«Ледь не вбило дітей». У будинку порвало теплоакумулятор, впала стеля і два поверхи затопило кип'ятком

«Ледь не вбило дітей». У будинку порвало теплоакумулятор, впала стеля і два поверхи затопило кип'ятком
У квартирі Юлії Кривошапової обвалилася стеля через прорив розподілювача тепла. Внаслідок затопило два поверхи, і люди хотіли б компенсації від ЖЕО
  • В будинку по вулиці Янгеля прорвало установку розподілення тепла, яка знаходиться на горищі. В результаті затопило два поверхи.
  • У квартирах, які постраждали від затоплення, зламалася техніка, поцвіли стіни, відклеїлись шпалери, здувся паркет і упала стеля, ледь не покалічивши дітей.
  • Як це сталося та хто відповідальний за наслідки в такій ситуації?

До редакції звернулася Юлія Кривошапова, яка розповіла, що унаслідок прориву розподілювача тепла, який знаходився на горищі її будинку, почалося затоплення її та сусідської квартири. Це сталося вночі о першій годині 15 січня 2024 року.

Йдеться, скоріше за все, про теплоакумулятор — спеціальне обладнання, яке допомагає утримувати стабільну температуру в будинку, де опалення забезпечує опалювальний котел. На вигляд це металева діжка. І її прорвало. 

Все могло б завершитися гірше

— Я пішла до ванної, щоб підфарбувати волосся, як раптом чую, щось загуркотало в батареях, подумала, що то певно сусід десь їх скрутив. І тут чую: вже тече вода в кімнаті, де доньки сплять, — пригадує Юля. — Я так перелякалася, бистро до них, одну поки забрала, потім другу і тут прям на мене падає стеля.

Відео дня
Юлія Кривошапова

За висновками лікарів, жінка отримала забиття голови. Жінка думає, якби вона спала, то могла б просто не почути, що щось трапилося, і наслідки були б набагато гірші. Вона спросоння не діяла би так швидко. Каже, доньку могло б забити до смерті.

— І тоді б хто був відповідальний за це? Я запитувала в ЖЕО, мені сказали, що я все одно була б відповідальна, — каже мама двох доньок.

Крім того вода, що текла зі стелі, була просто кип'яток. Ситуація могла би призвести і до страшних опіків.

Знали про поганий стан розподілювача

Наступного ж дня Юлія почала збирати усі необхідні документи та фіксувати наслідки цієї аварії.

Як розповідає жінка, ЖЕО відмовилося вести мову про відшкодування, мовляв, за це відповідальні мешканці будинку, і дім старий, йому близько 70-ти років, чого ж ви хотіли...

Розподілювач тепла

— Але вони ж знали про стан цього розподілювача, бо навіть мені скидали акт зроблених ними робіт, де зазначали, що вони до нього міняли різні трубки, тобто бачили, який він. І робили це у 2023 році, — розповідає мешканка квартири. — Потім мені сказали, що навіть повідомляли про те, що цей розподілювач тепла в дуже поганому стані, старшому по будинку. Тобто розуміли, що це може статися і нічого, щоб усунути ризики, не зробили. А такий самий розподілювач знаходиться і в сусідів збоку, що означає, що і в них таке може трапитися у будь-який момент.

Юлія Кривошапова вже писала до ЖЕО рекомендований лист, щоб вони приїхали для складання акту, однак ніхто не відреагував і по сьогодні. Тож довелося звертатися до поліції, де отримала відповідь, що в такому випадку потрібно позиватися в суду.

Про наслідки аварії

Ця вся ситуація призвела до того, що нині родина не може користуватися однією кімнатою. Також вони втратили велику кількість одягу, переважно дитячого, до того пошкоджені меблі, нові і старі.

Серед наслідків затоплення журналістка «20 хвилин» побачила відпалі шпалери та зламану техніку. Крім того, продовжує обвалюватися стеля, зіпсована підлога, здутий паркет... Все свідчить про те, що перебувати у кімнаті небезпечно.

Як розповіла Юлія, коли діти забігають, то їй здається, що паркет зараз провалиться. Не менше хвилює маму цвітіння стін, яке погано впливає на здоров'я всіх мешканців будинку.

Щодо вартості ремонту. Юля не знає, у скільки обійдеться привести все до ладу. А лише для складання кошторису, як їм повідомили, потрібно заплатити від 5-ти до 7-ми тисяч гривень. Хоча таку послугу можна отримати й у самому ЖЕО. Однак там вінничанці відмовили.

З позитивного: ЖЕО замінило розподілювач тепла, тож в домі є опалення.

Що робити, якщо вас затопили?

На сайті Безоплатної правової допомоги розповідали, що в разі такої ситуації в першу чергу слід юридично зафіксувати факт затоплення. Для складання відповідного акта потрібно запросити представників організації, яка обслуговує будинок, і сусідів, які засвідчать те, у якому стані знаходиться ваша квартира. 

Часто представники ЖКГ або ОСББ дуже неохоче погоджуються на складання акта, але відмовити вони не мають права, тому наполягайте на своєму.

У крайньому випадку в ЖКГ або ОСББ можна звернутися письмово, зареєструвавши це звернення, а потім скласти акт самостійно із залученням свідків-сусідів. Для складання позову необхідні також висновки судової будівельно-технічної експертизи. Це платна послуга, але суму, витрачену на проведення експертизи, компенсують за рішенням суду (зрозуміло, у разі, якщо суд прийме рішення на Вашу користь).

Як бачимо з історії Юлії, правоохоронні органи в такому ж порядку відправляють справу на суд, в результаті якого вже буде вирішено, хто відповідальний за наслідки.

Стеля сусідів знизу

Журналістка зателефонувала за номером, по якому Юлія дізнавалася інформацію у ЖЕО. Там повідомили, що коментар можуть надати лише в приймальній, тож нас перенаправили туди. Його до цього матеріалу додамо пізніше.

 

Читайте також:

Одні купують сіль за 19 грн, а інші за 60? Перевірили тендери на харчові продукти для закладів освіти

Гендерна рівність та віра в себе. Вінницькі студентки створили комікс про сучасну «Попелюшку»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Юленька

    Та да це було так страшно що капець
  • Natalie

    Жах
  • G.A.I.

    А  кажуть що тільки в рашці таке 🙄☝️
  • Сергей Мартинюк

    Тому,що будинок 1956 р.-16 квартир!!!!

keyboard_arrow_up