«Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати

«Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
«Зміна форми власності не позначилася на роботі підприємства, ми працюємо, як і раніше», — каже директор Інституту землеустрою Ярослав Ярославський
  • Держава продала своє найбільше землевпорядне підприємство — Вінницький інститут землеустрою.
  • Що з ним буде далі після зміни форми власності? Чому на аукціон виставили успішне підприємство?
  • На ці та інші питання відповідає директор Інституту землеустрою Ярослав Ярославський, свою точку зору висловив також керівник регіонального відділення ФДМУ Андрій Маркевич.

На початку розмови Ярослав Ярославський одразу зауважив: «Після продажу на аукціоні Інститут продовжує працювати, виконує і буде надалі виконувати договірні зобов’язання перед замовниками, а всі чутки про припинення нашої роботи поширюють недобросовісні конкуренти».

Він стверджує, що зміна форми власності ніяк не позначилася на виробничому процесі. Так, за час підготовки до аукціону з’явилися нові замовлення, розширили штат працівників — прийняли на роботу п’ятеро нових фахівців.

— Наш колектив був і залишається надійним партнером, — каже керівник Інституту. — Маємо сертифікати і ліцензії, які дають можливість виконувати роботи  на території усієї України. Крім нашого регіону, працюємо у Київській, Одеській, Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій областях. У нас є багаторічні проекти. Продовжуємо роботу над ними.

Відео дня

Чому ж тоді вирішили продати успішне підприємство, запитую Ярослава Ярославського.

Що відповів власник на запитання директора?

Директор Інститут каже, що питання аукціону — це не їхня компетенція. Так вирішила держава в особі Фонду держмайна. Триває приватизація, за рахунок якої держава наповнює бюджет від продажу майна. В умовах війни кошти потрібні ще більше, ніж у мирний час. Так співрозмовник відповів на питання.

Вулиця Келецька, 63. За такою адресою у Вінниці розташований Інститут землеустрою.

Але ж після продажу успішно працюючого підприємства держава вже не отримуватиме від нього стільки податків, як раніше. Тепер зароблені кошти рахуватиме власник. До війни продавали збиткові або непрацюючі підприємства, чи об’єкти. Тепер, як бачимо, ситуація змінилася.

Ярославський розуміє, що покупців цікавило насамперед майно, тобто приміщення.

— Для нас важливо зберегти колектив, матеріально-технічну базу і профіль роботи, оскільки маємо позитивні фінансові показники і намір далі працювати, — говорить Ярослав Ярославський. — Щоправда, збереження колективу було прописано в умовах аукціону, але із визначеним терміном — пів року.  Відлік цього часу йде не від дати проведення торгів, а від підписання договору між новим власником і Фондом держмайна. Документ підписано у середині квітня.

Аби з’ясувати наміри нового власника, керівник Інститут провів з ним зустріч. Як наголошує співрозмовник, розмову вів від імені колективу.

Обговорили майбутні кроки для співпраці. Домовилися про залишення права працівникам використовувати для роботи кабінети, в яких працюють нині. Колективу залишають матеріально-технічну базу, яку використовують тепер.

Також обговорили нові можливості — проінвестувати проекти, на які у держави не було коштів.

На запитання керівника Інституту, яким власник бачить підприємство, той відповів одним словом: «Прибутковим!».

— Якщо будемо мати не гірші фінансові показники, ніж дотепер, його це влаштовує, — говорить пан Ярослав. — Ми задоволені перемовинами з новим власником. Зрозуміли його наміри, дійшли базової згоди по всіх позиціях, які пропонував колектив.

Прозорий офіс працює за принципом «єдиного вікна»

Назва підприємства залишиться такою, як і раніше, тільки з доданням абревіатури ТОВ — «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». Посада керівника також не змінюється — директор.

А ось сфера послуг, що їх надає колектив, може розширитися.

— Плануємо на базі Інституту створити потужний земельний хаб, де крім питань землевпорядкування, геодезії, оцінки землі, хочемо вирішувати архітектурно-будівельні питання, розробка детальних планів території, — ділиться думками Ярослав Ярославський. — Будемо надавати послуги, що їх пропонує нині , що їх виконує БТІ. У планах залучити до роботи  нотаріуса, надати йому робоче місце у нашому приміщенні, нині ведемо про це перемовини. Все це для того, аби забезпечити виконання усього спектру запитів громадян, бізнесу, громад та державних установ, що  стосуються оформлення будь-якого майна.

До речі, в Інституті створено «Прозорий офіс», він розташований на першому поверсі. Там знаходяться четверо фахівців. Замовнику більше не потрібно ходити по кабінетах, шукати тих, хто допоможе вирішити питання. Достатньо переступити поріг «Прозорого офісу». Принцип «єдиного вікна» дає можливість вирішити питання за такою схемою: замовник подає заяву, а через визначений час отримує необхідний йому документ.  

Таких приладів не має жоден ФОП

Говорили з директором Інституту про вартість послуг. Чи правда, що вони виконують замовлення дорожче, ніж ФОП, зайняті у цій самій сфері діяльності?

— Раніше вартість наших послуг була у відкритому доступі, — каже співрозмовник. — Але на цьому спекулювали наші конкуренти. Казали, дивіться, ось в Інституті така ціна, а ми пропонуємо дешевше. Тепер про ціну можна дізнатися безпосередньо у «Прозорому офісі».

Як стверджує керівник, кожна людина має право обирати виконавця робіт. Це нормально.

При цьому наголошує: «Жоден ФОП не має таких приладів, які використовують фахівці Інституту, так само ніхто з них  не володіє базою земельних даних, яка є у розпорядженні Інституту ще з часів його створення у 1961 році».

