На Старому місті колишній табір «Колос» планують забудувати житлом

На Старому місті колишній табір «Колос» планують забудувати житлом
Табір «Колос» закрився через пандемію коронавірусу. Поки тривав карантин урядовці заборонили роботу оздоровчих таборів по всій країні
  • До 8 квітня вінничани можуть подати свої зауваження та пропозиції щодо звіту впливу на довкілля від майбутньої забудови колишнього дитячого табору «Колос». 
  • Там пропонують створити таке собі «котеджне містечко» з мальовничим видом на Буг. 
  • Скільки житла планують побудувати? Хто забудовник? І що ще цікавого знайшли в документах?

На сайті міської ради опублікували звіт про стратегічну оцінку впливу на довкілля від реалізації детального плану, обмеженого вулицею Квітуча та річкою Південний Буг. Йдеться про розвиток території на Старому місті, що займає 20,45 гектара. То які плани на неї мають?

Про те, чим забудують

Генпланом Вінниці територія, що була досліджена проєктантами, визначена як територія установ відпочинку і туризму, територія рекреаційного призначення. Наразі тут розташовані будівлі та споруди, що належать до дитячого табору «Колос».

Нинішнім проєктом Детального плану пропонують докорінно змінити цільове призначення землі:

Відео дня

«…зокрема створення нових земельних ділянок під житлову забудову, розвиток вулично-дорожньої мережі, створення дитячих та спортивних майданчиків, покращення екологічного стану водних об’єктів, — йдеться в проєкті Детального плану.

Тож з рекреаційного призначення земельні ділянки переведуть в клас «02.01 Для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».

Таким чином створили 78 проектних земельних ділянок під житлову забудову, загальна площа ділянок становить 5,4 га. 

Паркування автотранспорту буде здійснюватись в гаражах, що запроектовані в кожному будинку. Ще планується автостоянка відкритого типу на 31 паркомісце.

Житлові будівлі запроектовано двоповерховими, під'їзд шириною 5,5 м здійснюється до кожної ділянки.

Очікувана чисельність населення проектного кварталу становить 234 мешканців.

Передбачене будівництво необхідної інфраструктури для обслуговування побутових потреб — мережі водогону, каналізації, електромережі, газопостачання. А місця їх підключення будуть визначатися на наступних стадіях проєктування та відповідно до технічних умов організацій-надавачів комунальних послуг.

Передбачений новий благоустрій та озеленення цієї території. Адже нинішній стан, за словами проєктантів, «занедбаний».

Хіба прибережна смуга річки не заважає?

Щодо прибережно-захисної смуги, то з проєктного плану побачили, що її посунути ближче до річки. Якщо наразі територія, в межах ПЗС, займає 5,25 гектара, то після внесення змін до містобудівної документації — 1,74 гектара.

Фактично захисна смуга Південного Бугу, де не можна будуватися, буде проходити ледь не по узбережжю річки. Межею стане проєктна «Алея 12,7».

І завдяки таким змінам вдасться побудувати ще 10 приватних будинків, станцію очищення поверхневостічних вод, п’ять скверів, пірс. А от будівництво нових шкіл, дитсадків, лікарень та інших об’єктів для обслуговування нових мешканців Старого міста — проєктним планом не передбачені.

Коли все це реалізують? Наразі невідомо.

«Детальний план враховує інвестиційні наміри будівництва (...) на етап реалізації від 3 років до 7 років та надаються орієнтовні техніко-економічні показники на розрахунковий етап детального плану території», — йдеться в проєкті документа.

А громадські слухання вже були!

А от громадські слухання стосовно детального плану вже… відбулися. Як пояснили журналісту в департаменті правової політики та якості обговорення цього проєкту забудови тривали кілька років тому, документ був схвалений представниками громади.

І справді, 6 червня 2022 року, відбулися громадські слухання. У них взяли участь 71 людина.

