П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників

П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників
  • Головною метою змін у назвах є бажання закарбувати пам’ять про Захисників — Героїв України та вінничан, які зробили вагомий внесок у розвиток міста, а також повернути до історико-культурного середовища давні назви, невіддільно пов’язані з ним.
  • З початком деколонізації у Вінниці впродовж 2022-2023 років нові назви отримали більше 270-ти вулиць, провулків, площ.

На черговій сесії Вінницької міськради, що відбулася 26 квітня, депутати прийняли рішення про перейменування п’яти вулиць на честь полеглих героїв-земляків.

— Роман Карпов, Сергій Баранов, Володимир Іпатов, Олександр Марушевський, Олег Мазур віддали свої життя у боях за Україну, продемонструвавши неймовірну мужність та відвагу. Рішенням сесії Вінницької міської ради іменами цих Героїв російсько-української війни назвали п'ять топонімів міста, — зазначили у департаменті архітектури та містобудування Вінницької міської ради.

Відтепер на мапі Вінниці з’явилися:

Відео дня
  • провулок Романа Карпова (замість провулка Середній),
  • провулок Сергія Баранова (замість провулка Черешневий),
  • вулиця Володимира Іпатова (замість провулок 2-й Болгарський),
  • вулиця Олександра Марушевського (замість вулиці Всеволода Семенця),
  • провулок Олега Мазура (замість частини вулиці Івасюка, що відділена яром).

Нагадаємо, 29 березня Вінницька міськрада ухвалила рішення, за яким з’явилися нові топоніми — провулок Галицької Армії, вулиці Андрія Долгова та Андрія Сороки, сквери Людвиківка та Долинки.

— Надзвичайно важливо, що чимало топонімів у Вінниці зараз носять імена наших відважних воїнів — Героїв України, прославляючи у віках їхній безсмертний подвиг. Ось і цього разу схвалили рішення назвати дві вулиці на честь полеглих військовослужбовців. Відтепер проєктна вулиця у межах 10-го мікрорайону носитиме ім’я нацгвардійця Андрія Сороки. А у приватному секторі, навпроти мікрорайону Академічний, з’явилася вулиця Андрія Долгова — військовослужбовця спецпідрозділу СБУ, — зазначив директор департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради Яків Маховський. 

Окрім вшанування пам’яті знакових особистостей, топонімічна робота націлена на переосмислення історичної спадщини та її збереження.

 

Читайте також:

У Вінниці перейменують низку вулиць, провулків та скверів

«Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Татьяна Черниченко

    Дуже велика робота....
  • Ser Zam

    Краще б ви туалети побудували для живих, а мертвим уже нічого не треба.
  • Адольфо Августович Піночет

    А людей ви запитали про перейменування? Чи так поставили до відома патріоти срані?

keyboard_arrow_up