Енерготиждень у Вінниці: за рік електромобілів стало в 10 разів більше

Енерготиждень у Вінниці: за рік електромобілів стало в 10 разів більше

Альтернатива. У суботу, 19 червня, пройшов Європейський тиждень сталої енергетики. На ньому вінничанам презентували незвичайні прилади для вироблення електрики та гарячої води, електрокари та велосипеди. А дітей навчали, як правильно сортувати сміття та майструвати машинки на “лимонній” енергії.

Через дощ, який був зранку, святкування розпочалося трохи пізніше. А велопробіг “Заряджайся позитивом” в рамках свята взагалі був скасований.

- Був тільки один відчайдух з прапором Вінниці та ще одна людина на велосипеді, - казали велоактивісти. - Погода несприятлива, прийшлося відмінити. Оскільки людей мало, тому і нічного велопробігу теж не буде.

Об 11 годині ранку почали збирати “намети” вінницькі підприємства, які так чи інакше пов’язані з енергозберігаючими технологіями: LED-лампами, сонячними панелями, вітрогенеранторами.

Відео дня

Електрокари

У центрі міста організували виставку електромобілів. Серед них - кілька Ніссанів, Шевроле з гибридним двигуном, та саморобна “електро-Таврія”.

Перший вінницький “електромобіліст” Руслан Бурко згадав, що минулого року він стояв на Тижні сталої енергетики один. А зараз власників електромашин в десять раз більше.

 

- Майже щомісяця у Вінниці з’являється по новому електромобілю, серед яких найпопулярнішим є Nissan Leaf. Головне, щоб тепер місцева влада допомогла нам встановити зарядні станції у місті та області, що зараз є суттєвою перепоною для росту популярності таких машин, - каже він.

Електровелик

Веловиставку організували “Велохаус”, “Велоліга” та ще кілька вело-спільнот. Вінницькі магазини презентували свою продукцію і біля їх “наметів” було с два десятки велосипедів. Але увагу відвідувачів виставки одразу захопив “електробайк”.

- Це велосипед від української фірми, але збирають у Тайвані. Він може розганятися на середню швидкість - 35-40 кілометрів на годину та стільки же має запасу ходу. Коштує зараз такий байк близько 19-20 тисяч гривень, - сказав консультант від “Велохаус”.

На лимонній тязі

Різні джерела альтернативної енергії умістилися на двох столиках біля Водонапірної вежі.Тут разом з дітлахами збирали іграшки, що працюють завдяки воді, кислоті, енергії сонця та повітря.

Щоб показати маленьким вінничанам, як можна отримати енергію із звичайних речей, у місто приїхали волонтери з Києва.

Дітям допомогли створити машинки з конструктору Lego та звичайних пластикових пляшок. Але “двигун” модельок - це сонячні батареї, які збирають енергію для машинки. Ще були автівки, які їздили завдяки солоній воді (лугу). Принцип дії такий - через окислення між мідною та цинковою пластинками виробляється електрика, якої достатньо для машинки. Кислоту брали з солі або з лимонів.

Нагадаємо, у Вінниці вже четвертий рік поспіль проходить Європейський тиждень сталої енергетики. До речі, торік Вінниця стала першим містом в Україні та поки що єдиним на пострадянському просторі, яке отримало Європейську енергетичну відзнаку.

Альтернативна енергетика - реальна економія

Олександр Мудрак, голова вінницького осередку Всеукраїнської еколіги

- Установлення приладів, які створюють чисту енергію з сонця та вітру - перспективний напрямок. Сонячні панелі треба встановлювати на всіх бюджетних закладах - лікарні, школи, дитсадочки та інше. Вінниччина знаходиться у сприятливій кліматичній зоні для цього. Але зараз Україна має лише 1% альтернативної енергетики в загальному комплексі, тоді як сусідня Польша - 12%, а в Швеції більше 60% усієї електрики отримують з альтернативних джерел. Ефективність інших приладів - теж висока. Реальні приклади: звичайна школа у селі Грижинці Тиврівського району має такий колектор. За одну добу вони отримують близько ста літрів води підігріту до 60 градусів за Цельсієм. Теплу воду використовують в їдальні. Використовуючи такі прилади, ми заощадимо та збережемо екологію регіону.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Борис Максимчук

    Презентація Тесла! Переворот в енергетиці https://youtu.be/uUq_mdb6YGk

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 У Вінниці водій «ВАЗу» збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 11:13 Понад сотня відбитих атак та 13 збитих Shahed: Україна дає жорстку відповідь окупантам 10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 10:01 Сьогодні — Велика субота. Традиції, прикмети та що не можна робити 09:54 «Нива» дев’ятий раз у сезоні зіграла внічию. Розійшлася миром з «Чайкою» в гостях 09:20 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 09:01 Вінниця сьогодні проводжає у вічність трьох військових play_circle_filled 08:30 Вітаємо християн зі Світлим Христовим Воскресінням! (Прес-служба ВО "Батьківщина") 08:25 Сьогодні вітаємо Марію та Кирила. Історія та прикмети 4 травня 08:00 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 21:01 Вінницька обласна лікарня отримала новий апарат УЗД для кращої реабілітації пацієнтів photo_camera 20:08 «Цвітіння» водойм: основні причини та чим воно небезпечне 19:29 «Тато забирав мене з дитсадка і ми дивилися вручення «Оскара»... У Тульчині показали «Ядерне чаювання» 19:11 У Вінниці зупинили «ВАЗ», водій якого був під дією двох наркотиків photo_camera 19:08 До ЗСУ через рекрутингові центри: перша група добровольців навчається на тренувальних базах 18:16 На Вінниччині за добу рятувальники ліквідували сім пожеж в екосистемах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up