Депутати знову розглядають Трудовий кодекс, який називають рабським

 Депутати знову розглядають Трудовий кодекс, який називають рабським
Профспілки закликають виходити на мітинги проти нового проекту документу. Ним дозволене звільнення одиноких матерів, встановлення аудіо та відео спостереження на робочих місцях і запровадження шестиденного робочого тижня

Депутати-регіонали Олександр Стоян та Ярослав Сухий внесли на повторний розгляд Верховної Ради проект Трудового кодексу. У разі прийняття – новий кодекс може набрати чинності уже з нового року.

За словами голови профспілкової організації “Громадська палата України” Петра Петриченка, фактично він майже нічим не відрізняється від попереднього варіанту, прийняття якого вдалося заблокувати.

- З нього просто забрали кілька пунктів, а все решта залишили як було, - сказав він, перебуваючи у Вінниці. – Він так само є рабським для працівника і більше захищає інтереси працедавця. Тому ми робитимемо все, щоб і цей варіант кодексу не  був прийнятий. Зокрема, уже наприкінці травня плануються акції протесту по всіх областях України.

Відео дня
> - З одного боку, діючий сьогодні Кодекс законів про працю, прийнятий ще в 1971-му і чинний донині, застарів і потребує змін, але ці зміни мають бути такими, щоб працівники відчували себе соціально захищеними, - каже адвокат Наталя Кулібабчук.

Підготовлений же черговий проект Трудового кодексу передбачає можливість звільнення одиноких матерів, встановлення аудіо- та відеоспостереження на робочих місцях і запровадження шестиденного робочого тижня.

В той же час, наприклад, проект закону забороняє звільнення співробітника з причини досягнення ним пенсійного віку.

- Стаття, безумовно, захищає людей пенсійного віку, які не хочуть йти на заслужений відпочинок, адже розміри пенсій в нашій країні відомі всім, - каже юрист Людмила Шангіна. - З іншого боку, враховуючи, що нові робочі місця в країні фактично не створюються, виникає питання: яким чином буде працевлаштовуватися молодь? І, не відповівши на це питання, захищати пенсіонерів подібним чином поки зарано.

Також, якщо профспілки на підприємстві немає, роботодавець за новим кодексом на свій розсуд зможе встановлювати як п'ятиденний, так і шестиденний робочий тиждень. Умова одна: загальна тривалість роботи не повинна перевищувати 40 годин на тиждень.

- Автори законопроекту врахували суспільний резонанс, який свого часу викликала стаття 143 про максимальну тривалість робочого тижня 48 годин, і в новому документі ця стаття переписана, - каже аналітик фінансового ринку Олександр Охріменко. - Але тут потрібно сказати, що ні в тій, ні в нинішній статті немає нічого нового - подібні норми діяли і в СРСР. Мова йде не про встановлення шестиденки за примхою роботодавця, а про виробничу необхідність. Зрозуміло, що більшість з нас працюють п'ять днів на тиждень, і тут нічого не зміниться. Але є ще магазини, транспортні підприємства, сфера послуг, безперервні виробництва, які працюють навіть не шість, а сім днів на тиждень. Ось про них і йде мова в даній статті законопроекту.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:17 Нічна атака на Вінниччину: ворог влучив в об'єкт інфраструктури 09:04 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні в Україні День пам'яті та примирення. Історія, заборони та прикмети 8 травня 08:11 У Шаргороді стартувала Програма ФІФА з розвитку талантів Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up