Продати все. Та інші обіцянки Порошенка

Продати все. Та інші обіцянки Порошенка
Безвізовий режим з ЄС до кінця року, швидка антитерористична операція, вирішення газового питання і суд за … Крим. Ось далеко неповний список до- і після-виборчих обіцянок Порошенка. Але це потім. Першим ділом політик пообіцяв продати “Рошен”.

Без ейфорії. Революція гідності, яка фактично привела в президентське крісло Порошенка, на відміну від Помаранчевої, не надягла на країну рожеві окуляри.

Ейфорії, яка була при Ющенку, сьогодні немає, а значить новому президенту доведеться або справді рятувати країну і виправдати довіру, в тому числі, виконавши свої  передвиборчі обіцянки, або піти.

“Родина и “Рошен”

Відео дня

Місяць тому Порошенко відкривав у Вінниці новий молочно-консервний комбінат, який дасть роботу з зарплатою понад п’ять тисяч гривень близько півтисячі людей. Вартість підприємства (будівництво та обладнання), яке увійшло до складу корпорації “Рошен”, склала близько 650 мільйонів гривень.

Ще приблизно в стільки обійшлась і друга (нова) Вінницька кондитерська фабрика, відкрита в 2012 році (а це ще майже дві тисячі робочих місць на обох фабриках).

Тепер одне з основних бюджетоутворюючих підприємств Вінниці, разом ще з трьома українськими та трьома закордонними фабриками, які входять до складу “Рошен”, а також іншим бізнесом (суднобудівні заводи, Севастопольський морський завод, київський спортклуб «5 елемент»…) Порошенко обіцяє продати, виконавши таким чином свою передвиборчу обіцянку.

І першим ділом мова йде про головний актив без п’яти хвилин президента – Корпорацію “Рошен”.

Про те, що  процес зрушив з місця, лідер виборчих перегонів заявив уже 26 травня, хочаще рік тому в інтерв’ю журналу Forbes переконував: "Родина и Roshen не продаются"...

Компанія на мільярд

Зараз, за словами Порошенка, уже "дано доручення щодо підбору інвестиційного консультанта, інвестбанку, який починає інтенсивну підготовку до продажу головного активу".

На сьогоднішній день найбільш ймовірними претендентами вважаються швейцарці й американці.

- Наприклад, Nestle або Kraft Foods. Все залежатиме від ціни, умов продажу, - вважає директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін.

Не виключається і покупка Roshen його вітчизняним конкурентом - концерном «АВК».

За оцінками експертів, теоретично запросити за найбільшу кондитерську корпорацію України і 20-ту за обсягом доходу в світі (за 2013 рік виручка корпорації склала близько $1 млрд) може не менше ніж колишній віце-прем’єр Борис Колесников за свою «Конті».

Рік тому фабрика, яку називають другою після “Рошен”, виставлена на продаж за мільярд доларів. Проте віз і досі там…

Не все так швидко

Такі великі операції, за словами директора інвесткомпанії Concorde Capital Ігора Мазепи, тривають не один місяць, а то й рік.

- Жодна компанія не буде купувати великий промисловий актив без проведення внутрішнього аудиту, на який піде не один місяць, - каже директор Центру світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Олег Устенко. Крім того, як додає Ігор Мазепа, що зараз в країні дуже великі ризики і «якби продаж стартував зараз, то потенційні покупці починали б з дисконту щонайменше в 20-30%».

Як би там не було, питання чи розлучиться Порошенко з “Рошен” по-справжньому, чи корпорація буде віддана «на зберігання» чи управління вірним соратникам – відкрите.

Тим часом керівництво Вінницької “Рошен” ситуацію поки що не коментує, але вважають, що те, про що заявив Порошенко, він виконає.

Обіцянка і закон

Згідно з діючою Конституцією, обіцянка Порошенка так чи інакше позбутися бізнесу з обіцянки перетворюється у необхідність.

«Президент України не може мати іншого представницького мандата..., а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку» - гласить головний закон країни.

Інша справа з «5 каналом». Його Порошенко збирається залишити собі.

- Я також наголошував на цьому під час виборчої кампанії – «5 канал», як власність, що також мені належить, не буде проданий, - заявив Порошенко. - Я вважаю, що та роль, яку вільна преса відіграла і під час Помаранчевої революції, і під час нашої революції на Майдані в 2014-му році, є виключно важливою.

