Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників

Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників
  • Новий випуск на каналі «УкрЮтюбПроєкт» може відкрити для вас Вінницю з іншого боку. 
  • Чи знаєте ви, що наша область є регіоном найкращих вин в Україні? А чули про модні тренди вінницького ткацтва? Чи те, що Вінниця є містом-виробником найгострішого соусу в країні?
  • Євген Синельников показав багато цікавинок, через які ваш бюджет трохи постраждає: адже неможливо не захотіти замовити собі все це!

Наприкінці квітня ведучий, режисер «Орла і Решки» Євген Синельников опублікував на своєму каналі новий випуск про Крафтову Вінницю. У ньому він розповів про екологічне ткацтво, пекельно гострі соуси, вина та м’яса, які виробляють мешканці Вінниці.

Усе це можете побачити у відео, яке триває годину. Або прочитати переказ ролика, що нижче у тексті.

Роблять речі, до яких приємно доторкатися

Перш за все, він відвідав підприємство Vereta, на якому виготовляють вироби з обрізків текстильного виробництва. Ним керують Юрій Степанець та Марія Юзькова.

Усе починалося з того, що вони разом з однодумцями організували станцію глибокого сортування відходів. Побачили, що є чимало текстильних речей. І вирішили, що їх можна переробити в інші речі та, по суті, дати друге життя старій тканині.

— У віддаленому селі Стіна ми починали відшивати килимки. Такий традиційний подільський килим, який робиться тут уже протягом багатьох століть. Коли ми вдома, то нам приємно бути босими на ньому. Він дуже приємний тактильно. Далі ми подумали, що з таких тканин можна робити речі, які будуть з людиною протягом дня, — говорить Юрій Степанець.

І після килимків Vereta почала відшивати косметички, торбинки, сумки для ноутбуків, гаманці.

— Усе це ми робимо із залишків тканин. Дуже різних кольорів та розмірів. Усе це ріжеться вручну і пізніше на ручному ткацькому станкові тчуть і потім вже з цієї заготовки наші швачки дошивають, власне, готовий виріб, — каже Юрій.

Крім подільських візерунків, вироби Vereta насичені символами трипільської культури, Карпат. Та ще й через колаборацію з авіакомпанією SkyUp на виробництво передали одяг бортпровідниць, який використали для виготовлення сумок та інших речей для подорожей.

— І таким чином, через продаж сумок з одягу бортпровідниць, ми збираємо кошти для центру «Левчик» у Львові, який займається дітьми з аутизмом. І купуючи такі речі ви ще й допомагаєте дітям, — додав Степанець.

— Мені прям дуже подобається. Я люблю, коли традиційні речі виглядають сучасно і стильно. Їх прям постійно хочеться трогати. От такі ці речі приємні на дотик, — зазначив Євген Синельников і набрав собі по одиниці ледь не кожен виріб Vereta.

— Наша місія зробити так, щоб ткацтво було живе. Щоб ці речі не тільки опинялися в музеях, а й щоб вони були у щоденному вжитку багатьох людей, — підкреслив Юрій Степанець.

Вирощують салат на стелажах

Надалі команда «УкрЮтюбПроєкту» поїхала до Миколи та Марії, які заснували у Вінниці вертикальну салатну ферму.

— Ми зробили свою ферму не на землі, а на мінваті, — розповідає Микола. — Спеціальний розчин з мінералами та добривами подається по трубках, потрапляє до рослин і не затримується в ґрунті. Вміст поживних речовин контролюється автоматикою. Усе приміщення стерильне, шкідників немає. Тобто, будь-яку рослину тут можна з'їсти, навіть не миючи.

Через рівень автоматизації на вертикальній салатній фермі може працювати навіть одна людина, яка зможе здійснювати посадку та збір врожаю.

— Третій рік ми вже цим займаємося: вирощуємо п'ять видів салату. Наразі працюємо з п'ятьма топовими ресторанами Вінниці. І також наша продукція представлена у мережі фермерських магазинів, — каже Микола.

— А скільки коштує «вхід» у цей бізнес? — запитує Євген Синельников.

— Квадратний метр ферми «під ключ» коштує орієнтовно 800 – 1500 доларів, — відповів Микола.

Від посадки до збору врожаю, в середньому, минає 42 дні. Їх салат може зберігатися свіжим до двох тижнів.

— У нас бізнес-освіта варшавського університету. Аграрного фаху, по суті, не маємо. І усе опановували уже запускаючи вертикальну ферму. Пробували, набивали «шишки», вчилися на своїх помилках, — додає Марія.

Роблять соус, від якого течуть сльози

Після Євген Синельников побував у гостях родини Горчакових — Олександра та Катерини. Вони мають сімейне виробництво гострих і пекельно гострих соусів «Hell Daddy».

