Гендерна рівність та віра в себе. Вінницькі студентки створили комікс про сучасну «Попелюшку»

Гендерна рівність та віра в себе. Вінницькі студентки створили комікс про сучасну «Попелюшку»
Кіра Коваль та Олеся Бублікова створили комікс про Попелюшку в сучасному світі. Подруги об'єдналися для спільної роботи і їх результат так сподобався одному з викладачів, що його було видано
  • Кіра Коваль та Леся Бублікова створили комікс про іншу версію традиційної казки «Попелюшка» для дітей. 
  • Ідея дівчат так сподобалася одній з викладачок, що та знайшла спонсорів та допомогла його видати у ста екземплярах.

Кіра Коваль та Олеся Бублікова нині є студентками Вінницького державного педагогічного університету. Кіра навчається за спеціальністю початкова освіта, а Леся образотворче та декоративне мистецтво і реставрація.

Як дізналися з розповіді дівчат, їх історія зі створенням коміксу розпочалася, коли одна з викладачок університету запропонувала Кірі взяти участь у конкурсі.

— Це був саме конкурс для студентів, які навчаються за спеціальністю початкові класи і тема була гендерна рівність, — пояснює Кіра. — Я написала оповідання — нова версія Попелюшки, й тоді запропонувала подрузі допомогти мені з ілюстраціями.

Відео дня

Про те, що Леся, як ніхто, зможе відобразити цю історію візуально, Кіра знала дуже добре, адже дівчата товаришують ще зі школи.

Малювали першочергово подруги на звичайних листах A4, вручну і зовсім не очікували, що викладач так оцінить їх роботу та запропонує її видати.

Здобути все власними силами

Поцікавилися авторки коміксу і про її шлях написання історії.

— В оригіналі Попелюшка отримує успіх у житті завдяки принцу і феї, яка допомагає їй потрапити на бал, дає їй гарну сукню, однак в реальності в нас немає таких сил і принц не завжди з'являється, — зазначає дівчина. — Тому в цій історії вона усього добивається своїми зусиллями, в нашому сучасному світі. Вона працює на роботі, хоча спочатку їй дають завдання по типу «принеси кави», «подати папери», при тому, що це не входить в її обов'язки, тож згодом вона йде з цієї фірми. Починає шукати однодумців, розповідає про рівність, пояснює, що важливо поважати інших і завдяки клопіткій праці потрапляє в нову фірму.

Кіра Коваль

Дівчина змогла зробити ефект порівняння усім відомої казки шляхом переміщення персонажа в сучасний та реальний світ. У своєму коміксі «Я не попелюшка», вона показує, що кожен може добитися успіху самостійно, головне — наполегливість та бажання. Також це чудова історія для того, щоб в дітей, які читатимуть цей комікс, сформувати правильне ставлення до людей, жінок та чоловіків, навчити їх поважати один одного та вірити у власні сили, не чекаючи, що хтось щось зробить замість вас.

Працювали на кухні від рання до вечора

Важко не погодитись, що візуалізація історії відіграє чи не одну з найважливіших ролей для сприйняття коміксу дітьми. Приємні кольори, вигляд персонажів та їх вбрання - це те, на що зазвичай діти в першу чергу звертають увагу.

Леся та Кіра разом працювали над створенням картинок для коміксу, сідали на кухні і створювали образи зранку до вечора.

— Ми повністю разом працювали над ідеєю вигляду головного персонажа, яка в неї має бути міміка та одяг. Кіра її мені повністю описала. Я розмітила, вона зробила лайн-арт, це типу лінії обводила, дуже важлива і складана робота, тому що треба тримати руку, бо якщо раз помилишся, то все потрібно перемальовувати. Розмальовували та підбирали кольори ми разом, — розповідає Леся.

Олеся Бублікова

Олеся зізнається, що надихалася старими японськими мультфільмами. Результатом загалом вона дуже задоволена, потішила її також корекція кольору, коли вона вже побачила надрукований комікс, особливо відмітила обкладинку. Дівчина розповіла, що дуже рада, що мала можливість попрацювати над створенням коміксу.

Дітям сподобалася ідея про незвичну попелюшку

Організаційні обов'язки на себе взяла викладачка педагогічного університету, Антоніна Кушнір. Саме вона занесла роботу до друку, знайшла спонсорів для цього та допомогла дівчатам пройтись по закладах середньої освіти, щоб представити свою роботу.

Дівчата використали таку можливість для того, щоб розповісти дітям про стереотипи та рівність, а далі вже показали їм власний комікс. Пригадують, що учням молодших класів дуже сподобалося і вони навіть давали свої ідеї, якою ще може бути Попелюшка в сучасному світі.

— Іноді їхні ідеї були досить гангстерськими, — відмітила Кіра.

Пишаються дівчатами

Батьки та рідні побачивши результат наполегливої праці Кіри та Лесі дуже пишалися дівчатами. Наприклад, мама Кіри, як розповіла дівчина, зраділа успіху подруг і почала усім розповідати про це та рекламувати, а батьки Олесі були дуже задоволені тим, що дівчата просувають такі ідеї.

— Мама сказала, що цим ми ще і робимо добру справу, — поділилася спогадами Леся.

— В мене нещодавно бабуся зателефонувала своїй знайомій і питала: «А ви знаєте, що таке гендерна рівність?» Це було так мило, тому що в мене бабуся досить сувора до того, що я пишу, а тут їй сподобалось, — пригадує цікавий момент Кіра.

Тобто, бачимо, що своєю роботою, талановиті дівчата впливають не лише на виховання молодого покоління, вони ще й здатні змінювати ставлення до таких важливих речей і старших людей.

Далі — більше

На питання, що дівчата планують надалі, вони розповіли, що хочуть розвиватися. Кіра, окрім дитячих історій, пише ще й детективи, тож хоче удосконалюватися у цьому напрямку. Віримо, що їй вдасться невдовзі видати свій перший твір. А Олеся планує продовжувати набувати нові навички в образотворчому та декоративному мистецтві.

Проте найближчим часом на дівчат чекає конкурс, який має відбутися 1 березня. Зараз вони мають надіслати свою роботу, а потім захистити її.


Читайте також:

Подра, кульчики, горгоші і не тільки. Які ще є вінницькі діалектизми?

А ви ще пам'ятаєте Вінницю такою? Прогулялися Google картами по місту у 2015 році

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач66

    Пишаємося вами дівчатка!!! Успіхів у майбутньому🤩🥰
  • Oksana Ch

    Приємно, коли сучасна молодь творить такі гарні і милі речі. Вітаю з початком! Успіхів у майбутньому!
  • Валентин Тютюнник

    Чи вони розуміють  різницю між соціальним і біологічним-гендером і статтю? Їм треба вчитися і вчитися,Тягар,який їм ще не під силу.
  • Коваль Олена

    ЧУДОВА СТАТТЯ, ДУЖЕ ДЯКУЮ!

keyboard_arrow_up