Чи складно без хабаря продовжити дозвіл на зброю? Перевірив агент «20 хвилин»

Чи складно без хабаря продовжити дозвіл на зброю? Перевірив агент «20 хвилин»
Віталій Павловський зібрав всі довідки для продовження дозволу на зброю сам. А міг цього уникнути за хабар?
  • Раніше можна було «по блату» отримати дозвіл на зброю чи продовжити його, навіть не з’являючись у відділення.
  • Як дозвільна система поліції працює сьогодні? Чи все просто, коли ідеш сам оформляти документи? Або ж без хабаря не обійтись? 
  • Такими питаннями задався журналіст 20minut.ua, коли вирушив на Хмельницьке шосе, 9. Всі кроки фіксував на фото і відео.

— Скільки МВС існувало — завжди в дозвільній системі брали, — говорить голова громадської організації «Ревізія влади» і журналіст Віталій Павловський. — 300-400-500 гривень. Даєш копію паспорта і можна навіть туди не з’являтися, все зроблять.

Така у нього інформація від друзів, знайомих. Маючи дозвіл на зброю, яку свого часу оформляв, як стверджує, сам, без хабарів, Віталій Павловський пішов його продовжувати. Минуло три роки. А через такий проміжок часу треба переробляти документи. Збирати різні довідки. Все це займає час і завдає клопоту.  

Чи складно це зробити без будь-яких домовленостей? Чи будуть спонукати платити хабарі? Чи можна запросто обійтися без блатів? Це активіст і журналіст вирішив перевірити. Ось що з того вийшло.

Відео дня

— Мені сказали ще місяць тому: все тобі зробимо, не треба буде, ні ходити ні робити. Але я все зробив без проблем сам, без ніяких грошей. Тож можна пройти самому все і при тому досить швидко. Але від людей попутно я дізнався, що все ж з деякими проблема тепер працює дозвільна система, — говорить Віталій Павловський.

Першого дня, коли він приїхав у відділ дозвільної системи дізнаватися, що потрібно для продовження дозволу на зброю, то застав велику чергу.

Від людей, які чекали прийому, дізнався: у районах тепер не оформляють документи власникам зброї, тож переоформити і оформити дозвіл можна тільки у Вінниці. Через це людей було багато під обласним підрозділом, який знаходиться неподалік «Книжки».

— Я зрозумів, що не пройду, бо людей багато. Черга стояла 30-метрова. Мені легше, я місцевий, розвернувся і пішов. А з районів люди розповідали, що вони по кілька днів приїздили, щоб вирішити своє питання, бо не встигали потрапити в кабінет до кінця годин прийому, — розповідає Віталій Павловський. — На другий день я чекав десь півтори години. Приїхав об 11.00 і в 12.30 зайшов у кабінет.

Прийом на Хмельницькому шосе 9, де знаходиться відділ контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи (така правильна назва цього підрозділу), проводять тільки три дні на тиждень і лише по кілька годин.        

— Жива черга, запису немає. Люди з Ямполя, з Могилів-Подільського, з Гайсина, усі мисливці, звідки вони є, тепер приїздять сюди на цих три дні, щоб відстояти і до них потрапити, — говорить Віталій Павловський. — Дуже обурюються люди, що в районах цього зробити не можна.

— Для чого це зроблено, не зрозуміло. Або для того, щоб не було корупції в районах, яка процвітала раніше, або для того, щоб акумулювати всі кошти майбутніх «рішал» за нарізну зброю саме тут, у Вінниці? Щоб не розпилятися і не ставити багато своїх людей, — розмірковує голова «Ревізії влади». — Кажу так, як є: до цих пір продовжити дозвіл на зброю без присутності власника можна було. Це обходилося у кількасот гривень. І зробили дозвіл — 300 доларів коштувало. Я отримував свого часу без хабаря. Але точно знаю, що це було без проблем, мої друзі робили…

 

За словами Віталія Павловського, за дозволи на зброю хабарі брали завжди, за будь-якого керівництва поліції. Та зараз прийшов новий начальник поліцейського главку і призначив нову людину в названий підрозділ — система перестала працювати чи по-новому формується?