— Розвиваємо, намагаємося просувати культуру споживання гострого. Тобто, пропагуємо, що гостра їжа – це не просто біль, а може бути смачно. І ця гострота доповнює, розкриває смаки, — каже Олександр.

Найбільш негострий соус, який вони продають — журавлиновий. Він, по суті, просто зігріває. Наступним став — солодкий чилі, який має 3 з 10 балів сковелів (гостроти).

— Трійка, як на мене, ідеальний варіант. Є і гострота, і смак. Спокійно їси та не хвилюєшся, — каже Євген Синельников.

— Наша фішка в тому, що наші соуси не просто гострі чи пекучі. Вони ще й смачні. І цей смак та гострота зберігаються протягом усього вживання, — додає Катерина. — У виробництві соусів ми намагаємося брати усе локальне, вінницьке та з інших регіонів України.

А найгострішим — 10 з 10 балів гостроти — виявився арахіс, який також виробляють на «Hell Daddy». У ньому три найгостріші перці світу. І на початку відчувається смак горішка, потім смак самих перців і далі поступово наростає гострота.

Вся команда «УкрЮтюбПроєкту» пробувала пекельні соуси та потім стояли в сльозах, з краплями поту на чолі та часто дихали та «окали» від гостроти.

Вінницьке вино «Одеський чорний» — найкраще в Україні

І далі Євген Синельников приїхав до вінницьких виноробів. 

— У нас найкраще вино в Україні. Зокрема, «Одеський чорний» два роки поспіль займає перше місце серед цього виду вина. І ми пишаємося тим, що найкраще українське вино виробляють на Вінниччині, — говорить винороб Димитрій з «GiGi Winery».

На виробництві можуть готувати приблизно 30 тонн червоного вина, білого — 22-23 тонни на рік.

— Починалося усе це десь у 2010-х. Власник винного дому Володимир Карлович виходив на пенсію і він, як грузин, вирішив займатися вином. Потрошку з друзями зробив спочатку 500 літрів вина, потім першу тонну. За рік зробили 3,5 тонни вина, випили. На наступний рік — п'ять тонн, і воно залишилося. Вирішили будувати виноробню, — говорить Димитрій.

— В українського вина є якийсь рік, який вважається найкращим? — спитав Синельников.

— 2017-й був дуже класним. 2023-й, хоча був і дуже складним, але якщо вдавалося збирати виноград, то вино було супер, — відповів Димитрій.

І ще обговорили «Одеський чорний», за який вінничани отримали перше місце.

— Одеський чорний – це сорт винограду. Його створили в 1974 році, коли схрестили Каберне Совіньйон та Алікант Буше. Це найпопулярніший сорт червоного технічного винограду. І зараз Одеський чорний є справжньою візитівкою України, — розповів винороб.

Суміші для соління сотень кілограмів м’яса

І закінчили випуск вінницького крафту розповіддю про Миколу, «Вінницького м'ясника».

Він завдяки спеціальній суміші для соління виготовляє курячий рулет, солонину, джерки та навчає цьому інших. Також постачає продукцію для волонтерів, які готують м'ясо для бійців на передовій.

— Усе м'ясо, що є у «Вінницького м'ясника» — виготовлене за низької термічної обробки. Завдяки цьому волога не випаровується і м'ясо лишається м'яким, — говорить Микола.

Ця справа починалася для нього як хобі. Щоб порадувати рідних та близьких незвичними смаколиками. А наразі в чоловіка є не тільки м'ясо на продаж, а й суміші спецій для приготування м'яса для домашнього використання.

— Я думав, яким чином можу бути корисним для Сил оборони. Тож вирішив віддавати суміш волонтерам, які готують джерки для військових. І, крім того, увесь 2023 рік у мене діяла акція «Великий засол». Люди, які готові були оплатити доставку, отримували пачку суміші №2 безплатно. Розіслав за минулий рік десь 15-20 тисяч цих пачок, — розповів Микола.

Зазвичай, пачки суміші №2, вагою 2,5 кілограми, вистачає на 108 кілограмів сирого м'яса у джерках або рулетах. І ще на кожній пачці є готові рецепти, як використовувати суміш спецій.

Раніше, нагадаємо, ми зібрали ТОП-7 відео про Вінницю за рік.

 

Читайте також:

Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях

Чи вийде з вас кондитер? Тест від 20хвилин

Борзова, Пашковський, Устінова: зарплати та статки вінницьких нардепів за 2023 рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Елена Мироненко

    Дуже сподобався цей випуск! Супер!!! Особлоиво вразили молоді хлопець з дівчиною, що вирощують салат, настільки продуманий підхід, все до дрібниць...
  • Name

    Найсмачніші та найгостріші соуси.
    Hell daddy він же Пекельний дядько - магазин на соборній біля Макдональдс. ❤️🔥😅😋
  • Антоніна

    ❤️

keyboard_arrow_up