«Хто буде захищати Батьківщину, крім нас». У Вінниці відбувся другий рекрутинговий ярмарок

«Хто буде захищати Батьківщину, крім нас». У Вінниці відбувся другий рекрутинговий ярмарок
Кожен охочий на заході міг ознайомитися із різними родами військ, екіпіровкою військовослужбовців, зброєю. Фото: Сергій Гомон
  • У суботу на Фонтанній площі Центрального парку провели другий всеукраїнський інформаційний захід «Обирай сам. Навчання. Служба. Підтримка».
  • Дізналися, які можливості надає захід для та майбутніх добровольців та студентів військових навчальних закладів.

На Фонтанній площі Центрального парку в суботу було людно. Тут проводили другий всеукраїнський інформаційний захід «Обирай сам. Навчання. Служба. Підтримка». Організували його для всіх, хто підпадає під категорію військовозобов'язаних та хоче більше дізнатися про умови служби у різних підрозділах.

Ініціювали захід керівники рекрутингових центрів Вінниці. 

Відео дня

 — Наші рекрутингові центри працюють з 11 березня. Спочатку, разом з Вінницькою територіальною громадою, було відкрито три рекрутингових центри в місцевих ЦНАПах,— розповідає координатор рекрутингових центрів Вінниці Роман Ковальський. — В них працює десять інструкторів. Це військові 120-ї бригади, які пройшли курси в Міністерстві оборони України. За шість тижнів ними було надано понад 200 консультацій, оформлено більше 70-ти анкет. Уже є люди, які в армії знаходяться, в навчальних центрах. Я вважаю, що роботу проведено успішно.

Люди в центри йдуть, не бояться, що отримають повістку.

— Ми опрацьовуємо інформацію і  шукаємо місце в 120 бригаді або в Силах оборони. Нещодавно зустрілися з головою Вінницької військової адміністрації і обговорили, що рекрутаційні центри потрібно відкрити в пʼяти вінницьких райцентрах, загалом їх буде вісім. Я буду слідкувати, щоб все успішно працювало.

На заході можна було поспілкуватися з представниками Повітряних сил, військово-морських сил, морської піхоти, десантно-штурмових сил, сил спеціальних операцій, сил територіальної оборони, сил підтримки, сил логістики, вищих військових навчальних закладів, військових коледжів сержантського складу, ветеранських та волонтерських організацій. 

— Це всеукраїнський захід, тут є представники багатьох підрозділів,які ведуть рекрутингову роботу, тобто допомагають людині знайти місце в армії, — говорить доброволець 120-ї Вінницької бригади ТрО Володимир Грицик. — Люди підходять, цікавляться, отримують консультації. В залежності від віку і своїх завдань, запитують ким можуть служити,які є варіанти служби. До повномасштабного вторгнення я працював ведучим на телевізійному каналі. 24 лютого 2022 року  вступив до лав тероборони, вінницької 120 бригади. Мотивація така: якщо ти не будеш служити в своїй армії, ти будеш служити в армії свого ворога. Тому, я б закликав усіх приходити в наші рекрутингові центри, знаходити своє місце в армії. Адже, хто буде захищати Батьківщину, крім нас?

Оскільки війна триває, а нещодавно підписали новий закон про мобілізацію, рекрутери пояснюють, що їхній захід нікого ні до чого не примушує. Він суто інформаційний. І для багатьох чоловіків він стане відмінною можливістю поставити будь-які питання представникам підрозділів, щоб мати можливість самостійно обрати собі місце служби.

— Добровольці серед тих, хто сьогодні прийшов на захід були, і їх чимало, — каже Роман Ковальський.— Я би поділив їх на такі категорії:

  • чоловіки середнього віку, які служили але були демобілізовані, і тепер хочуть повернутися в армію;
  • люди, які шукають роботу в ЗСУ. Серед  них більша половина жінок 20-52 років. Вони хочуть працювати кухарем, медиком, психологом,діловодом, адміністратором;
  • люди, які відчувають, що скоро прийде повістка, або уже є в кишені. В них є можливість вибрати, де служити;
  • переселенці;
  •  люди з проблемою біографією.

