«РАЦС вже навіть відремонтували, а школу ні». Чому понад рік не відновлюють ліцей №8?

«РАЦС вже навіть відремонтували, а школу ні». Чому понад рік не відновлюють ліцей №8?
У Вінниці не ремонтують ліцей №8, який постраждав він ракетного удару по Площі Перемоги. Мама учениці намагається зрозуміти, чому так
  • Вже півтора року не ремонтують корпус молодших класів вінницького ліцею №8.
  • Мама однієї з учениць навчального закладу намагається добитись пояснень, чому так довго нічого не роблять.
  • Зустрілися з жінкою, щоб дізнатися продовження цієї історії.

Ще в липні 2023 року зв'язалися зі Світланою Орел, мамою учениці восьмого ліцею, яка розповіла, що вже цілий рік ніяких робіт не проводиться з відновлення корпусу початкових класів.

Заклад постраждав унаслідок ракетного удару по місту 14 липня 2022 року. Ударною хвилею у будівлі були вибиті вікна, в місцях просіла стеля, деінде відвалилася. Проте дах та стіни цілком цілі.

Відео дня

Нічого не роблять?

І от від моменту ракетного обстрілу ніяких ремонтних робіт в закладі не робили. Світлана Орел з серпня 2022-го зверталася до місцевої влади та до адміністрації навчального закладу з пропозиціями про відновлення будівлі, але їй повідомляли, що не треба помочі, усе під контролем.

Однак, коли вже пройшов рік, а нормальна робота ліцею не поновилася, жінка почала знову з'ясовувати причину відсутності ремонтних робіт. Вона писала ряд звернень до різних органів влади, а також зв'язалася з редакцією.

Це був липень 2023 року, на той момент нам лише вдалося з'ясувати, що на підставі результатів огляду та рекомендацій експертної комісії департамент капітального будівництва Вінницької міської ради було розробив проектно-кошторисну документацію з відновлення та капітального ремонту об'єкта. Проект ремонту ліцею подали на виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії (Постанова КМУ №118 від 10.02.2023 року «Про затвердження Порядку використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії») та Програму відновлення України за сприяння Європейського інвестиційного банку.

Про це нас сповістила директорка Департаменту освіти Оксана Яценко. Додатково пояснила, що на той момент просто ні один з фондів ще не виділив кошти. Такі ж відповіді надалі отримувала від інших структур і пані Світлана.

Однак вже у лютому 2024 року в ліцеї нічого не зробили.

— Відремонтували навіть РАЦС, а навчальний заклад так і залишився без уваги, — зауважує Світлана.

«Робота робиться»

Цього разу журналістці «20 хвилин» вдалося зустрітися з директоркою ліцею Наталією Підлісною. Вона підтвердила інформацію, що провели експертизу постраждалої будівлі та розробили проектно-кошторисну документацію. 

На запитання, коли це зробили, повідомила, що майже одразу після обстрілів, тобто ще у 2022 році. 

Про те, в скільки оцінили ремонтні роботи будівлі початкової школи та коли будуть вони робитися, директорка сказала, що не знає. Єдине, додала, що зі свого боку організовувала навчальний процес так, що усі учні навчаються на офлайн.

А коли журналістка відмітила те, що ДРАЦС вже відновили, а навчальний заклад все ще ні, то пані Наталя лише запевнила: «Робота робиться». 

То виділяли кошти чи ні?

У процесі дослідження теми натрапили на новину, опубліковану 27 січня 2023 року на сайті міської ради: «за рахунок коштів резервного фонду здійснили капітальний ремонт будівель закладів освіти, які зазнали руйнувань внаслідок ракетного удару: КЗ «Вінницький ліцей №8» та «Дошкільний навчальний заклад №27 ВМР». Також відремонтували приміщення Вінницького відділу ДРАЦС з укриттям та дві квартири у будинку на вул. І. Бевза, 2».

Ви помітили у переліку той самий ліцей? Отож.

Журналістка «20 хвилин» побувала на території корпусу молодших класів і побачила, що по нині ніяких ремонтних робіт не було. 

— Навіть вікна нормально не позакривали ДСП-плитами. Діти просто через них перелазять і заходять до корпусу школи, — розповідає Світлана Орел.

Тож ми написали звернення до міської ради з проханням пояснити, чи справді виділялися кошти на ремонт, і якщо так, то що саме за них було зроблено. 


Читайте також:

«Ледь не вбило дітей». У будинку порвало теплоакумулятор, впала стеля і два поверхи затопило кип'ятком

Одні купують сіль за 19 грн, а інші за 60? Перевірили тендери на харчові продукти для закладів освіти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Читач88

    В центрі міста дуже приваблива земляна ділянка. Хочуть побудувати багатоквартирний дім. А школа? Та нехай в смартфонах вчаться діти. Ці бариги моргунови і гройсмани тільки про гроші і думають, як би ще наваритися. Ось таку владу самі обирали.
  • Тетяна Зель

    Закс це бізнес а школа що що вигідно той відновлюють
  • Ірина Агне Пийвода

    Новини Вінниці  на 20хвилин  ходять чутки , що вже "намилились" взагалі продавати, тому і ремонтом не переймаються. Хочеться від журналістів розслідування у цьому напрямку. Дякую
  • Олександр

    Молодшу школу списали і ніхто її не буде реставрувати

keyboard_arrow_up