«Це ніщо інше, як корупційна схема»: чому біля Вежі пікетували ріелтори та власники нерухомості

«Це ніщо інше, як корупційна схема»: чому біля Вежі пікетували ріелтори та власники нерухомості
  • Нардепи запропонували законопроект, що зобов'язує всіх власників нерухомості користуватися послугами ріелторів, а самих ріелторів отримувати ліцензії відповідного зразка.
  • Усе це буде контролювати недержавна новостворена структура, яка стане монополістом в цій галузі.

Сьогодні, 17 липня, біля Вежі зібралося кілька десятків вінничан. Це ріелтори і ті люди, які мають у власності нерухоме майно. Усі вони прийшли пікетувати законопроект №3618 «Про ріелторську діяльність в Україні», оскільки вважають його корупційним і таким, що порушує конституційні права людей.

Проект закону забороняє українцям продавати, купувати та орендувати нерухомість без послуг ріелторів. Регулювати ринок нерухомості, відповідно і видавати ліцензії, буде спеціально створена Національна федерація фахівців в галузі ріелторської діяльності. Цей орган буде недержавним, що, на думку пікетувальників, матиме корупційне підґрунтя. 

— Це буде монопольна юридична особа, що з кожної угоди оренди чи купівлі-продажу буде отримувати гроші в свою власну кишеню, а не в держбюджет, — розповідає приватна підприємиця та організаторка пікету Марина Дудка. — Це штучно створена «прокладка», між продавцями чи покупцями нерухомості та нотаріусом. Це ніщо інше, як корупційна схема. Тобто навіть тоді, коли людям не потрібні послуги ріелтора, вони матимуть залучати їх до участі в угоді. 

Відео дня

Марина Дудка

З Мариною згоден й інший учасник акції, підприємець Андрій Задорожний. Чоловік говорить, що його не влаштовує, що хтось може заборонити йому на власний розсуд розпоряджатися своєю нерухомістю. 

— Згідно Конституції я маю повне право розпоряджатися власним майном так, як мені заманеться, — говорить Задорожний. — Конкретні люди хочуть отримати з цього зиск і створюють спеціальний орган, який не дозволить мені цього робити, поки я їм не заплачу.

Андрій Задорожний

Зараз із тексту законопроекту зрозуміло, що за послуги ріелторів доведеться платити. Однак, про які саме суми йтиметься у разі його прийняття, досі ніхто не розуміє. Наскільки зростуть ціни у випадку набуття ним чинності на оренду, житло, офісні приміщення чи то пак на промислові об’єкти, також невідомо. 

Самих же ріелторів зобов’яжуть купувати ліцензії, вартість яких, орієнтовно, сягатиме десятків тисяч гривень. І що важливо, отримати такий документ можна буде лише в новоствореній недержавній структурі, яка стане монополістом на ринку. 

— Кожному ріелтору доведеться оплачувати своє навчання, щоб мати право називатися представником цієї професії. За кілька років ліцензію доведеться поновлювати, а отже знову платити, і знову конкретній недержавній структурі, — продовжує Андрій Задорожний. 

Організаторка заходу Марина Дудка розповідає, що подібні пікети проходять сьогодні в кількох великих містах. Головна вимога, щоб народні депутати відкликали свої підписи від законопроекту №3618. 

Якщо проект закону піде на розгляд, за словами Марини, на вулиці українських міст вийде в десятки разів більше людей. Сьогоднішній пікет жінка назвала репетицією. 

Читайте також:

Чи складно без хабаря продовжити дозвіл на зброю? Перевірив агент «20 хвилин»

«Світ з води виглядає зовсім інакше», — говорить вінницьке подружжя, яке мандрує на каяках

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Serhii Mazur

    Этих риелторов нужно на завод отправить работать. не делают, бабки из воздуха зарабатывают.
  • Николай Гуменюк

    Правильно написано "нероби".
  • Николай Гуменюк

    Типа сейчас эта услуга бесплатна. И так платишь просто так 50%.
  • Николай Гуменюк

    Правильно. Пусть платят налоги с доходов. Ещё бы аттестацию делать.

    И.С. reply Николай Гуменюк

    а как ты запоешь, когда захочешь сменить место жительства и окажется, что тебе нужно будет заплатить кому то просто так, потому что так закон требует.

    пофигист reply И.С.

    для Вас напевно буде новиною, але так і є на теперішній час. за реєстрацію місця помешкання треба платити в прозорому офісі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up