«Будинок є спільною приватною власністю». Хто відповідальний за потоп, де ледь не загинули діти?

«Будинок є спільною приватною власністю». Хто відповідальний за потоп, де ледь не загинули діти?
В будинку на Янгеля через прорив розширювального бака для опалення затопило дві квартири. Директор ЖЕО та старший по дому дали коментарі
  • У будинку по вулиці Академіка Янгеля прорвало розширювальний бак, в результаті чого затопили дві квартири.
  • Хто відповідальний за наслідки в такій ситуації та як коментують аварію директор ЖЕО та старший по будинку? 

Минулого тижня мешканка будинку по вулиці Янгеля звернулась в редакцію. Як виявилося, через прорив розширювального бака, її квартиру та квартиру поверхом нижче затопило. В наслідок цього в деяких місцях обвалилась стеля, зламалась техніка, відпали шпалери, почали цвісти стіни.

Тож постало питання, хто ж має компенсувати вартість ремонтних робіт у квартирах? Аварія ж сталася не через жильців.

Відео дня

Не було звернення

До нашої зустрічі з директором ЖЕО жительці постраждалої найбільше квартирі Юлії Кривошаповій прийшла відповідь від ЖЕО-1. В ній повідомлялося, що з їхньої сторони напочатку 2023 року був складений дефектний акт, в якому сказано про необхідність заміни трубопроводів централізованого опалення. Про це сповістили старшого по будинку.

Оскільки врешті не надходило звернень по заміні розширювального бака, тому з ЖЕО виконували роботи лише у межах вибраного ними тарифу.

Це спільна приватна власність

Краще пояснив цю ситуацію директор ТОВ «ЖЕО» Євген Капшук. 

— Будинок є спільною приватною власністю, чого більшість людей, досі не розуміє. От вони входять у свою квартиру, зачиняють двері й вважають, що те, що у квартирі, то їхнє, а горище, покрівля, стіни, тобто всі загально будинкові мережі, ні. Хоча вони є спільною сумісною власністю, і згідно з законом мешканці несуть повну відповідальність за їх належний стан. Ми, як українська компанія, лиш надаємо послуги в рамках тих коштів, які нам сплачують, — пояснює Євген Капшук. — Проте дуже часто не всі сплачують ці кошти, й от якщо ми перейдемо до питання, яке виникло у цьому випадку, то людина має борг перед компанією. Навіть не так, не перед компанією, а перед мешканцями будинку.

Євген Капшук

Таким чином, як пояснив директор, в межах своїх обов'язків у будинку на Янгеля працівники склади дефектний акт, згідно з яким вказували на потребі заміни даної установки, і про це повідомили старшого по будинку. Це ж в повідомлені отримала і Юлія. 

— Є повідомлення, є офіційна розписка людини, яка його отримала. В цьому ж акті вказується, куди варто направити фінансовий ресурс по будинку, якщо він звісно є. Якщо ні, то кошти просто накопичуються, акумулюються або можуть роками знаходитись на рахунку. А для того, щоб зробити будь-яку роботу по накопиченню коштів, нам пишеться заява, і вже згідно з договором ми витрачаємо кошти по зверненню. Конкретно по заміні бака від будинку не зверталися, — каже директор. — Так, в даному будинку за останні три роки проводилось чимало робіт, але найголовніше, що цей будинок має площу 453 квадратних метри і тариф 8,01 грн. Тобто наразі постійні послуги, на які беруться кошти, в них, щомісячно, ще залишається 1800 грн на поточний ремонт. І таким чином, будинок може акумулювати ці кошти, якщо звісно всі платять одночасно і без затримок, на поточний ремонт.

Навіть у постраждалої жінки був борг, каже керівник ЖЕО. Також, за його словами, на ряд потрібних робіт, які зазначалися в акті, надходили звернення і поточний ремонт робився.

А ситуація в цьому домі дійшла вже просто до критичної, бо, як пояснив директор ЖЕО, будинку вже 46 років, а така система опалювання, яка була там, може прослужити не більше 25-ти років. 

А згідно з цивільним кодексом (стаття 322) саме власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Просто не вистачало грошей

Чи справді був повідомлений старший по будинку про критичний стан трубопроводів централізованого опалення і якщо так, то чи вирішував це питання, питаємо у самого старшого. 

— Конкретно саме по баку, то я не пам'ятаю, що повідомляли, але говорили, що потрібно міняти мережі. Тому всі гроші, які в нас були на рахунку, я кидав на заміну тепломереж, — каже Євгеній Брєдуля, старший по будинку. — В нас сім квартир, тож можете зрозуміти, що грошей небагато. Як тільки назбиралось, то я писав заяву, щоб їх міняли, хоча б частинами.

Як пояснив чоловік, на весь будинок всього-на-всього працюють три чи чотири людини, решта — це або пенсіонери, або жінки в декреті. Тому піднімати питання про сплату додаткових коштів старший не став. Каже, немає кому навіть скинутись.

Чоловік в міру можливості слідкував і намагався, як тільки з'являлися кошти, робити заміну. Але оскільки в будинку ще є одна така установка, то Євген повідомив, що чекає кінця опалювального сезону, щоб почати її заміну з накопичених коштів.

Як можна отримати компенсацію у подібній ситуації?

Один з варіантів, які на майбутнє можуть допомогти з вирішенням наслідків подібних ситуацій, є страхування вашої нерухомості.

Ну і важливо пам'ятати, що попри те, що ви живете в багатоквартирному домі, ви все одно є співвласниками цього будинку і теж несете відповідальність за стан речей, які знаходяться поза межами вашої квартири. Тобто питання покрівлі має хвилювати не лише людей, які живуть на останньому поверсі, а каналізація – не лише тих, хто на першому.

Крім того, як розповів директор ЖЕО, нині жителі багатоквартирних будинків можуть податися на програму співфінансування, згідно з якою 70% вартості робіт оплачує місто, а решту 30% – мешканці. Таким чином, ви можете полагодити якусь проблематичну річ у вашому домі, але вартість цього для вас буде менша.


Читайте також:

«Їх просто вирощують, щоб вбити». Вінничанка забрала додому на виховання п'ятьох лисиць

«РАЦС вже навіть відремонтували, а школу ні». Чому понад рік не відновлюють ліцей №8?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юленька

    В мене просто немае слів !
  • Читач52

    Тоді чому попередній балансоутримувач /Вінницька міськрада не замінила його після закінчення терміну експлуатації /25 піків/, а пройшло вже майже 2 терміни.То хто винний????
  • Юлианна Анатолиевна

    Це капець просто в мене немае слів
  • Sklyaroff Oleg

    в схожій ситуації я сам виявився винним....не застрахував житло

    Александр Логинов reply Sklyaroff Oleg

    Sklyaroff Oleg для этого и создавались Скоро буду!,скидывали на жильцов дома с убитыми комуникациями,реформа епта

keyboard_arrow_up