Кримінальний флешмоб або Як Сафарі на «ватників» стало справою про групове хуліганство

Кримінальний флешмоб або Як Сафарі на «ватників» стало справою про групове хуліганство
  • Хлопці з «Едельвейсу» мали відео про початок полювання на прихильників «партії Шарія».
  • Воно було доступне в інтернеті, поки не затримали їхнього лідера за публічне побиття 52-річного вінничанина.
  • Останній сказав журналісту 20minut.ua, що він «дякуючи лікарям, повернувся з того світу».
  • А що тепер каже підозрюваний в розправі над інакомислячим? 

Оперативники разом з бійцями спецпідрозділу поліції КОРД близько третьої ночі 2 липня прийшли додому до Андрія Вербецького. Голову Нацдружин Вінниччини затримали за публічне побиття прихильника відеоблогера проросійських поглядів Анатолія Шарія, що було напередодні. Його помістили в ІТТ, а на другий день оголосили підозру та обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт з браслетом. 

Затримання свого лідера нацдружинники назвали політичним. Але Кримінальний кодекс не має нічого спільного з політикою. Побиття серед білого дня в людному місці та під відеозапис стало кримінальним провадженням про хуліганство, скоєне групою осіб. Разом з тим, в соціальних мережах констатують, що «хлопці стають простими бандитами в руках місцевих князьків».

З бандитизмом, кваліфікованим як хуліганство, тепер розбиратися поліції. Тим часом підозрюваний заперечує свою причетність до побиття людини протилежних поглядів. Потерпілий ніби й не ховається, написав у Фейсбук про напад, але зараз просить журналістів не турбувати його до повного одужання. То ж про все по-порядку.

Відео дня
Затримання голови Нацдружин Вінниччини

Агітація на злочин?

Наприкінці червня в мережі з’явилося підписане громадською організацією «Едельвейс-Вінниця» звернення до громадян. На цьому ролику хлопці з прихованими за масками і балаклавами обличчями називають себе патріотами-націоналістами Вінниці та закликають вінничан приєднуватися до їхнього сафарі на прихильників Шарія.

Учасники запису назвали полювання на «шариків» всеукраїнським флешмобом. Цей ролик був доступний ще декілька годин після затримання за перше вінницьке побиття, що стало криміналом. Але щойно на нашому сайті ми написали про це, розмістивши запис, посилання перестало працювати. Автор видалив свій акаунт, — пише Ютуб.  

А от відео, записане 1 липня, є в мережі. Запис побиття «вати» поширили з Телеграму. Жертву нападу ідентифікують, виклавши на початку його фото, взяте у Фейсбуці. На знімку — Вадим Шмагалов. На головний знімок його профілю накладена червона кулька, що означає підтримку поглядів Шарія.

Журналіст 20minut.ua написала Вадиму Шмагалову, коли ажіотаж навколо слідчих дій в його справі стих, — в понеділок 6 липня. Просила розповісти про стан здоров’я і сам напад. Він відповів таким повідомленням:

«Поки я на лікуванні. Дякуючи лікарям, повернувся з того світу. Одужаю, буду вирішувати кому, коли і що розповідати. І чи розповідати взагалі. Поки жодних коментарів. До повного одужання. Дайте можливість вилікуватись…».

Стопкадр з відео нападу на прихильника Шарія

Зафіксоване слідством

Нагадаємо, як розповіли в поліції про побиття і травми 52-річного потерпілого чоловіка:

«1 липня на проспекті Коцюбинського четверо невідомих осіб з хуліганських спонукань нанесли вінничанину тілесні ушкодження. Нападники кинули потерпілого на землю та побили ногами на очах у перехожих. Свідками розправи над чоловіком стали, в тому числі, малолітні діти, які в цей час проходили поруч з батьками. У результаті з множинними переломами ребер та численними травмами чоловіка госпіталізували. За цим фактом Лівобережним відділенням поліції Вінниці відкрито кримінальне провадження за частиною другою статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). За вчинення такого злочину передбачено покарання — до чотирьох років ув’язнення. Оперативники кримінальної поліції встановили та затримали одного з нападників за місцем його проживання».

Поліція прізвищ не називає, але затриманий — це про Андрія Вербецького. Блогер Шарій напередодні того, як лідеру Нацдружин оголосили підозру, виклав своє відео. Фрагменти запису побиття він співставляє з фотографіями Вербицького й доводить його причетність до злочину. Червоні кросівки, каже, видали націоналіста.  

Акція надружинників на підтримку свого лідера

«Не знаю, що це було»

Перед засіданням суду, де йому обирали запобіжний захід на час слідства, Андрій Вербецький розповів журналісту 20minut.ua:

— Мені інкримінують хуліганство групою осіб, нібито я причетний до побиття якоїсь там людини. Я не знаю, що це було, де це і що це за людина. Від адвоката знаю, хто написав заяву до поліції, теоретично розумію, що це за людина…

Судове засідання, на якому Вербецькому обрали цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета, провели 3 липня. Було клопотання про тримання під вартою з боку слідства, і просив про нічний домашній арешт адвокат. Суд обрав середнє між цими варіантами «запобіжки».  

Очікувалося, що під приміщенням суду можуть бути акції на підтримку лідера нацдружинників і проти нього. І поліція ретельно підготувалася до ймовірних сутичок: відрядила на охорону громадського порядку одразу кілька спецпідрозділів. Акція була, але тільки нацдружинників. Вони скандували «Свободу патріотам» і розтягнули біле полотно з аналогічним написом. А як би діяли, якщо б арештанта забрали в СІЗО, залишається здогадуватися.

