Ноутбук, п’ять телефонів, 16 тисяч доларів… Що ще вилучили під час обшуку у Вербецького?

Ноутбук, п’ять телефонів, 16 тисяч доларів… Що ще вилучили під час обшуку у Вербецького?
  • Фотографіями ніг в червоних кросівках повниться стрічка фейсбук-новин голови Нацдружин Вінниччини.
  • На підтримку Андрія Вербецького почали флешмоб, бо таким взуттям його «прив’язали» до інкримінованого злочину.
  • Йдеться про побиття прихильника відеоблогера Шарія, що стало справою про групове хуліганство.
  • Арешти підозрюваного і вилучених у нього речей днями переглядали в апеляційному суді. Які рішення винесли?

«Підтримую Andriy Verbetskiy#redshoesmatter», — так пишуть друзі підозрюваного у злочині проти «шаріївця» лідера вінницьких нацдружинників і фотографують свої червоного кольору кросівки.

Андрій Вербецький відповідає кожному подякою, а потім постить і свої кросівки. Щоправда, пише, що їх подарували йому друзі тільки тепер. Що це за флешмоб такий?     

Відео дня

Блогер Шарій, нагадаємо, до того, як лідеру Нацдружин Вінниччини оголосили підозру, виклав своє відео. Фрагменти запису побиття 52-річного вінничанина він співставляє з фотографіями Вербецького й так доводить його причетність до злочину. Червоні кросівки, каже, видали націоналіста, як учасника сафарі на «ватників».

Натомість нацдружинники стверджують: Шарій сам і організував той напад, щоб привернути до себе увагу, бо ж він — любитель-хайпу. А зважаючи на те, що потерпілий не захотів говорити про подію, яка з ним сталася, редакція не може стверджувати протилежне.

Як скоро розставить всі крапки над «і» поліцейське слідство? Слідкуємо за розвитком подій далі. Цього тижня події в цій справі з різними версіями були — два засідання суду.

Про запобіжний захід 

В понеділок, 13 липня, в апеляційному суді відбулося слухання, на якому переглядали рішення міського суду про цілодобовий домашній арешт Андрія Вербецького, як запобіжний захід на час слідства. Він написав у фейсбуці про це анонс напередодні: «Вінницький апеляційний суд. Справа побиття фаната шаріка. Прокуратура вимагає взяти мене під варту».

Державне звинувачення просило змінити цілодобовий домашній арешт на тримання під вартою без права застави. Проте колегія суддів вирішила залишити в силі обраний в міському суді запобіжний захід. І керівник Нацдружин Вінниччини і надалі перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.

«У своїй апеляційній скарзі прокурор просив суд скасувати ухвалу слідчого судді міського суду про застосування до громадського активіста цілодобового домашнього арешту до 30 серпня та узяти його на шістдесят діб під варту без визначення застави, — пише пресслужба Вінницького апеляційного. — Свої вимоги аргументував тим, що Андрій Вербецький може переховуватися від суду й слідства, незаконно впливати на потерпілого чи свідків. До того ж імовірний злочин він скоїв у період, коли притягується до карної відповідальності в межах іншого кримінального провадження.

Натомість адвокат підозрюваного вважає, що цілодобовий домашній арешт — надмірний запобіжний захід: він порушує право на свободу й особисту недоторканність підзахисного. Водночас як громадський активіст Андрій Вербецький не може вільно виражати свої погляди. Тож, на думку адвоката, підозрюваний має перебувати вдома не цілодобово, а лише вночі».

«Андрій Вербецький — раніше не судимий. Підозрюваний у злочині середньої тяжкості. Займається підприємницькою діяльністю. Однак арешт не дозволяє йому матеріально забезпечувати родину — дружину та малолітню дитину», — написав у своїй апеляційній скарзі захисник керівника громадської організації.

В пресслужбі суду пояснюють:

«Підозрюють нацдружинника в тому, що він та ще троє осіб, яких слідство наразі не встановило, на проспекті Коцюбинського у Вінниці побили чоловіка. Очевидно, кулаками нанесли приблизно двадцять ударів. Від них потерпілий отримав, зокрема, закриту травму грудної клітини та множинні переломи ребер, а Андрій Вербецький — підозру в хуліганстві, скоєному групою осіб.

Утім, він каже, що до побиття стосунку не має й називає справу проти нього політичною: «Доказів, що я вчинив злочин, не існує, а потерпілий стверджує: його побили четверо невідомих осіб».

