"Грипує" погода і вінничани. Чи подовжать канікули для дітей?

"Грипує" погода і вінничани. Чи подовжать канікули для дітей?
Якщо не знизиться температура за вікном та рівень захворювання на грип, можливо вінницьким школярам ще продовжать канікули? Але про карантин та епідемію лікарі поки що не говорять

- Мені зателефонувала вчителька, сказала, канікули в школі подовжили на тиждень, - розповідає Наталя Бистрицька, мама третьокласника Іллі. - Питаю: “Карантин оголосили через грип?”, мені у відповідь: “Що ви, який карантин - просто превентивні заходи”.
Про карантин, і загалом епідемію грипу у Вінниці ніхто не говорить, говорять лише про велику кількість хворих, 70% з яких діти. Хоча на сайті обласної СЕС два тижні підряд Вінниця лідирувала за кількістю захворюваності серед усіх регіонів.

Чекаємо сприятливих умов
Головний санітарний лікар області Олександр Сорочан каже, що на сьогоднішній день спостерігається велика кількість захворюваності на ГРВІ, грип, є важкі випадки, є пневмонія. Сплеск захворюваності прийшовся на грудень, коли захворіло вдвічі більше людей, ніж у листопаді.
- На сьогодні ми констатували 10 смертельних випадків, 7 з яких лабораторно підтверджених про те, що люди померли саме від ускладнення грипу, - говорить Олександр Сорочан. - Серед померлих дорослі люди і одна дитина трирічного віку.
За словами начальника обласної СЕС, через хвороби та несприятливі погодні умови дітям подовжили канікули. Якщо погода не буде сприяти канікули можуть подовжити.
- Ми сподівались на те, що гарний морозець, який спостерігався кілька днів тому, та канікули, коли немає великої кількості дітей в одному приміщені, призведе до зменшення захворюваності, - говорить Олександр Сорочан. - З початку року
так і сталося, але зараз ми знову спостерігаємо на вулицях калюжі та вологість майже 100%, що провокує розповсюдження вірусу. Дивлячись на такі погодні перспективи, було прийняте рішення продовжити дітям канікули, щоб не робити це через тиждень, як вони вийдуть на навчання. А починаючи з 15 січня, прогнози на погоду начебто сприятливі, чекаємо на мінусову температуру.

Відео дня

Канікули, за словами начальника СЕС, та мінус на вулиці призвели до того, що за перший тиждень 2016 року захворюваність на грип та інші респіраторні захворювання знизилась на 18%. Всього за медичною допомогою за другий тиждень січня в області звернулося 9559 людей, 5877 дітей.

За словами заступника начальника епідеміологічного відділу міського управління СЕС Лариси Кульбаки, у Вінниці не перевищений епідеміологічний поріг по захворюваності на грип.
- За другий тиждень 2016 року до лікарів звернулось 3105 вінничан, з них 1556 дітей, це ті вінничани, яким підтвердили ГРВІ або грип, - говорить Лариса Кульбака. - А всього за весь епідеміологічний період, який медики рахують з 40-го тижня року (з жовтня), у Вінниці на ГРВІ та грип захворіло 45829 вінничан, з них 31351 дитина.
За оперативною інформацією Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, станом на 11 січня 2016 року в лікувально-профілактичні заклади області госпіталізовано 323 дорослих хворих з пневмоніями, в тому числі 47 – з важким перебігом, 13 вагітних з пневмоніями та 70 дітей, в тому числі 5 – з важким перебігом.

Погода медикам не сприяє
За словами директора вінницького Гідрометцентру Юрія Власова, до нас дійсно йде такий довгоочікуваний медиками мороз, але не надовго.
- Потрібно не забувати про глобальне потепління, тож зима в цілому буде теплою і вологою, - говорить Юрій Власов.
- Ви бачили, який грудень був? Січень трохи втішив зимовою погодою, а далі буде всяке - і сніг, і дощ, і туман, і плюсова температура, і мінус. Ми також очікуємо понаднормову кількість опадів і високу вологість, що взимку особливо неприємно. Наприклад, коли йде дощ, вологість може коливатись в межах 90-92%, коли туман, то всі 100%. Гляньте за вікно.
 
Температура:
13-14 січня - вночі (-2;+3), вдень (0;+5)
15-16  січня - вночі (-7;-12), вдень (-2;-7)
17-19 січня - вночі (-13;-18), вдень (-8;-13)
З 20 січня знову починається підвищення температури на 3-5 градусів.

Грип - високозаразне вірусне захворювання, при якому можливі тяжкі ускладнення та ризик смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але набагато небезпечніший. Тому перші симптоми грипу вимагають
особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія. Яка може розвинутися на четверту-п'яту добу після захворювання. Також від вірусу грипу може розвинутись серцева недостатність. Грип дуже легко передається від людини до людини повітрянно-крапельним шляхом, коли людина кашляє, чхає або навіть просто при розмові. Зона зараження сягає близько двох метрів в радіусі від хворого. Гірше, що хвора людина навіть з легкою формою грипу небезпечна для людей протягом усього періоду симптомів, що в середньому становить сім днів.

Симптоми грипу.
При появі перших симптомів грипу хвора людина повинна залишатись удома, аби не спровокувати у себе ускладнення та не наражати на небезпеку оточуючих. Які саме симптоми хвороби варто мати на увазі:
1. Підвищена температура тіла
2. Біль у горлі
3. Кашель
4. Нежить
5. Біль у м'язах.
З будь-яким з цих симптомів не варто виходити з дому, і лікаря варто викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання. Якщо стан хворого не погіршується, необхідно продовжувати
лікування вдома, до повного зникнення симптомів.

