Чому добровольця 9-го батальйону, який 80 діб провів в АТО, судять за дезертирство

Чому добровольця 9-го батальйону, який 80 діб провів в АТО, судять за дезертирство
-Я хоч сьогодні готовий знову в АТО, - каже Андрій Знаміровський. – Тільки не в «дев’ятку» бо там бардак, принаймні, був на той час, коли я служив. Казав про це у прокуратурі слідчим. Не чують, або не хочуть чути. У них своє завдання - посадити. Ходжу до них, як на роботу. Щоразу повторюють одне й те само: «Визнай вину!,,» Я ні в чому не винен. І доведу це на суді.

Справу про дезертирство наймолодшого бійця «дев’ятки»  слухають у  Вінницькому міському суді. Щоправда, розпочалося слухання не так, як на це сподівалася військова прокуратура Вінницького гарнізону.

Слідчий каже: «Визнай вину!»

Наприкінці серпня 2014-го 71 боєць «дев’ятки» повернувся із зони АТО у Вінницю. Це було скандальне повернення. Після того, як під Новоазовськом  їх залишили з автоматами проти російських танців, що перетнули кордон, добровольці написали рапорти про те, що не бажають далі служити в батальйоні. Командир підписав рапорти і відправив військовослужбовців у Вінницю в облвійськкомат. Повернувшись до Вінниці, вони емоційно розповіли про злочинні накази, про фінансові махінації, до речі, після того фінансиста батальйону суд відправив за ґрати. Під стінами військкомату воїни повторювали: «Готові далі служити, але тільки не в «дев’ятці».  

Відео дня

В облвійськкоматі знали про такі заяви. Незважаючи на це, обласний військовий комісар 4 вересня 2014-го видав наказ про повернення  прибулих назад у 9-й батальйон. Скільки з них вибули на попереднє місце служби, ні у військкоматі, ні у військовій прокуратурі Вінницького гарнізону, не називають цифру. Тим часом тривають судові процеси над добровольцями. Їх звинувачують у непокорі. І тільки одному бійцю -Андрію Знаміровському -«шиють» ще й статтю «Дезертирство».

- Слідчий кожен раз наполягає, щоб я визнав вину, - розповідає Андрій. – Тоді, каже, буде інша більш м’яка стаття. Вину не визнаю не тільки я. Таких назбирається чоловік з 12. Але тільки на мене подали в суд  за статтею «Дезертирство». Точніше, за двома статтями. Перша, така, як усім, 402-га, частина 1, це «Непокора» виконати наказ. Друга – 408-а, частина 1, «Дезертирство».

Хлопець пояснює, що йому ніхто не доводив наказ обласного військового комісара, за яким  мав повернутися в 9-й батальйон. У розслідуванні прокуратури йдеться, що наказ був доведений і військовослужбовець мав його виконати.

- Те, що син отримав контузію і лікувався у госпіталі у Вінниці, слідчих не цікавить, - каже мати бійця Неля Миколаївна. – Так само не запитує, скільки грошей ми витратили із сімейного бюджету, щоб зібрати дитину на війну. Це був його вибір – йти захищати країну. Тоді  син  не був дезертиром, а тепер чіпляють йому ярлик ганьби, знущаються над дитиною, безсоромні.

Суддя повернула документи на доопрацювання

Судове засідання у справі бійця Знаміровського тривало недовго. Прокурор військової прокуратури Сергій Григорчук вимагав визнати винним бійця за обома згаданими  вище статтями. А ось як обґрунтував свою точку зору адвокат обвинуваченого Іван Бездітний:

- Обвинувальний акт підлягає поверненню прокурору, - наголошує адвокат. -  Бо не містить відомості про конкретність звинувачення. Положення ч.1 ст. 402 Кримінального кодексу України, саме за цією статтею інкримінують звинувачення, передбачає «відповідальність за невиконання наказу». Тим часом прокуратура стверджує,  що боєць відмовився ставити підпис про ознайомлення з наказом. Нема в кодексі такого звинувачення. Так само не чітко виписано звинувачення у залишенні військової частини. Незрозуміло, чи то залишив її, чи не з’явився у  підрозділ. Документами підтверджено, що не тільки Знаміровський, а й всі інші бійці

Адвокат звернув увагу, що так само нечітко сказано про залишення військової частини. Прокурор стверджує про факт самовільного залишення частини, хоча насправді військовослужбовець прибув до Вінниці на підставі наказу командира частини. Суддя Лариса Ковальчук прийняла рішення повернути прокуратурі обвинувальний акт на доопрацювання.

Прокурор радить шукати інформацію  на Донбасі

Прокурор військової прокуратури Сергій Григорчук не відповів на запитання, чому тільки одного бійця  підозрюють у дезертирстві. Не дала відповіді на це запитання прокуратура й на офіційний запит журналіста. Перший раз взагалі проігнорувала запит. Коли звернулися повторно,  прокурор Клепіковський у своїй відповіді навіть не згадав про бійця Знаміровського, хоча про нього йшлося у запиті. Не відповів й на інші питання, зокрема, скільки бійців і за якими статтями притягуються до відповідальності. Зате порадив шукати інформацію… на Донбасі.

- У військовій прокуратурі Вінницького гарнізону відсутня інформація щодо залишення влітку 2014 року розташування військової частини військовослужбовцями 9-го батальйону, - йдеться в офіційній відповіді на запит. – У зв’язку з тим, що військова частина В 2248 влітку 2014 року дислокувалася на території Донецької області, для отримання більш детальної інформації пропоную звернутися до військової прокуратури Південного регіону.

У свою чергу так само пропонуємо прокурору відповісти на поставлені у зверненні питання, які проігнорувала прокуратура.

Суддя Дембіцький виправдав бійця

Ще один боєць з «дев’ятки» потрапив під прес військової прокуратури. Щоправда, сержант Василь Дерунець з Оратівського району  звинувачується у непокорі. Дезертирство йому не «шиють». Хоча він, як і Андрій Знаміровський, пройшов той само шлях. Позов військової прокуратури розглядав Іллінецький районний суд. У судовому засіданні боєць, який був на передовій під Новоазовськом, коли туди зайшли російські танки, не визнав своєї вини.

- Вина особи у вчиненні кримінального правопорушення має бути доведена беззаперечно і безсумнівно, чого не було зроблено прокуратурою Вінницького гарнізону, - записано у рішенні Іллінецького суду.

Суддя Юрій Дембіцький прийняв рішення визнати військовослужбовця Василя Дерун ця не винним у вчиненні кримінального провадження за статтею 402 ч.1 КК України («Непокора») і по суду виправдати підозрюваного.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Dmitriy Kupchinskiy

    Коли закінчиться війна, усі свідомі воїни підуть проливати кров наших зрадників у  кабінетах. Зачекайте розплата близько!

    Борис Абрикосов reply Dmitriy Kupchinskiy

    Когда закончиться война, тогда уже не будет кому идти кровь проливать! Только одни инвалиды останутся, на которых государству будет наплевать!!!
  • Борис Абрикосов

    Пацан красавчик-не признал свою вину, и добился отсутствие судимости!!! А остальные сейчас дома с условным сидят, и ходят в ментовку отмечаться!
  • Анонім

    як жалко, що тих хто нас захищав хочуть просто нагло і цинічно знищити.
  • Анонім

    в общем - прокуроры купили себе   жирные  места и пробую  показать свою крутость при абсолютном отсутствии знаний.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up