Наявність високоточних приладів, що їх використовують у роботі фахівці Інституту, виключає можливість допущення помилки при визначенні земельної ділянки в натурі. До чого призводять такі похибки, можуть розповісти ті, хто стикався з такими проблемами. Співрозмовник наводить приклад. Хтось збудував будинок на визначеній ділянці, а з часом виявляється, що частина землі належить іншому власнику і твій будинок уже на чужій території.

На жаль, такі приклади непоодинокі. Через чиюсь помилку інколи доводиться ходити по судах.

Витягли з боргів Хмельницький і Чернівці

Вінницький інституту землеустрою має статус регіонального. Як його набули, розповів Ярослав Ярославський.

Таке само підприємство, як у Вінниці, є у Хмельницькому і низці інших обласних центрів держави. Робота вінничан і їх сусідів відрізнялася: у нас підприємство отримувало від роботи своїх фахівців прибутки, а Інститут у Хмельницькому обсіли борги - як перед бюджетом, так і по зарплаті працівникам. Керівництво Держгеокадастру запропонувало вінничанам допомогти сусідам. Уже за  рік підтримки у Хмельницькому вдалося ліквідувати заборгованість.

Схожа ситуація виникла у Чернівецькому профільному підприємстві. Тому Держгеокадастр доручив вінничанам взяти "на буксир" також Чернівецький інститут землеустрою. Згодом там теж позбулися боргів.

На запитання, як це вдалося зробити, пан Ярославський відповів таким чином: "Ми просто поділилися досвідом і методами своєї роботи із сусідами".

До речі, нині у Вінниці є представники двох названих підприємств землеустрою з Хмельницького і Чернівців. Отож, якщо у когось виникнуть питання землеустрою у цих областях, можуть звернутися до них у Прозорий офіс. Замовникам робіт з інших регіонів держави пропонують звертатися до Вінницького інституту землеустрою особисто або через сторінку у мережі Фейсбук, чи електронну пошту. По телефону також отримають відповідь.

Хто новий власник Інституту землеустрою?

За словами пана Ярославського, нині Інститут у процесі реорганізації. Наприкінці лютого 2024 року відбувся аукціон з його продажу. Придбати підприємство мали намір восьмеро покупців. Найбільшу суму сплатило ТОВ ТОВ «Івай Девелопмент Груп» з Києва, яка займається будівництвом. При стартовій ціні 15,6 мільйона гривень переможець запропонував 54,6 млн.грн. Крім того, сплатив ще 20% ПДВ. Таким чином сума виросла до понад 65 млн. грн.

За ці кошти переможець придбав єдиний майновий комплекс у Вінниці, Хмельницькому і Чернівцях.

У середині квітня переможець вніс обіцяну суму коштів, підписав договір з ФДМУ і став власником купленого у держави об’єкта.

— Новий власник не має відношення до сфери землевпорядкування, але він розуміє, що державне підприємство, яке стає приватним, буде приносити йому  кошти, — говорить Ярославський.

На час реорганізації Інститут продовжує залишатися у підпорядкуванні ФДМУ. Як уточнив співрозмовник, реорганізація триватиме приблизно пів року.

За його словами, Вінницький інститут землеустрою є найбільшим землевпорядним підприємством у державі. Не має боргів перед бюджетом, вчасно розраховується зі своїми працівниками, у колективі трудиться майже сто людей.

Що кажуть у Фонді держмайна?

Начальник регіонального відділення Фонду держмайна у Вінницькій і Хмельницькій областях Андрій Маркевич переконаний, що нова форма власності дасть можливість підприємству заробляти більше коштів. Про це він говорив напередодні проведення аукціону в одному з інтерв’ю.

«У приватних руках Інститут не буде відраховувати частину чистого прибутку державі, а отже, стане більш гнучким при формуванні ціни, — пояснював  Маркевич. — Приватники платять з прибутку тільки податки, а держпідприємство має відраховувати ще певний відсоток коштів державі, йому на розвиток залишається незначна частина коштів. Отож, вони не в однакових умовах: державні підприємства обмежені при формуванні ціни на відміну від приватників. Гнучка цінова політика також дасть можливість платити працівникам вищу зарплату».

 

Читайте також:

У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі

Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Микола Пупкін

    А квартирку чому не виставили трикімнатну на продаж? Вона-ж теж рахується за інститутом. Трутні продали вулик з бджолами і медом. Тепер вже ітрутнів міняйте а не лишайте біля корита їх. Сміх тай годі.
  • Nina

    Продали, бо раніше грошики, котрі брали за виготовлення документації, розтікалися по кишенях працівників цієї структури, кожен на своїй ділянці роботи - міг щось брати від замовників,  А комусь цей ласий шматочок  - інститут дуже подобається  , і тепер це буде все йти в одну кишеню , бо це вже приватна власність однієї особи.
  • Ольга Павленко

    І які права тепер має новий власник? І хто він?
    Раніше продали зброю, порізали літаки, скоротнили армію. Довели країну до війни! І всі знають імена та прізвища винних!
    Зараз взялись за землю!
    І всі знають імена і прізвища тих, хто продав. Хто вніс пропозицію і ухвалив злочинний  земельний закон ? Це ми теж знаємо. Люди обурюються, слуги при владі забули свої прямі обов‘язки, що мають служити волі в інтересам людей!!!!
    І що?
    Жебрачити по всьому світу будем?
    Війна і злидні вже розігнали мільйони українців по світу!
    Для кого землю українську звільнаєте, шпана!?
  • L

    Вначале он не был таким,но сериалы и его шутки это план который осуществили в реалии.Так было задумано наверное...

keyboard_arrow_up