Чи законно продають зрізані дерева у Прибузькому лісництві? Дізнались подробиці

Чи законно продають зрізані дерева у Прибузькому лісництві? Дізнались подробиці
  • У Прибузькому лісництві вирізають 2,4 гектара лісу.
  • На ділянці будуть засаджувати нові дерева, але куди ж йдуть зрізані? З'ясовували. 

Нещодавно ми писали про те, що біля села Майдан-Чапельський у Прибузькому лісництві вирізають цілу ділянку дерев. Як тоді нам пояснив майстер лісу Руслан Серга, вирубка є законною: попередньо робилася оцінка лісу експертами, існує таксаційна книга, де відведені рубки на всі роки. Відомо, що спосіб рубки — суцільно лісосічна, а площа 2,4 гектари. 

Однак тоді ще не була відома доля зрізаних дерев. А нещодавно до редакції написав житель Вінницьких Хуторів, якого теж занепокоїла така вирубка. Проте, більше його хвилювало, куди йдуть кошти за продані дерева.

Відео дня

— Я сьогодні (27 березня — авт.) був на тому місці. Величезні бруси дерев складають для завантаження на грузові машини, продають свіжовирубаний ліс навіть тим самим людям, які живуть на Вінницьких Хуторах, — каже чоловік. 

Така картина не може не спонукати до думок, що на цьому не «відмиваються» кошти. Тому ми намагалися з'ясувати подробиці цієї ситуації.

Купити може кожен

Журналістка «20 хвилин» зв'язалася з головним лісничим філії «Вінницьке лісове господарство» Євгенієм Ільченком.

— Згідно з договорами, які у нас укладені, ми відвантажуємо всю продукцію на продаж, — зазначає Євгеній. — Кошти за продані дерева йдуть на наш рахунок (філії «Вінницьке лісове господарство» — авт.). Реалізація деревини для фірм йде через аукціони. Тобто деревина виставляється на аукціон і шляхом електронних торгів проходить її реалізація.

Купити деревину можуть і звичайні громадяни. Для цього, як пояснили, потрібно звернутися до лісництва, яке підпорядковане філії, або безпосередньо до офісу філії «Вінницьке лісове господарство».

— Процедура така: пишеться заява на ім'я директора. На одну фізичну особу можна видати, якщо це дров'яна деревина, не більше 15 кубометрів на рік, якщо ділова – не більше 30 кубічних метрів на рік, — наголошують у філії. — Згідно з заявою виставляється рахунок, у який буде враховано всі моменти: вид деревини, чи забирають її власним автомобілем, чи ні. Рахунок проплачується, і тоді вантажаться дрова. Розрахунок лише безготівковий.

Забирати деревину можна з місця вирубки, під наглядом майстра лісу з пред'явленням дозвільних документів, які виписують після оплати у філії.

Щоб переконатися, що вже продана деревина справді за визначеним принципом продавалась, то обдзвонили ряд людей, які продають їх поблизу цієї місцини. Це були і ті, хто цим займається на постійній основі, і ті, хто разово. 

Результат: переважно усі повідомили, що їх товар не з Прибузького лісництва. 

Саджатимуть за кошти з проданих дерев

Принагідно вирішили й уточнити, за які кошти відбуватиметься закупівля нових насаджень, які, нагадаємо, мають висаджуватися на даній ділянці.

— За кошти, які йдуть від реалізації проданих дерев, які надходять на наш рахунок, ми потім проводимо заліснення ділянок, — пояснив головний лісничий.


Читайте також:

Неймовірні водоспади Вінниччини: куди можна поїхати?

У Вінниці відбулася стрілянина біля одного з закладів міста. Що відомо про це?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Лілик

    Брехня! Ніхто ліс законно не продає, все крадуть, або просто хочуть «замилити» очі!!!
  • Liubov

    Коли вже наїдяться. І квартири в них машини дорогі, а все мало.. Кожен лісничий має віллу і рабів.
  • Mariia

    Для злодів в законі..закон як дишло,куди повернув туди і вийшло..
  • Інна

    У нас завжди усе законно без закону!

keyboard_arrow_up