Під судом, де обирали запобіжний захід Вербецькому

Обшук о третій ночі

Від дружини Андрія Вербецького знаємо, що його адвокат буде оскаржувати дії поліції під час затримання і нічного обшуку. Вероніка Вербецька заявила журналістам, що з її квартири забрали кілька тисяч доларів, а ще — вилучили з машини речі, яких вона раніше ніколи не бачила. Натякав і Андрій, що йому могли щось підкинути, коли давав у суді коментар. Що саме вилучили під час обшуку — зараз таємниця слідства, тож слідкуватимемо далі за ситуацію.

Що ще розповіли Вербецькі про обшук, який був у них вдома? Що поліція увірвалася без рішення суду і пояснень, не дала зателефонувати адвокатові, розвела подружжя по різних кімнатах і обшукала квартиру під свій відеозапис, на якому мало би бути чутно, як Андрій заявляє про порушення.

— Я в три години ночі не розуміла, що відбувається, була розгублена. Не розуміла, що відбувається, задавала питання, а мені ніхто не відповідав, — каже Вероніка. — Їхні дії були неадекватні. Брали те, що їм подобається. Взяли одну стопку грошей, а інші залишили. Вибірково щось брали. Я б знімала на відео, але вони забрали всі телефони. Відразу.  

«Поки є можливість — будемо доводити мою невинність, — написав після суду Андрій Вербицький на сторінці Нацдружин. — Я переконаний в нашій перемозі. Правда за нами».

Подружжя Вербецьких каже про їх порушення прав на захист

Реакції на кримінал: офіційна і відверті

«До побиття прихильників партії червоних кульок, Андрій Вербецький та жоден представник Вінницького осередку НД ніякого стосунку не має! — поширили свою офіційну позицію Національні Дружини. — Весь бруд, який на нашу організацію ллється через відеоролики відомого багатьом блогера та його прихильників, — це відвертий наклеп, попередньо спланований командою політтехнологів-пропагандистів, направлений на дестабілізацію і так напруженого становища в країні, на паплюження чесного імені справжніх патріотів України та розбрату серед населення! Саме такими діями він заводить в оману правоохоронні органи та намагається впливати на їхні рішення шляхом розповсюдження дезінформації! Національні Дружини ж, в свою чергу, борються за Незалежну Україну, не відступаючи від своїх моральних принципів та не порушуючи закони України!».

А ось кілька цитат з дописів вінничан, що відреагували на перший епізод сафарі й перший арешт, який настав після: «Ніхто нікого не бив, вище зазначений громадянин самостійно впав і трохи забився», «Вербецький — звичайний беспредельщик під прикриттям нацжон», «На жаль, хлопці стають простими бандитами в руках князьків місцевих».


Читайте також:

Андрія Вербецького арештовували без преси і з посиленою охороною порядку біля суду

О третій ночі. Голову вінницьких Нацдружин затримали з КОРДом за побиття «шаріївця»

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (114)
  • Ya

    Закон должен быть для всех!!! И что их финансирует Москва ни кем не установлено. Ребята начните думать не из СМИ
  • Tetyana Smirnova

    Якби нинішня українська влада була дійсно українською, а не "какая разница", якби СБУ займалася своїми справами та не допускала таких відвертих проросійських організацій, як партія Шарія, не було б і провокацій (т.з. "Сафарі")
  • Binderovets

    Лошары за Лошария топят.

    Торон Туй reply Binderovets

    А за кого надо топить, а, ботва?

    Tetyana Smirnova reply Торон Туй

    За Україну, якщо живеш в Україні, а не за агентів країни-агресора, за якими стоять ФСБ та Ведмедчук. Ще питання є?

    Ols Kat reply Tetyana Smirnova

    а хто жив в Радянському Союзi, той мав обов'язково топити за Радянський Союз!

    Petro Vasyliv reply Торон Туй

    Лашара канадська патєрялась, за кого же топіть?)) Що, зелена сопля вже не подобається, знайшов іншого куміра?
  • Жора

    Кстати хочу сказать кто не в курсе дела , что Медведчук  кум Путина был адвокатом Стуса. И как адвокат не помог ему избежать тюрьмы,и в последствии Стус умер в тюрьме.  И тогда в те времена Медведчук познакомился с Путиным. Путин был простым офицером КГБ. И адвокат помогал кгбшникам выбивать инфрмацию с полит  заключенных. Сейчас Путин хочет продвинуть Медведчука на пост президента Украины. Тут задействован в пропаганде и Лошарий он с помощью своего пиздежа вешает лапшу.

    Про Медведчука раньше и никто не знал, но спецом вывезли летчицу Савченко в Россию, она там сыграла клоунаду, и Медведчук освободил ее,точнее помог. Ну и так дальше стал помогать в освобождении заключенных. Только если иногда бандиты людей крадут с целью выкупа, то для Медведчука делают аресты , а потом кум Путина помогает выйти из тюрьмы.

    Торон Туй reply Жора

    Личное распоряжение Зеленского - завалить Шария. Во всех смыслах. Ищут аж усираются сенсацию, разоблачение. Дом нашли! Йопта, я думал он на вокзале ночует.

    Petro Vasyliv reply Торон Туй

    Блохастий, ти же топив тут за зєлібоба, що сталося? Тепер птшарій поводир вашої отари ватяних баранів?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up