Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця

Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця
Захисники отримали вінницькі FPV-дрони
  • Кілька десятків містян об'єдналися та створили волонтерську ініціативу, щоб власноруч складати FPV-дрони для Сил оборони. Вінницькі «пташки» швидко зарекомендували себе на полі бою, через що все більше військових підрозділів хоче використовувати саме ці безпілотники для знищення ворожої техніки та піхоти. 
  • Видання RIA / «20 хвилин» стало активним учасником проєкту «Подільські дрони», тому саме нам випала нагода першими розповісти про нього на загал: що це за ініціатива? Ким та навіщо вона створена? Наскільки ефективна? Як її будуть масштабувати? Та як вінничани можуть стати її частиною?

Коли почалася велика війна, стало зрозуміло, що одним з ефективних способів знищення ворога є FPV-дрони. Це зазвичай недорогі безпілотники, оснащені відеокамерою та можливістю керувати польотом у реальному часі. Використовують їх або як дрони-камікадзе, або як бомбери, що можуть точково скидати на ворога десятки боєприпасів. 

Саме завдяки таким дронам Сили оборони знищили чимало стратегічно важливих об'єктів росіян, їхньої техніки та піхоти, при цьому не наразивши на небезпеку власних пілотів.

Спостерігаючи за результатами роботи FPV на полі бою, у вінницькій IT-спільноті швидко зрозуміли, що розпочалася війна технологій, і що запит на такі безпілотники лише зростатиме. Тоді деякі айтівці нашого міста об'єдналися, створивши кілька команд, які почали збирати кошти та закуповували для бойових підрозділів ЗСУ вже готові вироби з Китаю. 

— На цій війні FPV-дрони — це розхідний матеріал, тому їх ніколи не буває достатньо. Ми мали вигадати, як за якомога менші гроші отримувати якомога більше дронів. Розібрали кілька, подивилися, як все влаштовано всередині і зрозуміли, що можемо виготовляти такі самостійно. За два роки війни це переросло у виробництво і велику команду фахівців, які складають по 200-250 дронів на місяць. Та ми можемо робити їх тисячами. Для цього й створено проєкт «Подільські дрони», — розповідає співзасновник ініціативи на псевдо «Перший». 

Подільські дрони

«Подільські дрони» — це волонтерський проєкт з виготовлення FPV-дронів для бойових підрозділів ЗСУ, який створили вінницькі айтівці. Кожен розробник має основну роботу й бере участь в проєкті виключно на волонтерських засадах, щоб бути долученим до майбутньої перемоги України. 

«Перший» говорить, що свої дрони вони збирають з нуля на кількох спеціально облаштованих під ці потреби цехах. При цьому все більше комплектуючих стають локальними, тому назва «Подільські дрони» — не випадкова.

— Наші FPV — вінницького виробництва. Це один із внесків нашого регіону в майбутню перемогу України. Дуже важливим тут також є те, що вінницькі дрони значно дешевші за китайські. Кінцева вартість нашого виходить орієнтовно 14 тисяч гривень за одиницю, коли замовлення аналогічного з-за кордону обходиться десь у 21 тисячу. — продовжує «Перший». — У бойові підрозділи потрапляють лише перевірені дрони. Усі збираються та програмуються під конкретні запити військових: в одних у пріоритеті відстань, в інших скиди, третіх — швидкість. Ми це враховуємо, тому військові завжди отримують саме те, що їм потрібно.

Подільський дрон

Ключовим завданням проєкту «Подільські дрони» зараз є розширення виробництва та нарощування обсягів складання безпілотників. Однак досягнути цього можна лише завдяки підтримці вінничан та вінницького бізнесу. Саме тому наша редакція розпочинає цикл публікацій про цю ініціативу. 

Ми покажемо, як вінницькі FPV-дрони знищують ворога та наближають нашу перемогу. Поділимося історіями військових, які використовують цих «пташок» на полі бою. Та розкажемо про вінничан, які найактивніше підтримуватимуть цей благодійний проєкт. 

Наразі більше про ініціативу «Подільські дрони» можна дізнатися на їхньому офіційному сайті. Там же ви знайдете установчі документи, контакти та реквізити, за якими можна підтримати вінницьких розробників FPV-дронів.
 

Читайте також:

До ЗСУ через рекрутингові центри: перша група добровольців навчається на тренувальних базах

«Хто буде захищати Батьківщину, крім нас». У Вінниці відбувся другий рекрутинговий ярмарок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Cergey

    Вмію паяти,,,де допомога потрібна?

keyboard_arrow_up