«За результатами обговорення, учасники громадських слухань переважною більшістю, від числа зареєстрованих («За» — 42, «Проти» – 10, «Утрималось» – 4, «Не брали участь у голосуванні» – 15), прийняли таку резолюцію: «Рекомендувати погодження містобудівної документації – «Детального плану території, обмеженої вулицею Квітуча та річкою Південний Буг» за умови врахування зауважень та пропозицій, висловлених в ході громадського обговорення і громадських слухань та занесених до протоколу», — йдеться на сайті Вінницької міськради.

— Наразі ж триває процедура обговорення звіту про стратегічну екологічну оцінку впливу проєкту Детального плану, обмеженого вулицею Квітучою та річкою Південний Буг. Процедура передбачає, що ми маємо завантажити максимум документів до обговорення. В тому числі й Детальний план території, — пояснили журналісту в міськраді. — До 8 квітня вінничани можуть надсилати свої зауваження та пропозиції до цього документу (звіт про стратегічну екологічну оцінку - авт.) до Департаменту правової політики та якості, а також до Департаменту архітектури та містобудування Вінницької міськради.

А «Колос» чий?

Закинутий дитячий табір має повну назву — Вінницька дитячо-юнацька спортивно-оздоровча база «КОЛОС». Табір працював принаймні до 2020 року, поки не оголосили пандемію коронавірусу. Тут оздоровлювалися, зокрема, 650 дітей з пільгових категорій. 

Засновником дитячого табору є ГО «Вінницька територіальна організація всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», яку очолює Сергій Татусяк — екс-«регіонал» та колишній голова Вінницької облради.

Проте всім майном, за адресою Нагірна, 1 (місце знаходження бази «Колос» - авт.) з 2021 року володіє вінницьке товариство «Царина Девелопмент». Про це дізналися з Держреєстру речових прав на нерухоме майно.

Компанія була створена теж у 2021-му, має вінницьку прописку, 3,7 мільйона гривень статутного капіталу. А її засновником є Карло Гігінеішвілі — відомий у місті забудовник, керівник компанії «Вінницябуд», яка реалізовує свої проєкти по всій Вінниці та в деяких містах області. 

Враховуючи, що «Вінницябуд» уже зводила котеджі, то не складно здогадатися, хто буде забудовником мальовничої місцини на Старому місті.

 

Читайте також:

Чи законно продають зрізані дерева у Прибузькому лісництві?

«Якщо я монстр, то чому на волі?». Поговорили з мамою хлопчика з Тяжилова, який ріже дівчатам волосся

«Поки я на фронті, невідомі не пускають у власну домівку сина»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (61)
  • Julia Melnik

    Треба вимагати табір відновити і зробити сучасним ДЛЯ ДІТЕЙ!!!
  • Elena Suprun

    Доки українських захисників привозять "на щиті" щодня і пачками, міські можновладці творять анархічний дерибан державних територій. Не гребують нічим, нашим героям окрім звання учасників бойових дій і посмертної пам'яті не лишиться і шматочка землі, за яку вони вмирають. Винищують українців і їхніми трупами вимощують собі дорогу в "жирний" Рай. Розкрадуть місцеві території і посадять там кілька десятків своїх прихвостнів-жидів. Така технологія загарбництва практикується вже десятиліттями, с*Ки у корита, нажертися ніяк не можуть.🤬🤬🤬
  • Татьяна Березовская

    Правильно!!! Навіщо ж дітям місця для відпочинку! Треба все винищити і забудувати висотками! Просто слів бракує, коли читаєш про таке
  • Светлана Рулько

    Хіба не потрібні дозволи і планування задля того, аби нахаби не забудовували прибережну смугу? Надати дозвіл виключно на плані забудови з обнародуванням його , щоб кожен міг побачити  і обрахувати на місці, що законодавство не порушується. прописати у дозволі чи договорі на забудову розмір скажених штрафів за порушення.

keyboard_arrow_up