Дебютанти з Вінниці – серед лідерів флорболу України

Дебютанти з Вінниці – серед лідерів флорболу України

Прихильники спорту добре знають про успіхи вінничан у хокеї на траві, індорхокеї та хокеї з шайбою. Але останнім часом у нашому місті та області почав стрімко розвиватися флорбол – ще один різновид хокею з м'ячем в закритому приміщенні. Він є безконтактним, тому добре підходить для занять навіть наймолодшим спортсменам, а також дівчатам і жінкам.   

На шляху до плей-офф

Чемпіонати України з флорболу проводяться вже протягом восьми років. Але вінницька команда дебютувала там лише в 2016 році. На старт вийшов наш колектив «Маяк» юнаків до 12 років. У чемпіонаті країни за медалі борються 18 команд з восьми міст України. Після двох турів вінницькі флорболісти на чолі з тренером Віталієм Крищуком перебувають на третьому місці в турнірній таблиці.

У лютому відбудеться ще один тур. Після нього кращі юнацькі команди отримають путівки до стадії плей-офф, який відбудеться у Львові в рамках міжнародного турніру  «Ukraine Open 2017».

Відео дня

– На жаль, у Вінниці високі ціни на оренду спортзалу, який має приблизні стандартні розміри для флорболу – 20 на 40 метрів. Треба викладати 600 – 800 гривень за дві години занять. Тому нам доводиться тренуватися у малих шкільних залах. І гравцям важко адаптуватися до великих залів, які використовуються на всеукраїнських турнірах, – каже Віталій Крищук.

Як повідомив президент обласної федерації флорболу Ігор Стрельцов, юнацька команда «Маяк» є збірною Вінниччини. До неї входять кращі гравці не лише Вінниці, але й Зозова, Липовця та Вінницьких Хуторів. Також флорболу дітей навчають у гуртках у Вороновиці і Самгородку.

Тренери вийшли на старт
У 2016 році на чемпіонаті України вперше спробував свої сили й чоловічий «Маяк». Він грає у першій лізі, де виступають 16 команд. Існує ще вища ліга за участі семи найсильніших клубів.

Після першого туру вінничани ділять друге – третє місця в групі разом з командою «Husky» (Київ). Другий тур відбудеться в січні у Дніпрі, третій – у березні. Місце його проведення ще не визначено. Це може бути Запоріжжя, Дніпро або Вінниця. Нашому місту дозволять провести тур, якщо організатори знайдуть відповідний зал.

– У чоловічому «Маяку» грають тренери юнацьких команд, а також наші найсильніші вихованці-старшокласники, – розповів Ігор Стрельцов.

Як повідомив пан Стрельцов, поки що всі відрядження вінницьких флорболістів – за власний кошт. Бюджетного фінансування у цього виду спорту в нашому регіоні наразі немає. Але місцеві організатори сподіваються, що ситуація незабаром зміниться, коли профільне Міністерство почне включати флорбольні баталії до календарного плану. В цьому випадку безконтактний хокей приноситиме залікові очки, що є важливим для функціонерів.      

Шкільні баталії

Флорбол започаткували в 1986 року. З’явилася гра у Швеції. Візуально вона схожа на крикет, хокей на підлозі (поліхоккі) і хокей на роликових ковзанах. В Україні флорбол було визнано в 2005 році. Це динамічна і швидка всесезонна гра. Тут немає обмежень – вікових, вагових, фізичних.

– Наша гра є набагато динамічнішою, ніж, приміром, футбол. Водночас вона є малотравматичною – на відміну від переважної більшості інших ігрових видів спорту, – каже Ігор Стрельцов.

Деякі вчителі фізичної культури почали активно використовувати флорбол на шкільних уроках. В найближчий час у Вінницькій школі № 15 планують провести змагання між учнями 5 – 6 класів. Після цього обласна федерація флорболу збирається організувати міжшкільний турнір – свого роду дитячий чемпіонат Вінниці. Раніше відбувалися лише чемпіонати нашої області серед юнаків до 12 і до 14 років.    

О правилах 

Гравці використовують ключки (до 300 грам) і пластиковий м`яч, який важить 23 грами. Воротар захищає ворота у шоломі, стоячи на колінах. 

Флорбол – безконтактний спорт. Єдиним дозволеним силовим прийомом є гра плечем в плече у випадку ведення боротьби за м’яч, неконтрольований жодним з гравців. Якщо порушив правила, протилежна команда отримує право на штрафний удар. Гравців можуть карати вилученнями.

Де займатися?

Тренування з флорболу відбуваються у Вінницьких школах № 12 і № 15 та в училищі № 11. Довідки за телефонами: 098-672-89-95 (Віталій Григорович Крищук, президент клубу «Маяк», тренер), 098-073-77-97 (Ігор Євгенійович Стрельцов, віце-президент клубу «Маяк», тренер).

– Набираємо новачків, починаючи з 7 – 8 років. Хлопчики та дівчатка разом тренуються і навіть грають на змаганнях в одній команді. Окремих дівчачих чемпіонатів не існує, лише жіночі (для флорболісток старше 15 років), – інформує Ігор Стрельцов.

Спорядження для гри

Найдешевша флорбольна ключка, яка була у використанні, коштує 300 – 600 гривень. Комплект інвентарю на всю команду (ключки, м’ячики) – 2 – 3 тисячі гривень. Захисна амуніція вартістю 1 – 1,5 тисячі гривень потрібна лише воротарю. Також для гри необхідні спеціальні флорбольні ворота.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up