В Прибузькому лісництві вирізають 2.4 гектари лісу. Навіщо і чи це законно?

В Прибузькому лісництві вирізають 2.4 гектари лісу. Навіщо і чи це законно?
Вирізають дерева в Прибузькому лісництві. Місцеві хвилюються, що це може бути незаконно
  • В одному з лісів біля села Майдан-Чапельський місцевий мешканець помітив, що почалася активна вирубка дерев.
  • Навіщо вирізають їх та чи є це законним? Дізнавались.

З редакцією зв'язався Сергій Барчук, місцевий мешканець села Майдан-Чапельський. Він помітив, що в лісі Прибузького лісництва почали активно вирубувати дерева.

— Ще раніше помітив позначки на деревах. Це вже тоді насторожило, а потім два дні тому (28 лютого 2024 — авт.) побачив, що велику площу вирізали, — розповідає чоловік.

Сергій Барчук

Сергій одразу хотів викликати поліцію, але перед тим ще зустрівся з лісником, у нього намагався дізнатися, що відбувається. Також попросив надати документи, які підтверджують законність цих дій. 

Відео дня

Перевіривши їх у єдиному реєстрі лісорубних квитків, переконались, що він є дійсним. У ньому вказується, що дія його починається з 16 лютого 2024 року по 31 грудня 2024 року. Спосіб рубки — суцільно лісосічна, а площа 2.4 гектари. Виконавцем рубки є ФОП Романенко Станіслав Михайлович. Проте все ще залишалося питання: «А з якою цілю вирубують дерева?»

— Схвилювало мене це тому, що вже не раз тут намагалися прибрати до рук територію. Ще у 2016 році відбувалися тут вирубки. Ну, і також, на місцевому рівні люди останнім часом говорили про те, що це хтось вже хоче щось собі побудувати, — пояснює чоловік. — І дивно, що вирізають саме біля ділянки, де є гарний заїзд і дорога проходить.

Посадять нові дерева?

Для того, щоб зрозуміти причину вирубки такої великої площі, зустрілися з майстром лісу Русланом Сергою. Лісник пояснив, що вирубка є законною, попередньо робилася оцінка лісу експертами і є таксаційна книга, де відведені рубки на всі роки.

Руслан Серга

— І зараз проводиться захід з суцільної рубки, а далі або весною, або восени садитимуться лісові культури, — каже чоловік.

Як пояснив лісник, то це грабовий стиглий ліс, в силу своїх років його слід вирізати й в той самий рік його повинні поновити новими деревами.

А на питання чому саме ця ділянка, то пояснив, що це старий ліс, решта частина переважно є новими насадженнями і їх час ще не прийшов.

Стосовно вирубки у 2016 році, то Руслан каже, що хоч тоді ще не працював, проте в колег взнав, що там проводилася рубка прорідження.

— Рубка прорідження — це вирізка вибіркових дерев, які загрожують головній породі, в нас це дуб звичайний. І от там тоді були небажані дерева, які накривали головну породу і тому ліс проріджували. Це все роблять для головної породи, створюють усі умови, щоб надалі був здоровий ліс, — пояснює Руслан Серга. — Це вибірково пошкоджені дерева, сухостійні з кореневою гниллю і подібні.

Точно не приватизують?

На питання чи слід хвилюватися місцевим щодо вирубаної території, а саме, що за цей час не відбудеться її приватизація, то Руслан Серга без вагань заперечує можливість цього.

— Ні, ні, такого звісно не буде. Бо це є державний ліс, це лише суцільна рубка зараз, а надалі буде повністю відновлюватись ліс, за яким будуть доглядати десятки років, — наголошує чоловік.

А на питання, в якому статусі перебувають заклади, які знаходяться вздовж дороги біля лісу, то Руслан повідомив, що в оренді.

— Про ресторани не можу сказати, як все там було. Це ще раніше вони бралися в оренді й нині ця територія досі в них в оренді. Усі документи є, бо перевіряли буквально рік тому, то там усе гаразд, — сказав майстер лісу.


Читайте також:

«Будинок є спільною приватною власністю». Хто відповідальний за потоп, де ледь не загинули діти?

«Їх просто вирощують, щоб вбити». Вінничанка забрала додому на виховання п'ятьох лисиць

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Валентина

    Вже тут відмивають кошти!
    Що дерева сухі?
    По місту та області безліч сухих дерев,то їх не потрібно вирізати!!!
  • Анатолій

    ПОКАЖІТЬ Саджанці.ПІСЛЯ СКАЖЕТЕ ОЙ НЕ Закупили.
  • Анатолій

    ЯК БУДУТЬ РОСТИ КАФЕ.ЗАБІГАЙЛОВКИ КАТЕДЖІ ЯК БІЛЯ СТАВКІВ.СКІЛЬКИ МОЖНА БРИХАТИ ГРОМАДІ
  • Жанна

    Тобто ріжуть і продають вони,А долучайтеся до посадки ви...

keyboard_arrow_up