Представники військових навчальних закладів на заході спілкувалися з випускниками шкіл та коледжів, охочими вступити до їх вузів. Така можливість є в усіх чоловіків до 30 років включно. Розказували, які саме документи для цього потрібні, та яку саме спеціальність можна мати після випуску. Сьогодні таке навчання повністю безплатне. 

— Я з другом проходили повз, вирішили зайти подивитися,— говорить вінничанин Андрій Спеціальний — Я випускник колледжа, за освітою повар. Але у мене батько військовий, тому мене цікавить військова справа, спеціального роду війська. Захищати свою країну завжди похвально.

На заході працювала польова кухня. Ухою, кашею та іншими смаколиками забезпечував Центр професійно-технічної освіти №1.

— Організатори заходу нам запропонували, щоб ми вкотре пригостили всіх присутніх на заході смачною їжею з польової кухні,— розповів директор ЦПТО Валерій Дяків.— Ми погодилися, швидко визначилися з меню, і сьогодні гаряча рибна юшка, каша гречана з куркою, домашні солоні огірочки та смачні пиріжки чекали на всіх присутніх. Кошти, які були задоначені, підуть на потреби ЗСУ, зокрема 120 бригади.

Під час заходу також відбулася фотовиставка «Вони обрали самі» та благодійний концерт з розіграшами. За розмальовану гільзу від снаряду отримали 5 тисяч гривень. Також збирали кошти на бойові дрони для батальйону 120 бригади, який перебуває на Авдіївському напрямку.

За словами організаторів рекрутингового ярмарку, загалом гості заходу задонатили біля 30 тисяч гривень, за які придбають два дрона FPV.

 

Читайте також:

Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?

Скасували статус «обмежено придатний». Що це означає для тих, хто має серйозні хвороби

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • G.A.I.

    Нехай свідомо підходять до вибору свого місця і ролі у лавах Захисників діточки-мажорчики наших корумпованих чинуш ☝️
    А я за ваш срач та безлад, який ви розвели по всій країні воювати не збираюсь ☝️

    Marinchik reply G.A.I.

    Не набридло ще? ніби комусь цікаво, що ти там збираєшся, а що ні) треба буде - підеш)

    G.A.I. reply Marinchik

    Бабо, йди варити борщ чоловіку, і дітям сраки підтирати, і не лізь туди, на що ти не вчилась 🙄☝️🤕

    Marinchik reply G.A.I.

    Це хто ще тут баба)
    Борща нема кому варити, бо захищає чоловік твою сраку
  • ¿

    ✈️Слідкуємо за напрямком шахедів тут👇

    https://t.me/+OXkk_eW_DMoyMjEy

  • G.A.I.

    А яким це чином, війна заважає наводити порядок в країні, саджати корупціонерів, конфісковувати награбоване, та розбудовувати країну?
    А до війни 33 роки, що їм заважало, чим займались?
    Ти хоч трохи політикою цікався, бо скоро станеш, як на рашці - кастрюлеголовою (вибач).

    Але ж вам бабам насрати, що пенсія - 50 євро.
    Ви політикою не цікавитесь.
    Вам головне в інстаграмі сраку з цицьками показати, і чекати, щоб якийсь олень вас лайкнув☝️
  • G.A.I.

    Для війни у нас є регулярна армія, мЄнти, нацгвардія, СБУшники, прокурори та судді, чинуші всіх рівнів, та їхні діточки-мажорчики яких ми  утримували 33 роки на наші податки,це їхній прямий обов'язок воювати,а не обов'язок кожного.І пішли всі в сраку, зі своєю мобілізацією ☝️🙄

keyboard_arrow_up