Пандемія поставила на паузу, а війна переформатувала. На що перетворюють дитячі літні табори?

Пандемія поставила на паузу, а війна переформатувала. На що перетворюють дитячі літні табори?
Дитячий оздоровчий табір «Казкова долина» працюватиме як заміський комплекс
  • До війни на Вінниччині працювали дитячі літні табори, в яких діти проводили дозвілля після закінчення навчального року. Однак повномасштабна війна змінила ситуацію.
  • Деякі оздоровчі табори тепер працюють, як заміські комплекси або реабілітаційні центри. Територію інших — прибрали до рук і будують котеджні містечка.

Прилаштувати дитину на літні канікули — для багатьох батьків було проблемою і до повномасштабної війни, а зараз тим більше. Через бойові дії, цьогоріч працюватиме й набагато менше літніх таборів. Здебільшого працюватимуть клуби за інтересами на базі закладів позашкільної освіти, мовних курсів, баз відпочинку. 

А як щодо класичних дитячих оздоровчих таборів відпочинку? Кажуть, деякі закрили, а якісь перетворили у заміські бази відпочинку, реабілітаційні центри. А територію одного знаного вінницького дитячого табору над Бугом взагалі перетворять на котеджне містечко.

«Казкова долина» — база відпочинку

Відео дня

Оздоровчий дитячий табір «Казкова долина» — не одне десятиліття є улюбленим місцем літнього відпочинку для малечі Вінниччини. Заклад знаходиться в Літинській ОТГ. Це дійсно казкова долина в сосновому лісі неподалік від розливу річки Згар, з ігровим майданчиком у центрі та великими альтанками на березі озера. 

З початком пандемії дитячий табір став на паузу. Не відкрилася «Казкова долина» і після початку повномасштабного вторгнення, адже на території немає бомбосховища.

— Військова адміністрація поки не дала добро, щоб ми почали свою роботу, — говорить директор табору Андрій Мартинюк. — В мене немає такого укриття, де можна розмістити сотні дітей. А працівникам хоч мінімальні, але зарплати потрібно платити. Якщо після пандемії 2020-го ми дивом вижили, то нині не зможемо — табір не працює майже чотири роки. Чи буде табір функціонувати надалі — будемо думати. 

Наразі на місці дитячого оздоровчого табору «Казкова долина» створили новий заклад.

— Цьогоріч ми працюватимемо, як заміський комплекс. На території є все для цього — будиночки, альтанки біля озера, — каже керівник закладу. — На скільки я знаю, більшість дитячих таборів цьогоріч працюватимуть в такому форматі.

«Подільська казка» — реабілітаційний центр

В селі Ободівка Тростянецького району в 2020 році зробили капітальний ремонт колишнього піонерського табору імені Котовського, який стояв пусткою шість років. Тепер це — дитячо-юнацький фізкультурний заклад оздоровлення оздоровлення та відпочинку «Подільська казка».  Зараз літній табір, через війну, не працює.

— Для того, щоб дитячий табір запрацював під час війни, потрібно виконати багато умов, в тому числі і мати укриття. Нажаль, цього виконати не можемо. Не можемо ми ризикувати життям дітей, — розповідає директор табору Інна Сташенко. — Тому ми зараз здаємо табір в оренду. Тепер тут працює реабілітаційний центр для дорослих.

«Колос» — котеджне містечко

Табір «Колос» теж закрився через пандемію коронавірусу і більше галаслива малеча тут не відпочивала. Останнім часом закинутий дитячий табір мав назву — Вінницька дитячо-юнацька спортивно-оздоровча база «КОЛОС». Тепер там пропонують створити таке собі «котеджне містечко» з мальовничим видом на Буг. 

Будівлі та споруди, що належать до дитячого табору «Колос» проектом Детального плану пропонують докорінно змінити цільове призначення землі:

«…зокрема створення нових земельних ділянок під житлову забудову, розвиток вулично-дорожньої мережі, створення дитячих та спортивних майданчиків, покращення екологічного стану водних об’єктів, — йдеться в проєкті Детального плану.

Тож з рекреаційного призначення земельні ділянки переведуть в клас «02.01 Для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».

Таким чином створили 78 проектних земельних ділянок під житлову забудову, загальна площа ділянок становить 5,4 га. Очікувана чисельність населення проектного кварталу становить 234 мешканців.

Ми зателефонували в усі дитячі літні табори Вінниччини. Десь телефони мовчали. Хтось розповідав, що сподівань на цей рік немає: зарплату боргують, табір можливо запрацює лише після війни. 


 

Читайте також:

На Старому місті колишній табір «Колос» планують забудувати житлом

З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Julia

    "6 червня 2022 року, відбулися громадські слухання. У них взяли участь 71 людина."
    Поки всі рятувалися від повномасштабного вторгнення міська рада думала про інше.🤬
    Дітям потрібний сучасний табір для відпочинку ‼️‼️
  • Dvs1978

    Як це прибрали до рук?! 😂
  • Я з України 💙💛

    Це щоб всі знали де реабілітаційні центри? Адресу ще напишіть...
  • Анатолій Біленко

    так хто створив цю ганебну ситуац1ю

keyboard_arrow_up