Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними?

Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними?
Відомі виконавці сестри Галина і Леся Тельнюк надали згоду зустрітися із самодіяльними митцями Вінниччини у селі, про яке написав книгу їхній батько - Станіслав Тельнюк.
  • Народні артистки України Галина і Леся Тельнюк дали згоду зустрітися із самодіяльними митцями Вінниччини. 
  • З якої нагоди і де  відбудеться зустріч? 
  • Що сказали артистки з приводу публікацій на сайті «20 хвилин» і в газеті RIA?

Попередньо узгоджено про приїзд відомих виконавців у село Сугаки Могилів-Подільського району. Свою згоду на це підтвердили обидві артистки - пані Галина і пані Леся. Дату зустрічі поки що узгоджують. Про неї повідомимо пізніше. 

Це буде незвичний виступ. Чим саме незвичний, про це журналісту «20 хвилин» розповіли директор Будинку культури села Сугаки Василь Бирлинський і поет з Могилева-Подільського Володимир Кравець.

Хвилюючий спогад

Василь Бирлинський пояснив, чому сестер Тельнюк запросили у їхнє село. У свій час тут неодноразово бував їхній батько — письменник Станіслав Тельнюк. Він працював у редакції Могилів-Подільської газети «Наддністрянська правда». Одного разу під час журналістського відрядження почув від місцевих розповідь, яку тут  передають з покоління у покоління. Йдеться про те, як під час турецької навали вороги знищили сільських жителів, які стали на захист свого населеного пункту. Сили були нерівні, вороги переважали чисельністю. Багатьох з тих, хто залишився живий, забрали у турецьку неволю.

Відео дня

Розповідь настільки вразила письменника, що  він заглибився в архівні матеріали. На основі досліджень і почутого від людей написав художню повість «Грає синє море».

Книга вийшла у світ у 1971 році. Згодом її було перевидано вдруге з доповненням.

Після виходу повісті вчитель літератури Сугаківської школи Микола Петренко ініціював зустріч з письменником, аби він поділився думками про написання книги. Запрошення писали члени шкільного літературного об’єднання, яке створив у школі згаданий вчитель. Учні готували питання, дехто вивчив напам’ять окремі фрагменти, аби зачитати автору книги. У селі з цікавістю говорили про подію.

На жаль, очікуваної зустрічі не відбулося. Письменник на той ас уже переїхав на роботу у Київ. У нього не знайшлося можливості ще раз побувати у Сугаках.

Тепер місцеві запрошують у село донечок письменника, артистів відомого дуету «Сестри Тельнюк» — Галину і Лесю.

На щастя, вони погодилися приїхати.

«Сугаківське перевесло»

Щороку у Сугаках організовують мистецький фестиваль «Сугаківське перевесло». Започаткували його з ініціативи директора Будинку культури Василя Бирлинського. Уперше провели у 2017 році. За словами пана Василя, тоді цей захід тривав упродовж п’яти годин.

«Ми не сподівалися на таку велику кількість учасників, — каже співрозмовник. — Приїхали самодіяльні виконавці у різних жанрах з багатьох куточків області. Ще раз переконався, настільки багата талантами наша подільська земля!».

На такий фестиваль запросили  сестер Тельнюк.

«Плануємо присвятити його пам’яті Станіслава Тельнюка, — говорить Василь Бирлинський. — Покажемо гостям наше село. Ту гору, яка описана у книзі, джерела, які пульсують з давніх часів. Сестри пройдуться стежками, якими ходив їх батько, коли збирав матеріал для книги. У нас є автори, написали пісні  на слова Станіслава Тельнюка. Словом, це будуть щирі спогади про минуле нашого села, яке письменник описав у книзі, а також спогади про самого письменника».

Учасникам «Сугаківського перевесла» приємно буде поспілкуватися з шанованими гостями, показати перед ними свої таланти. Тим часом дует також подарує свої пісні. У їхньому репертуарі є твір під зворушливою назвою — «Татку, мій рідний». Нема сумніву, що вони заспівають його у такий день!

Подякували за спогад про батька

З сестрами Тельнюк спілкувався по телефону поет з Могилева-Подільського Володимир Кравець.

Каже, що у їхньому місті над Дністром проживає рідна сестра письменника пані Валентина. У свій час вона вчителювала у міській школі №5. Там же працював Володимир Кравець. На його прохання, жінка назвала номери телефонів своїх племінниць.

«Я розмовляв з обома сестрами, — розповідає пан Володимир. —  Спершу зателефонував пані Галині. Вона подякувала за спомин про батька. Однак згоди на приїзд  не надала. Сказала, що має порадитися з пані Лесею. Потім я зателефонував Лесі…»

Обидві сестри запитувала у могилівчанина,чому їх запрошують саме у село Сугаки?

«Тоді я надіслав їм на Вайбер публікацію з сайту «20 хвилин» і скрін статті у газеті RIA, — каже пан Володимир. — Леся і Галина розчулилися від прочитаного. Дякували за хвилюючу згадку про їхнього батька. Обидві погодилися на приїзд і спілкування з сугаківчанами, а також учасниками «Сугаківського перевесла».

Запросили у гості також  сестру письменника пані Валентину. Жінка пообіцяла приїхати за умови, якщо у той час почуватиметься добре. Бо має за плечима уже немало років.

Конкретну дату повідомимо пізніше

За словами Володимира Кравця, під час розмови з сестрами Тельнюк, обговорили можливу дату їхнього приїзду у Сугаки. Нині її ще визначають. Важливо, що артистки надали згоду на зустріч з самодіяльними митцями нашого краю. Надалі організатори спілкуватимуться з продюсером дуету "Сестри Тельнюк" і вже визначать, коли приїдуть у Сугаки.

Зустріч з популярними виконавцями відбудеться у Будинку культури села Сугаки. Конкретну дату і час повідомимо пізніше.

Тим часом сугаківчани запрошують самодіяльних митців готуватися до участі у «Сугаківському перевеслі», аби вдало. продемонструвати своє вміння перед відомими виконавцями сестрами Тельнюк. Водночас послухати їхні пісні, поспілкуватися з ними. Така зустріч стане спогадом на все життя.  

Читайте також:

Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків

«Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up