Якщо ж провину Андрія Вербецького доведуть, йому загрожує до п'яти років обмеження волі або до чотирьох років ув’язнення».

Про арешт майна

А вчора, 15 липня, було засідання з приводу арештованих речей Андрія Вербецького, вилучених під час нічного обшуку. Серед цих речей ноутбук та п’ять мобільних телефонів.

Як написали на сайті Вінницького апеляційного суду, залишили без змін ухвалу міського суду «про накладення арешту на майно в межах кримінального провадження щодо підозрюваного в хуліганстві керівника вінницьких «Нацдружин» Андрія Вербецького: ноутбук та п’ять мобільних телефонів».

«У першій же інстанції, — пише пресслужба суду, — слідчий клопотав ще й, зокрема, про арешт ключів на автомобіль, свідоцтва про його реєстрацію та шістнадцяти з лишком тисяч доларів. Однак, за словами адвоката підозрюваного, транспортний засіб належить іншій людині, а власниця грошей — дружина Андрія Вербецького. До того ж, каже, злочин, який, імовірно, скоїв його підзахисний — не майновий, і покарання за нього не передбачає конфіскацію майна. Тому вважає, що арештовувати речі немає сенсу. Зрештою, колегія суддів погодилася з рішенням міського суду й залишила його у силі».

Коротко нагадаємо передісторію цих судових слухань, про яку ми писали раніше.

Оперативники разом з бійцями спецпідрозділу поліції КОРД близько третьої ночі 2 липня прийшли додому до Андрія Вербецького. Голову Нацдружин Вінниччини затримали за публічне побиття прихильника відеоблогера Анатолія Шарія, що було напередодні, 1 липня.

Його помістили в ІТТ, а на другий день оголосили підозру та обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт з браслетом. 

Затримання свого лідера нацдружинники назвали політичним і спровокованим «партією Шарія». Але Кримінальний кодекс не має нічого спільного з політикою. І з бандитизмом, кваліфікованим як хуліганство, тепер належить розбиратися поліції. За інформацією останньої, учасників злочину було четверо, але відомо про тільки одного підозрюваного у справі.

Він, Андрій Вербецький, заперечує свою причетність до побиття людини проросійських поглядів. Пише на своїй сторінці про це так: «Це гра одного актора, який сам наймає тітуханів, щоб побити свого активіста».

Потерпілий ніби й не ховається, теж написав у Фейсбук про напад, але згодом просив журналістів не турбувати його питаннями до повного одужання.

 

Читайте також:

Чого варта така поліцейська робота? «20 хвилин» зібрав відеозаписи затримань злочинців

Ніяк не досудять. У розшуку Давид Григорян, що в 2015-му застрелив двох на Барському шосе

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Кеп

    Якщо 16 тис. баксів неоподатковані,взялися невідомо звідки,то нацюк працює проти Української держави,обманює її.А якщо виявити походження коштів,які на 99%кримінальні,то поцріоту з етнічно польским прізвищем треба пришити державну зраду,спробу повалення існуючого конституційного ладу і посадити на 15 років))))
  • Жора

    Покажите  мне хоть одну страну в мире где руководитель партии живет на ПМЖ  за границей. И одновременно является беженцем,за преследования. Лошарий был беженец (имел статус) и при Яныке,И при Порохе ,и сейчас при Зе. Он никогда не будет жить в Украине. Оно ему и не надо.Сейчас оформлен дом в Испании на него за несколько млн баксов, но работая видео-блогером за несколько лет несколько млн не заработаешь. Тем более у Лошария подписчиков и просмотров пару млн. Такие бабосы можно заработать имея 50 млн просмотров. Медведчук,Рабинович, и партия ОПЖЗ готовы золотые унитазы поставить Лошарию  чтобы прийти к власти. И у Лошария просмотры и подписка на ютубе идет из России.

    Николай Яковишен reply Жора

  • Иван

    когда шариец избил редактора Вежи, то бандита даже не арестовали, так до сих пор и ходит по улицам. Винница - городок

    NoName reply Иван

    Это вы о том клоуне с Вежи, который набухался, начал цеплятся до людей и которому малолетки поджопноков надавали?

    Жора reply Иван

    Это была реклама Вежи. Про этот ресурс никто не знал.Но за бабло который Лошарий получил ,вся Украина узнала что в Виннице есть Вежя.То было шоу постановка.

    Sasha reply Иван

    Не варто розписуватись за всіх !
  • Ols Kat

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up