У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі

У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі
Російські агресори знищують житло українців і цим ще більше поглиблюють житлову проблему, говорила на європейському форумі у Португалії Світлана Ярова
  • Вінничанка Світлана Ярова завершує річне стажування у Європейському комітеті регіонів у Брюсселі.
  • Вона виступала на європейському форумі «Житло для всіх: прогресивні міста та регіони, що будують майбутнє житлової політики».
  • Про що говорила європейцям?

У країнах Європи понад 160 мільйонів людей не можуть дозволити собі мати власне житло. Упродовж останніх 13-ти років оренда помешкань зросла на чверть, а вартість квартир — на 50 відсотків. Понад 900 тисяч осіб з вразливих категорій проживають у шелтерах та готелях, тимчасово орендованих муніципалітетами.

Такими є дані Євростату. Їх навела пані Світлана у дописі на Фейсбуці про свою участь у форумі. Зібрання відбувалося у португальському місті Портімао. На ньому ухвалили декларацію під назвою «Європа потребує доступного житла».

За її словами, документ містить 20 кроків до подолання житлової кризи серед європейців. Йдеться про конкретні пропозиції з поліпшенні житлової політики і заклик до ЄС зробити житло реальністю для всіх.

Відео дня

Житло у Європі дуже дороге. Незважаючи на те, що зарплати у європейців вищі, ніж у нас, українців, навіть за таких умов придбати квартиру непросто. Хоча житлові кредити у них суттєво відрізняються від наших: вони у декілька разів нижчі від тих, які пропонують банки в Україні.  

«Якщо в ЄС криза житла, то що говорити нам, українцям, де російські агресори щодня знищують житлові будинки та цивільну інфраструктуру, — зазначала у своєму виступі на зібранні перед європейцями Світлана Ярова. — Сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб змушені залишити свої домівки».

Як стверджує вінничанка, їй важливо було привнести у тему дискусії реалії українського сьогодення, вкотре привернути увагу до страждань українців через війну, яку розпочала росія проти нашої держави.

До речі, раніше стажер Світлана Ярова мала можливість доєднатися до обговорення ще одного важливо питання — виділення країнами ЄС 50 мільярдів євро фінансової допомоги нашій державі.

Право на річне стажування у Європейському комітеті регіонів вінницька депутатка виборола завдяки перемозі у грантовій програмі YEP European Committee of the Regions. Пані Світлана нагадує, що нині триває набір на нову аналогічну програму, дедлайн до 19 квітня 2024 року. Радить брати участь молодим депутатам, обмеження за віком становить до 35 років. Каже, це гарна можливість особисто пропагувати нашу країну, підтримувати її на шляху до вступу у Євросоюз. Та ще й робити це у самому «серці» ЄС.
 

Читайте також:

«Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень

Бершадський воїн творить красу з військового заліза

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Місцевий

    Зарплати у європейців  в рази вищі, ніж у нас, українців.

keyboard_arrow_up