«Їх просто вирощують, щоб вбити». Вінничанка забрала додому на виховання п'ятьох лисиць

«Їх просто вирощують, щоб вбити». Вінничанка забрала додому на виховання п'ятьох лисиць
У вінничанки Діани Терабан на подвір'ї живе п'ять лисиць. Дівчина розповідає про реалії життя з такою твариною та попереджає кожного до чого слід бути готовим, якщо він планує завести лисичку
  • У Діани Терабан з Вінниці на подвір'ї живе п'ять лисиць, які вирощувалися на хутрових фермах. 
  • Дівчина в своїх соціальних мережах показує реалії життя з такою твариною та попереджає кожного, до чого слід бути готовим, якщо плануєш завести лисичку. 
  • Які особливості догляду та утримання лисиць? Дізналися.

Діана мріяла про лисичку ще з підліткового віку, проте зізнається, що тоді не мала розуміння, яка відповідальність лягає на людину, що наважується утримувати та доглядати за такою тваринкою. Дівчина сама є кінологом, тренує собак, а в літній сезон працює інструктором з верхової їзди.

— Ще коли була підлітком, то почала пробувати дресирувати собак, то думала: «Ну, якщо я змогла з ротвейлером поладити, то що з лисицею не впораюсь?» Але, як виявилося, це зовсім різні тварини, і кожен, хто хоче врятувати лисичку і поселити її біля себе, має розуміти, що це не домашній котик чи собачка, це зовсім інша тварина, — зауважує Діана.

Відео дня

Придбати — врятувати

Нині у Діани п'ять лисиць: Спенсер, Камі, Хес, Курама та Еніо.

Придбала вона трьох своїх домашніх улюбленців на хутряній фермі, де, ні для кого не секрет, їх вирощують з ціллю потім вбити. Тому вважайте, якщо ви таку тваринку там купуєте, то ви її рятуєте.

— Шуби не ростуть на деревах, вони знімаються з таких тварин, які так само хочуть жити, — пояснює дівчина. — Лисиця це дуже активна тварина, і їй потрібно багато простору, багато рухів, якогось інтелектуального навантаження, а їх закривають просто в малесеньку клітку метр на метр, максимум півтора на два метри. Годують їх, звісно, неповноцінно, тому що їм лише важливо, щоб тварина прожила максимум дев'ять — вісім місяців.

Через такі умови, як розповіла кінолог, лисиці можуть починати самі собі шкодити, гризти, це в них відбувається через високий рівень стресу. Додатково, в маленьких лисенят є постійні блохи та глисти, які, як згадує Діана, подекуди більші за них.

Як зазначає дівчина, потрібно забирати саме маленьких лисенят, для них і вас так буде простіше пристосуватися, крім того, переїзд і адаптація для малечі буде менш стресовою, ніж для дорослої особини.

Проте важливо, ви можете стати рятівником лише для тварин, які вирощують на забій. Якщо ж заберете лисицю з лісу, то вважайте, що ви зробите їй лише гірше, адже дика тварина не зможе жити в домашніх умовах.

Це не собака!

Не всі п'ять лисиць потрапили до Діани через ферми. Наприклад, Кураму передала дівчині знайома волонтерка, яка через сімейні обставини не змогла доглядати за ним, а Еніо віддав її перший господар, оскільки та почала його кусати.

— Еніо — це той випадок, коли люди не до кінця розуміють, що це за тваринка. Хлопець, який її придбав, дуже хотів зробити з неї слухняну собачку, але коли вона почала йому показувати свій характер, то вирішив її просто віддати, — пригадує дівчина.

Річ у тому, як пояснила Діана, лисиці дуже розумні істоти і нападати просто так вони не будуть. Але якщо щось робити те, що їм не подобається, то тоді вони можуть і вкусити, і подряпати. Скоріш за все, господар Еніо до дресирування долучав силу, через що тваринка почала кидатися на усіх в родині, боятись людей.

— Він дуже хотів, щоб вона була спокійна, навіть намагався привчити її ходити до туалету на вулиці, по декілька раз їздячи на ліфті і ще й виводячи в шумне місто (жив у Києві — авт.). А жити з нею у квартирі — це просто знущання, як над квартирою, так і над лисицею, — пояснює кінолог.

Оскільки Еніо потрапила до Діани вже в дорослому віці, переїзд в інше місто, до інших людей та в інші умови для неї теж стали великим стресом. Крім того, взнаки дається і те, що маленьку лисичку залякали, бо вона дуже боїться зараз людей. Проте, правильне ставлення та догляд дають свої плоди, щоразу вона стає більш товариська.

А нещодавно волонтери зібрали кошти на окремий вольєр для неї, в якому лисиця буде комфортно почуватися і швидше зможе адаптуватися до нової родини.

Утримувати лисицю — дорого

На жаль, як зазначила Діана, таких ситуацій буває багато. Переконатися в несвідомості людей дівчині довелося ще в підлітковому віці, коли її перша лисичка привела лисенят.

— Я навіть почала їх продавати, їх купували, але через якийсь період покупці просто почали дзвонити й питати, чи можна повернути. Тобто награлися і все, — розповідає власниця п'ятьох лисиць.

Діана усім завжди наголошує, щоб кілька разів подумали, чи готові вони заводити собі таку тварину, чи є час та кошти на її утримання, адже з власного досвіду попереджує: це дорого.

— По-перше, лисиця має окремий корм, по-друге, їй потрібно багато місця, бо це дуже рухлива тварина, у квартирі з нею не жити, бо на повідці вони гуляти не будуть. А якщо приватний сектор, то теж має бути велика територія для неї. Крім того, готуйтесь, що коли тваринка дорослішає, то в неї з'являється запах, подекуди неприємний. Ще лисиці досить голосні, особливо в період, коли закликають самця, — зауважує кінолог. — В нас була історія: так в ночі кричала одна з лисиць, що прибіг якийсь чужий лис з парку (Центрального парку — авт.).

Тож лисиця — не звичайна домашня тварина. Так, вона, як і кіт чи собака, може псувати меблі, потребувати особливого харчування і багато уваги та активності. Але в порівняні з іншими тваринами, корм для них знайти важче і він може бути в рази дорожчий. І важче зробити лисам вакцинацію, бо спеціалістів у цій справі менше, а якщо вони і є, то вартість їх послуг в рази більша.

Тому Діана Терабан дуже просить свідомо підходити до рішення завести таку тварину дома.


Читайте також:

«РАЦС вже навіть відремонтували, а школу ні». Чому понад рік не відновлюють ліцей №8?

«Ледь не вбило дітей». У будинку порвало теплоакумулятор, впала стеля і два поверхи затопило кип'ятком

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Валентин Николаевич

    Дуже гарненькі лисички
  • Алла Зимина

    Хто  думає де взялась шубка, той її вже не захоче носити.
  • AK

    Ніхто їй не кажіть. А скільки житів можна на птахофабриці врятувати... Звісно вона молодець що шкодує тварин, але що далі з ними робити?
  • Вася Моторний

    Це тебе так звати хуйло биче

keyboard_arrow_up