Чому вже рік не ремонтують ліцей №8, який постраждав внаслідок ракетного удару 14 липня?

Чому вже рік не ремонтують ліцей №8, який постраждав внаслідок ракетного удару 14 липня?
Задній двір ліцею №8
  • Минулого року від теракту 14 липня постраждала будівля вінницького ліцею №8.
  • До редакції звернулася мати учениці з проханням розібратися, чому протягом року не було жодних робіт з відновлення навчального закладу.

Вінницький ліцей №8 знаходиться неподалік Будинку офіцерів та площі Перемоги, де минулого року відбувся ракетний обстріл, внаслідок якого загинуло 29 людей. Серед загиблих і була вчителька початкових класів цього ліцею, яка того дня йшла на роботу.

Сам ліцей отримав пошкодження у вигляді вибитих вікон, в деяких місцях осипалась стеля, але дах на місці.

Вінничанка Світлана, донька якої зараз навчається у цьому закладі, розповіла, що ще з серпня минулого року зверталася і до місцевої влади, і до адміністрації ліцею, щоб почати відновлення будівлі, але їй повідомляли, що усе під контролем.

Відео дня

— В серпні минулого року я прийшла до директорки, в неї вже була одна бабуся, в якої онук йшов у перший клас. Вона працює в міській раді і запропонувала підняти людей і почати щось роботи. Мотивуючи тим, що вона зі свого боку допоможе. Директриса відмовила, сказавши, що нічого не треба. усе на контролі, — розповідає мама учениці.

Та нічого від того часу не змінилося. Оскільки відновлення не розпочалися, жінка звернулася до слуги народу Юлії Головчук. Письмова відповідь Світлані не прийшла, тому у квітні цього року, вона вирішила прийти на особисту зустріч до депутатки, де її запевнили, що невдовзі ремонтні роботи розпочнуться.

Таку відповідь, як каже жінка, їй дали усно, тому в червні вона вирішила прийти, ще раз, щоб їй надали письмове підтвердження. Тоді, за словами співрозмовниці, Юлії Головчук на місці не було, тож Світлана передала прохання через помічницю. І через два тижні мамі школярки прийшла письмова відповідь. В ній йшлося, що подали прохання до адміністрації ліцею про надання інформації стосовно ремонту будівлі.

Відповідь від Юлії Головчук

— В березні я знову підійшла до директриси й сказала: «Давайте щось робити». Мені відповіли: «Нічого не потрібно, усе на контролі, все я знаю». Директорка мені про це заявила офіційно, — розповідає далі жінка. — Травень місяць, я знову питаю, чи ми будемо щось робити, можливо з чимось потрібно допомогти. Мені знову кажуть, що як тільки закінчиться навчальний рік, почнеться ремонт. І я погодилася, але пізніше зрозуміла, що будівлі молодшої й старшої школи відокремлені та знаходяться на відстані одна від одної, тому навіть сам навчальний рік не завадив би ні навчанню, ні ремонтним роботам.

Крім того, жінка помітила, що ніде не було висвітлено інформації про те, що школа постраждала, навіть ті структури, в які вона зверталася, про це не знали.

14 червня Світлана написала звернення у міську раду і їй відповіли, що все, що вони могли зробити, вже зробили.

Відповідь від Вінницької міської ради

Поміж іншим, жінка розповіла, що шкільний колектив нічого не говорить через страх, що можуть втратити роботу:

— Вам ніхто нічого не скаже. Зі мною вони спілкуються через те, що тут вчився мій чоловік, мій старший син і зараз моя донька, тому я вчителів трохи знаю. Але я ніколи не думала, що люди можуть так боятися втратити роботу.

Також пані Світлана розповіла про розмову з директоркою ліцею стосовно загиблої вчительки Оксани Тиховської.

— Це загинула неймовірна вчителька, я знаю цю людину, вона вчила двох моїх дітей, і я питаюся її (директорку навчального закладу - ред), чому не можна поставити дошку пам'яті про неї, що тут працювала і загинула йдучи до школи ось така чудова вчителька. Вона мені відповіла: «Загинуло шестеро наших учнів, а вона, що важливіша...». А я кажу: «Чому не поставити дошки шістьом дітям і вчительці?». Мені настільки було боляче в цей момент, — ділиться спогадами про розмову жінка.

Журналістка «20 хвилин» звернулася до голови департаменту освіти, щоб дізнатися про ремонтні роботи. Відповідь отримала наступну:

«На підставі результатів огляду та враховуючи рекомендації експертної комісії, департаментом капітального будівництва Вінницької міської ради було розроблено проектно-кошторисну документацію з відновлення та капітального ремонту об’єкту, що передбачає приведення будівлі у належний стан відповідно до діючих будівельних норм. Цей об’єкт подавався на виділення коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії (Постанова КМУ №118 від 10.02.2023 року «Про затвердження Порядку використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії») та Програму відновлення України за сприяння Європейського інвестиційного банку. На даний час жоден із вище перерахованих фондів не виділив кошти на капітальний ремонт пошкоджених у результаті російської агресії об’єктів».

Відповідь від Департаменту освіти

Також у письмовій відповіді сказано, що у навчальному закладі був змішаний формат навчання, і батьки, які бажали, щоб їхні діти навчалися офлайн, написали відповідні заяви. Тому в ліцеї нараховувалося «848 учнів, школу в очному форматі відвідували 521 учень». Крім того, за наданою інформацією, був зроблений капітальний ремонт підвального приміщення, розрахованого на 536 осіб.

«На 25 липня 2023 року учнівський контингент ліцею становить 851 особа. Отже, враховуючи місткість найпростішого укриття закладу, освітній процес з 1 вересня 2023 року у школі в очному форматі в дві зміни буде організований для всіх бажаючих», — повідомив департамент освіти.

Отож єдине, що зрозуміло: з нового навчального року діти повернуться за парти і навчатимуться у дві зміни. Натомість конкретної відповіді про те, коли відремонтують корпус молодшої школи, ніхто не може дати.

 

Читайте також:

Вінницьку молодь запрошують на секцію вітрильного спорту. Заняття безкоштовні

До Вінниці приїхала Олена Зеленська. Перша леді поклала квіти біля пам'ятного знаку жертвам теракту 14 липня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Татьяна Фищук

    А щоб звернулись до Моргунова до обл ради з бумагами  вони дадуть  відповідь.
  • Valentina Vorinuk

    Кому, що ,потрібно?
    Школи в першу чергу,
  • Antonina Besarab

    Зато парк  ремонтують , капітально  .
  • Валя Захарова-Савицкая

    Воно буцім-то ремонтують дороги,а гроші 💸 собі в кишеню кладуть.Для чого їм ліцей?Що з нього потягнеш?

keyboard_arrow_up