає на усі проблеми в організмі.
  • Нещодавно перенесені вірусні хвороби. Ковід добре показав, як важко нам усім відходити та реабілітуватися після складної хвороби. Віруси – це найбільш поширені проблеми з організмом у людей, тому він значно впливає на розвиток тромбозу.

Які симптоми тромбозу?

Те, що хвилює багатьох  – це як дізнатися про наявність тромбозу в організмі. Симптоми тромбозу залежать від форми захворювання. Тому він не завжди має чітку симптоматику. Гострий тромбоз може додатково супроводжуватися різким підвищенням температури, загальним нездужанням, лихоманкою. Також, симптомами тромбозу можуть бути:

  • набряклість, біль і почервоніння ураженої ділянки (тромбоз глибоких вен);
  • погане самопочуття, що різко настало;
  • різкий біль в місці розташування вени;
  • больові відчуття у паховій області;
  • болі в животі та грудях;
  • головний біль, порушення зору, будь-який з основних симптомів інсульту (наприклад, слабкість обличчя і кінцівок на одній стороні тіла), пітливість тощо.

Також бувають випадки, коли тромбоз протікає без симптомів і тоді, як правило, він виявляється вже при розвитку  різних ускладнень.

Проте, варто пам’ятати про те, що самовільне призначення діагнозів, а також самолікування, можуть бути шкідливими для вашого здоров’я. Тому, ми радимо звертатися до лікаря, аби всебічно продіагностувати організм . 

Як позбутися неприємних симптомів?

Перш за все, важливо тримати ноги піднятими і при цьому використовувати комфортне взуття. Часто радять, якщо ноги довго втомлюються або у вас сидяча робота, тримати їх вище, щоб кров краще циркулювала. Важливо використовувати зручне, якісне взуття. Бо якщо взуття натирає або перетискає ногу, то це може повпливати на самопочуття і утворення тромбів в тому числі.

Часто ми любимо вирушати у різноманітні мандрівки, саме тому під час тривалих подорожей в автомобілі чи автобусі важливо робити хоча б час від часу зупинки, щоб пройтись і розім’яти ноги. Ніколи не лінуйтесь та не нехтуйте такими можливостями, адже це справді добре повпливає на ваше здоров’я. Навіть під час авіаперельотів періодична розминка є дуже важливою. 

Загалом, помірна фізична активність є дуже чудовим способом профілактики тромбозу, тому різноманітні види спорту такі, як плавання, можуть покращити самопочуття.

А критично зменшує ризик тромбозу, та й інших захворювань також, відсутність будь-яких шкідливих звичок, наприклад куріння чи вживання алкоголю, а також увага до режиму та свого здоров’я.

Не менш важливим проявом турботи є своєчасне та регулярне обстеження свого організму. Наприклад, серед лабораторних досліджень, на які варто звернути увагу при підозрах на тромбоз є:

Д-димер і загальний аналіз крові – дві важливі складові оцінки здоров'я, які в комплексі можуть надати цінну інформацію про стан організму.

Нагадаємо,  Д-димери – білки, що формуються при розщепленні фібрину в крові. Підвищений рівень д-димерів може вказувати на активність системи згортання крові та ризик тромбозів. Загальний аналіз крові у свою чергу є невід'ємною частиною медичного обстеження, що включає оцінку кількості елементів крові, зокрема червоних та білих кров'яних клітин, тромбоцитів та інших показників. Здати усі необхідні лабораторні дослідження можна у будь-якому відділенні медичної  лабораторії ДІЛА (https://dila.ua/). У Вінниці працює п’ять відділень компанії. Чому важливо здавати дослідження в комплексі?

  • Об'єднання результатів дозволяє отримати комплексну картину стану вашого здоров'я.
  • Дозволяє лікарю вчасно виявити порушення в системі згортання та інші аномалії, що можуть вказувати на ризик різних захворювань.

Медична лабораторія ДІЛА підготувала для вас пропозицію. Замовляйте дослідження Загальний розгорнутий аналіз крові (31 показник: автоматичний геманалізатор) + Д-димер за акційною ціною 319 грн замість 460 грн. Знижка діє тільки при оплаті досліджень у відділенні на касі до 01.06.2024.

Адреси відділень ДІЛА можна знайти на сайті за посиланням.

Дбайте про своє здоров’я, а якщо раптом вас щось турбує – звертайтеся до медиків вчасно! А точно та легко визначити будь-які відхилення допоможе лабораторія ДІЛА.

keyboard_arrow_up