Симптоми, які вимагають термінової госпіталізації
Якщо хвороба погіршується, не варто зволікати з госпіталізацією. Тому що на кону стоїть життя людини. При появі будь-якого з цих симптомів продовжувати лікування вдома небезпечне для життя.
Коли треба викликати швидку?
1. При сильній блідості шкіри або посинінні шкіри
2. Коли утруднене дихання
3. Висока температура тіла, яка при тому ж тривалий час не знижується
4. При багаторазовому блюванні та випорожненні
5. При порушенні свідомості - надмірна сонливість чи збудження
6. При болю у грудній клітці
7. Коли є домішки крові у мокротинні
8. При падінні артеріального тиску

Профілактика грипу
Вірус грипу, хоч і небезпечний, але його легко можна уникнути, навіть під час епідемії, якщо дотримуватися кількох простих речей. Навіть, якщо ви не хворієте, варто:
1. Уникати скупчень людей (щоб зменшити вірогідність контактів з хворими, тому що деякі з них можуть бути заразними навіть до появи явних симптомів).
2. Користуватись одноразовими масками, коли перебуваєте серед людей (захистити себе або оточуючих від зараження). Маска ефективна, коли прикриває ніс та рот. Як тільки маска стає вологою, її варто змінити (краще користуватися хірургічними
масками, які мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними.
3. Регулярно провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання (це потрібно робити як вдома, так і на робочому місті, аби знешкодити віруси та бактерії, які можуть годинами бути активні після того, як у приміщенні була хвора людина.
4. Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми (усе ці прості речі підвищують опір організму хворобі)
5. Мити руки з милом чи дизинфікуючими засобами. Тому що багато вірусів та бактерій потрапляють до нашого організму, тоді коли ми брудними руками (після громадського транспорту тощо) торкаємось обличчя, тремо очі, ніс...
6. Після миття рук та під час кашлю чи чхання користуватись одноразовими серветками та рушниками, після використання їх викинути. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, підвищують ризик зараження та розповсюдження інфекції.

Групи ризику
Усі засоби профілактики мають особливе значення для людей, що належать до груп ризику. Це люди, стан організму яких суттєво зменшує шанси одужати без ускладнень, а часто навіть вижити:
1. Діти віком до п'яти років, особливо до двох років.
2. Вагітні жінки.
3. Люди старші 65 років.
4. Люди з надмірною вагою.
5. Люди, хворі на діабет.
6. Люди, хворі на хронічні сердцево-судинні захворювання.
7. Хворі на хронічні захворювання легенів.
8. Люди з іншими хронічними захворюваннями.
9. Люди, які перебувають на імунно-супресивній терапії.

Професійні групи ризику. Це люди, для яких немає ніякої можливості уникнути контакту з хворими людьми:
1. Медичні працівники.
2. Вчителі та вихователі.
3. Продавці.
4. Водії громадського транспорту.
5. Усі ті, хто працює в багатолюдних місцях.

Чим лікувати грип
Лікувати грип можна за допомогою препаратів, які довели свою активність проти вірусу. Вчасне, використання противірусних препаратів, які призначив лікар, здатні скоротити період хвороби, полегшити її перебіг та запобігти ускланенням.
Також можна використовувати препарати, які пом'якшують симптоми. Вони не діють на вірус грипу, але полегшують стан хворого, завдяки полегшенню симптомів - жар, нежить, біль у горлі, кашель, головний та м'язовий біль. Якщо грип має не важкі прояви, за допомогою симптоматичних препаратів, призначених лікарем, можна повністю одужати. Однак зловживати цими препаратами і застосовувати їх без призначення лікаря не варто. Також варто бути обережними з народними методами - розтирання горілкою, вживанням часнику чи цибулі - самі по собі вони проти грипу не ефективні, хоча, як допоміжні мають місце. Варто зауважити, що тимчасове полегшення стану, та відчутне зникнення симптомів не завжди говорить про повне одужання. Тому варто продовжувати уникати контактів з хворими, а також здоровими людьми і продовжувати лікування. Аж до того, як симптоми зникнуть взагалі.
Дітям до 18 років та вагітним жінкам не варто вживати аспірин, аби подолати жар - варто це робити парацетамолом.
Під час грипу потрібно пити багато рідини, їжа повинна бути легкою і нежирною.

Що не лікує грип?
Варто зазначити, що в боротьбі проти вірусу грипу безпомічні:
1. Антибіотики. Вони не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Якщо ви вживаєте антибіотики не за призначенням лікаря, це лише ускладнить боротьбу з хворобами у майбутньому.
Антибіотики можуть використовуватись тільки після призначення лікаря для лікування ускладнень грипу - пневмонія, бронхіт...
2. Гомеопатичні препарати. Немає наукових обгрунтувань в тому, що такі препарати ефективні проти вірусу грипу. Тому їх не рекоменують використовувати для лікування таких небезпечних вірусів.
3. Імуностимулятори, імуномодулятори. Також науково не доведена їх ефективність. Причому їх дія під час хвороби за певних умов може навіть нашкодити.
4. Народні засоби. Лікування лише народними засобами неефективне і небезпечне, тому що ніякі травяні відвари та настої на вірус грипу не діють. Однак народні засоби можуть згодитися для пом'якшення симптомів - за умови, що ними не зловживати.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Наконец-то что-то вразумительное появилось для винничан. СПАСИБО!!!!
  • Дарья

    Пізнавальна стаття, корисна, дякую.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up