У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах?

У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах?
Фото ілюстративне
  • За чотири місяці цього року понад 320 переселенців повернули до активної зайнятості на Вінниччині.
  • Які вакансії обирають ВПО, на які підприємства працевлаштовані?

До Вінницької філії обласного центру зайнятості звернувся Олександр Семенюк. До Вінниці чоловік переїхав з Херсонської області. Відразу почав шукати роботу. За освітою Олександр — фельдшер ветеринарної медицини, до війни працював у Гороностаївці на Херсонщині.

Перебуваючи на обліку, чоловік активно шукав роботу, був вмотивованим та цілеспрямованим. Однією з пропозицій роботи, яку безробітному запропонувала кар’єрний радник, була вакансія фельдшера у агрофірмі «Нападівська», де разом з роботою надавали і житло. Проте тоді довелося б переїхати до Липовецької громади, а Олександру не дуже хотілося знову зриватися з місця, де він вже налагодив побут.

— Невдовзі з’явилася вакансія експедитора у Вінницькому міському суді, — розповідає Олександр. — Мені запропонували цю посаду, я пішов на співбесіду і отримав роботу. Роботою задоволений та вдячний центру зайнятості за допомогу та підтримку.

Відео дня
Олександр Семенюк

Дар’я Хомич — переселенка з Донецької області, яка через війну переїхала у Калинівку, що на Вінниччині. Одразу почала шукати роботу, звернулась за допомогою до Калинівського відділу Вінницького обласного центру зайнятості.

За освітою жінка лікар-анастезіолог, у 2014 році закінчила Донецький медичний університет. Має і досвід роботи у цій сфері — два роки працювала лікарем-анестезіологом.

— Роботу шукала за фахом, оскільки не уявляла свого життя без медицини, — каже Дар’я. — На щастя, у базі регіональної служби зайнятості вакансій лікарів не бракувало. З першого лютого 2024 року я працевлаштована лікарем-анестезіологом у Калинівській центральній районній лікарні.

Вакансії і працевлаштування

За інформацією Вінницької обласної служби зайнятості, у першому кварталі цього року вдалось повернути до активної зайнятості 322 внутрішньо переміщені особи.

Із них 164 людини вдалось працевлаштувати, 13 безробітних з-поміж ВПО брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, а 72 — залучені до виконання суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану.

— За нашою статистикою найбільше ВПО працевлаштовані на підприємства, які займаються торгівлею, виробництвом, будівництвом, у лікарняні та медичні заклади, заклади громадського харчування, — повідомили в обласній службі зайнятості.

Про активну зайнятість переселенців, що знайшли прихисток на Вінниччині та їх інтеграцію в громадах повідомили у Вінницькій ОВА. Начальник військової адміністрації зазначив, що наразі обласна влада задіює наявні механізми, щоб зацікавити роботодавців приймати на роботу вимушених переселенців. Зокрема, скористатися отриманням компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з-поміж ВПО. Наразі вже прийняли рішення про надання компенсації роботодавцям за працевлаштування 67-ми переселенців.

Нагадаємо, на Вінниччину з початку війни релокувалися 390 суб’єктів господарювання, на яких створили 1911 робочих місць. У тому числі — для людей з-поміж ВПО.

 

Читайте також:

До ЗСУ через рекрутингові центри: перша група добровольців навчається на тренувальних базах

Пандемія поставила на паузу, а війна переформатувала. На що перетворюють дитячі літні табори?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up