Новопризначеного керівника дозвільного відділу Павловський випадково зустрів під час одного зі своїх візитів туди. Офіцер відмовився коментувати роботу, переадресував всі питання вищому керівництву.

Як пояснила редакції 20minut.ua зміни в дозвільній системі речниця управління Нацполіції, знайдете нижче. А що знає Віталій Павловський з власних джерел? Новий керівник вінницького відділу дозвільної системи з Одеси (як і Іван Іщенко, призначений керувати поліцією Вінницької області замість звільненого Юрія Педоса). Щойно він приступив до роботи тут, на декілька днів зупинив роботу підрозділу взагалі.

— Він закрив «контору» на тиждень чи два, щоб розібратися з тим бардаком, що там був. Так мені сказали, — говорить Віталій Павловський. — Бо всі ці документи не в порядку були, чи бардак в кадрах, чи через корупцію, що там процвітала, не можу сказати. А тепер я пройшов повністю цим шляхом без хабаря, і питань немає до роботи працівників дозвільної системи. Все чітко, все розказують, все пояснюють. Кадри ті самі працюють там. Тільки новий начальник.

То ж результат своєї перевірки Віталій Павловський підсумував так:

— Перший раз за списком документів я прийшов 7 липня, а вже здав зібрані чесно документи 14-го. Тепер два-три тижні чекаю на продовження дозволу. Хабарів у мене ніхто не вимагав, «порішати швидше» не пропонували. Але та проблема, яку виявив по ходу, мала би бути вирішена. Незручність для людей викликала неможливість продовжити дозвіл на нарізну зброю в районах, як це було раніше, а тут, у Вінниці, — обмежені години і тільки три робочі дні призводять до великих черг.    

В поліції пояснили, що все згідно з наказом

Анна Олійник, начальник відділу комунікацій обласного главку:

— Згідно з Наказом МВС №622, облік справ власників нарізної зброї здійснюється виключно відділом контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи. Враховуючи те, що в районних підрозділах відсутні справи з усією необхідною інформацією на таких власників зброї, усім громадянам, які бажають продовжити дозволи на нарізну зброю, рекомендовано звертатись до зазначеного відділу (у Вінниці, - авт.) з метою надання якісних послуг, зокрема, надання комплексної допомоги та консультацій з цих питань.

Громадяни можуть звернутися з питань дозвільної системи у визначені дні: вівторок з 9.00 до 13.00, четвер з 14.00 до 18.00, субота з 10.00 до 12.00.

Цей графік роботи визначений з врахуванням можливості прийому у вихідний день, щоб усі мешканці області, зокрема, ті, які працюють, змогли отримати у зручний для них час необхідні послуги.
 

Читайте також:

Ноутбук, п’ять телефонів, 16 тисяч доларів… Що ще вилучили під час обшуку у Вербецького?

Чого варта така поліцейська робота? «20 хвилин» зібрав відеозаписи затримань злочинців 

Ніяк не досудять. У розшуку Давид Григорян, що в 2015-му застрелив двох на Барському шосе

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Микола

    в моєму місті хабарів не було, сам взяв довідку від психіатра (5 хвилин), з нею ще пройшов медкомісію (5-10хвилин), кров в наркодиспансері навіть не памятаю чи здавав (діючу довідку на право водіння чи володіння зброєю беруть до уваги). Найдовше - це відстріл партонів (3-5 днів). Ну ще 20 хвилин піти в банк і заплатити кілька платежів (адмін.послуги, страховка). 5 хвилин зробити фото, якщо немає готових.
    Якщо виробляється вперше, то ще 15 хвилин на візит до свого дільничого інспектора, у вільний час (навіть краще ввечері).
    Тобто неспішно, у зручний час можна все попроходити.
  • fank franko

    Є хабарі чи нема не знаю.Знаю тільки, що у нашій комерціалізованій країні за все треба платити.А на рахунок дозвільної системі давно треба прийняти Закон "Про зброю" і всю роботу вивести із під контролю поліції,як це зроблено у всіх Європейських країнах.
  • Grishka Paziuk

    Сам робив за місяць
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up