У 2016 році Україна побачить золоту монету у 250 гривень

У 2016 році Україна побачить золоту монету у 250 гривень
У новому році НБУ планує ввести в обіг 31 пам'ятну монету, серед яких будуть золота, номіналом у 250 та срібна у 20 гривень.

Дві перші пам'ятні монети “Щедрик (до 100-річчя першого хорового виконання твору М. Леонтовича)” номіналом 5 та 20 гривень, презентували 5 січня, як  повідомив НБУ.

Монети “Щедрик” входять у серію “Українська спадщина” й присвячені 100-річному ювілею першого виконання твору українського композитора, майстра хорової мініатюри, автора близько двохсот обробок народних пісень Миколи Леонтовича – “Щедрик” хором Київського університету.

“Щедрик” – одна з найпопулярніших обробок Миколи Леонтовича, над якою композитор працював майже все життя. Вона відома не лише в Україні, а й в усьому світі під назвою “колядка дзвонів” (Carol of the Bells, Ukrainian Bell Carol, Ukrainian Carol).

Відео дня

Срібна монета номіналом 20 гривень випущена тиражом у 3000 штук та коштує 1 370 гривень, а монета з нейзильберу – 38 гривень. Її тираж 50000, з яких 30000 у святковому футлярі.

Срібну монету прикрашають блакитний камінчик (кубічний оксид цирконію діаметром 2,0 мм) та різнокольорові голографічні зображення. На її аверсі у намистовому колі зображено різдвяну зірку, в центрі якої – колядники, між променями зірки – по три дзвоники. На реверсі монети розміщено композицію, поділену на дві частини стилізованим музичним рядком зі “Щедрик”: угорі портрет Миколи Леонтовича з диригентською паличкою в правій руці. На лівій руці композитора сидить ластівка, праворуч – напис "Микола Леонтович"; ліворуч від портрета на тлі концентричних кіл, що символізують звучання музики, у центрі яких вставка з кубічного оксиду цирконію, напис "Щедрик"; унизу “колядка дзвонів” – на фоні кольорових голографічних кіл зображено дзвоники.

На аверсі 5-гривневої монети з нейзильберу на матовому тлі розміщено рельєфне зображення ластівки на фоні нотних рядків, на реверсі – групу колядників. Один із них тримає різдвяну зірку, над якою написи – "Щедрик, щедрик, щедрівочка".

Крім цих, у 2016 році НБУ планує ввести у обіг ще 31 пам'ятну монету у 13 тематиках. Наприклад, незабаром у січні ми зможемо оцінити монету номіналом у пять гривень, приурочену до 70-річчя Закарпатської області.

У серії “Видатні особистості України” відзначать одну з піонерок українського жіночого руху, письменницю Софію Русову та видатного Михайла Грушевського. Монета з зображенням Софії з'явиться вже у лютому.

Також останнього зимового місяця ми зможемо побачити монету "150 років Національній парламентській бібліотеці України" у тематиці “Духовні скарби України”.

У cерпні в обіг введуть золоту (900-ї проби) монету “25 років незалежності України” у серії “Відродження української державності”. Її випустять тиражем до 250 штук та матиме номінал аж 250 гривень. Тоді ж побачимо срібну (925-ї проби) монету, також приурочену до 25-річчя незалежності, але номіналом у 20 гривень. Тираж її складатиме 2000 штук.

У цій же тематиці найбільшим тиражем (у 50000) будуть випущені монети "Козацька держава", "Галицьке королівство", "Київська Русь" номіналом у п`ять гривень.

У червні з'явиться навіть монета "Україна – непостійний член Ради Безпеки ООН 2016-2017 рр.". Вона буде випущена тиражем 30000 штук у номіналі п'ять гривень.

Більш детальний огляд запланованого випуску пам'ятних монет можете подивитися на сайті регулятора.

У Вінниці придбати пам'ятні монети можна тільки в Управлінні НБУ за адресою: вул. Соборна, 36.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:23 Минулої доби у двох ДТП травмувалося троє дітей та троє дорослих photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги 10:07 Дрони з Калинівки випробували на полі бою. Робити їх самотужки дешевше і швидше photo_camera 10:03 Олег Мейдич: «Закон про легалізацію грального бізнесу взагалі має бути скасований» (Прес-служба ВО "Батьківщина") 09:48 Через важку хворобу перестало битися серце воїна-добровольця Володимира Савуляка 09:18 У Генштабі розповіли про 804-й день війни: найгарячіше на Авдіївському напрямку 08:17 Сьогодні вітаємо Антона та Людмилу. Історія, заборони та прикмети 7 травня 08:00 Як зберегти здоров'я спини, суглобів та куди звернутися при болях у Вінниці (партнерський проєкт) 07:55 Вакансії в Green cool, Грош та 59 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:07 На Вінниччині відбудеться ретро-тур найдовшою вузькоколійкою в Європі photo_camera 20:19 У Вінницькій області з початку року народилося 2151 немовля 19:21 Нічні заморозки та погіршення погодних умов прогнозують на Вінниччині play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up