На електрокарі можна проїхати 100 кілометрів за 10 гривень

На електрокарі можна проїхати 100 кілометрів за 10 гривень
Власник автівки Руслан Бурко показує, що під капотом. Зараз він витирає порт під зарядку електромобіля.
Електромобілі з’являються і у Вінниці. За останні два роки вже 11 вінничан стали власниками електротачок. Про це розповів журналісту “20хвилин” власник Nissan Leaf Руслан Бурко.

- Електромобілів у Вінниці стає більше, - розповідає Руслан. - Минулого року було вісім, серед яких найпопулярнішими є Ніссан, як у мене. Ще є червона Tesla. І навіть “саморобна” електро-Таврія, але вона вже “згнила вщент”. А в 2016 році на три електромобілі у Вінниці стало більше.

Руслан Бурко розповів, як він став першим вінницьким “електромобілістом”.

- Давно захоплююся альтернативною енергетикою, - каже він. - Вдома у мене стоять сонячні панелі. Влітку енергії від сонця дуже багато і треба кудись її дівати. Так за 2 місяці купив електромобіль з США. Усі витрати на придбання, розмитнення обійшлися у 22,5 тисячі доларів.

Відео дня

Сьогодні ж його “Ніссан Ліф” коштує близько 15 тисяч доларів.

Зовсім не футуристичний

Зовні автівка не схожа на фантастичний електромобіль. Її запросто можна сплутати з типовою іномаркою, яка їздить на бензині або дизелі. Єдине, що видає її “сутність” - це написи: “Я езжу без бензина - экономично. 20 гривень на 100 километров”, “Здесь была бы выхлопная труба”. А на задньому склі пропозиція тест-драйву та номер телефону з намальованою вилкою: “Подключайся!”.

Previous Next

Але головні відмінності - під капотом. Власник авто показує те, що є “серцем” машини: двигун “розміром з 15-літрове відро”, акумулятор на 12 Вольт. Під днищем встановлені батареї, які й дають енергію машині. Одразу ж під капотом - порт для зарядки.

- В електромобілі в десять разів менше деталей - каже Руслан Бурко. - Масла, ремені, свічі запалювання, катушки - цього всього немає. Сам двигун складається з чотирьох підшипників. І один раз на 50 тисяч кілометрів пробігу потрібно поміняти літр масла, що коштує приблизно 400 гривень. Ось і весь техогляд.

Що в середині електротачки?

Салон виглядає також типово для недорогих іномарок. Все з міцного пластику, комфортні сидіння, руль. Відмінності можна побачити на панелі бортового комп’ютеру. Поряд із спідометром вказані незвичні значення - температура батареї, запас ходу в кілометрах. А коли включається двигун, то його зовсім не чутно.

- Гуркіт, який можна почути - це стукіт коліс по дорозі, - каже Руслан. - Тільки коли збільшуєш швидкість - мотор ледве-ледве “муркотить”.

Якщо вважаєте, що електромобіль повільний, то помиляєтесь. На виїзді з Вінниці по Київській вулиці водій піддав “газу” так, що аж тіло втиснуло у сидіння. А на спідометрі- 89, 95, 100 кілометрів на годину. Хоча три секунди тому було ледве 60 кілометрів. Прискорення моментальне.

- Мій “Ніссан” може розганятися до 120-140 кілометрів на годину, - каже Бурко.

Де зарядитись?

Заряджати машину можна навіть від побутової розетки. Для цього потрібні перехідники та кілька шнурів, які подовжать відстань. Щоб повністю зарядити автівку потрібно близько 5-6 годин.

- Електромобілі 2013-2014 року випуску заряджаються набагато швидше, - каже Руслан. - Їм достатньо години, щоб заправити повний бак. Своє авто я заряджаю приблизно 5-7 годин, щоб був повний заряд.

За його словами, на “пальне” за рік він витратив близько 3 тисяч гривень.

- Те, що в мене вказано на боковому склі - видумана сума, - каже власник електрокару. - 100 кілометрів я насправді проїжджаю за 7-8 гривень. Стільки обходиться повний заряд літій-іонних батарей на 20 Кіловат/годин.

- А якщо зарядка скінчилась за містом, у “полі”, де немає можливості зарядитись, - питає журналіст. - Не пійдете ж з каністрою до “заправки”?

- Машина дуже розумна, - відповідає Руслан. - На 20-25% запасу ходу вона починає сигналізувати, що пора “їсти”.

Ще можна заряджатись від виносних “розеток”, яких у Вінниці є шість. Їх головна відмінність - це більша потужність току, а отже, автівка швидше заряджається. Наприклад, одна з таких біля “МЕТRО”, де можна безкоштовно зарядитись. Але найкращим варіантом є зарядна станція, яка має режим “швидкої” зарядки - від 0% до 80% за півгодини.

Безкоштовна “зарядка” відкрилась у Вінниці

З 20 лютого 2016 року у Вінниці з’явилась перша зарядна станція на базі готельно-ресторанного комплексу “Драйв-клуб”. Тут власники електромобілей можуть “заправитись” безкоштовно.

Станція має усі можливі режими зарядки - два порти, один з яких на 220 V, а інший призначений для швидкої зарядки автомобіля — на 380 V.

Як кажуть працівники “Драйв-клубу”, на цьому тижні до них вже приїжджали власники електромобілей з інших міст. Водії електрокарів побачили нову “заправку” у спеціальному додатку для смартфонів -  світовій карті зарядок. Нова зарядна станція знаходиться на вулиці Сергія Зулінського (Тарногродського),42а.

Коментарі (3)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up