 

 

Що ще обіцяє Порошенко

Членство в ЄС

Лідер президентських перегонів Петро Порошенко сподівається, що за рік-два Україна виконає взяті на себе зобов’язання перед Євросоюзом і отримає перспективи членства в ЄС.

Про Донбас

Порошенко підкреслює, що головне зараз - це забезпечення миру в Україні:

- Мій перший візит буде на Донбас, щоб поговорити з людьми, з тими людьми, які не беруть зброю і відкриті для переговорів, щоб гарантувати їм безпеку та захист їх прав...

Водночас, із терористами, за його словами, переговори неможливі. А антитерористична операція має тривати години.

Про децентралізацію і конституційну реформу

- Ключовою позицією конституційної реформи буде не те, що вони хотять черговий перерозподіл повноважень в трикутнику "президент-уряд-парламент". Цим 23 роки займалися. Ключовою позицією, яку я буду наголошувати, це буде децентралізація влади.

Про газ

Порошенко обіцяє прибрати корупційну складову з газової сфери і перетворити газ з «російської «енергетичного кийка» на товар». Порошенко також відзначає важливість організації реверсу газу з ЄС і початку видобутку нетрадиційного газу в Україні.

Про Яценюка

Потенційний майбутній Президент України Петро Порошенко заявив, що залишить Арсенія Яценюка Прем'єр-міністром України.

- Відповідно до Конституції, президентські вибори не тягнуть за собою відставки прем'єра. Ніяких планів щодо зміни уряду не маю, - сказав Порошенко.

Про Крим

Щоб повернути Крим Україні, Києву потрібно подавати позови до міжнародних судів і перемогти окупаційну влада півострова в «економічному змаганні».

За словами Порошенка, вже зараз створена робоча група, яка готує позови до міжнародних інституцій, у тому числі до суду Організації Об'єднаних Націй.

Про кандидатів у президенти

- Після перемоги на президентських виборах у владній команді має знайтися місце - в разі моєї перемоги - і Гриценку, і Богомолець та іншим кандидатам, які захочуть взяти участь у розвитку єдиної держави, - сказав політик.

Про Раду

Порошенко вважає, що позачергової парламентські вибори мають відбуватися до кінця 2014 року.

Про Білорусь

- Я абсолютно переконаний в тому, що Білорусь повинна скористатися перевагами "Східного партнерства”, які Євросоюз пропонує, - сказав Порошенко.

Про Росію

Порошенко підтвердив готовність вирішувати україно-російський конфлікт, уточнивши, що "зараз наші відносини з Росією найскладніші за останні 200 років".

“Початок переговорного процесу є - це Женевський формат. Я думаю, що сьогодні ми можемо вести переговори з Росією за участю США, ЄС, а також в інших форматах", - сказав він.

Про безпеку

Порошенко запропонував ініціювати створення нового механізму безпеки України на заміну Будапештського меморандуму. "Ми почнемо переговори про нову угоду безпеки, яка повинна замінити Будапештський меморандум, - сказав він.

Про мови

У своїй передвиборчій програмі Порошенко каже:

«Вважаю за доцільне з метою забезпечення єдності української політичної нації зберегти існуючий статус-кво у мовному питанні».

Про візи

«Можливість вільно подорожувати до Європи дасть швидке введення безвізового режиму з ЄС протягом уже першого року мого президентства», - цитата з передвиборчої програми.

Про армію

Порошенко обіцяє 1000 гривень в день військовим, які беруть участь у  військових діях. Таку обіцянку він зробив на одній із зустрічей з виборцями.

- Солдат, який там воює, отримуватиме тисячу гривень в день. Його життя та здоровя будуть застраховані на мільйон.

(http://video.obozrevatel.com/politika/95724-poroshenko-poobeschal-soldatam-1000-grn-v-den.htm)

І про фонтан

А от під час зустрічі з виборцями в Житомирі Порошенко пообіцяв відновити «український космос» і фонтан, кращий ніж у Вінниці.

- Ми все зробимо, щоб повернути кращі світові технології і найкращий рівень космічної науки в Житомир... Хто був у Вінниці, бачив вінницький фонтан? У Житомирі побудуємо краще», - пообіцяв Порошенко.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Любитель обещаний..................!!!!Обещал гуманитарный коридор ещё 9 июня...сегодня 12,коридора нет.....И это президент????????????????
  • Anonymous

    "Купка терористiв" не така вже й купка?
  • Anonymous

    і так бандери вже не години після назначення поросенка а дні на сході
  • Anonymous

    а себя он как посадит
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up