Відновили переправу через Дністер на пунктах пропуску з Молдовою. Але не для всіх. Чому?

Відновили  переправу через Дністер на пунктах пропуску з Молдовою. Але не для всіх. Чому?
Тільки двоє пасажирів скористалися 25 травня поромомною переправою між молдовським імстом Сорока і українським селом Цекинівка
  • Всі пункти про пуску через Дністер на кордоні з Молдовою відновили роботу 24 травня.
  • Про це повідомили у прес-службі Могилів-Подільського прикордонного загону з посиланням на Держприкордонслужбу.
  • Інформацію підтвердили також на молдовському березі у місті Сорока.
  • Скільки коштує переправитися по воді через Дністер? Чи потрібен тест?

Понад рік не було сполучення на Дністрі у межах нашої області з Молдовою. Працював тільки один пункт пропуску у Могилеві-Подільському. Через міст, що з’єднує українське місто з молдовським селищем Отачі, пропускали транзитний автомобільний транспорт. Через залізничний міст між Могилевом і молдовським селом Волчинець проходили тільки вантажні потяги.

«Поїзди не пустили і не скоро пустять»

До речі, чи відновлено рух пасажирських потягів разом з переправами, у прес-службі прикордонного загону інформація відсутня. Її вдалося дізнатися з власних джерел. Цитуємо відповідь нашого співрозмовника: «поїзди не пустили і не скоро пустять».

Співрозмовник не став пояснювати, що означають слова «не скоро пустять». Нагадаємо, раніше через Могилів-Подільський проходили два потяги міжнародного сполучення: Кишинів-Москва і Кишинів-Санкт-Петербург.  

Відео дня

Тим часом автобуси міжнародного прямування з Молдови в Росії рух не припиняли. Нині продовжують курсувати за визначеними маршрутами. У їхніх пасажирів вимагали тести на CОVID-19.

Нез’ясованим залишилося питання проходження через кордон учнів. Дехто з школярів проживає в селищі Отачі, а навчається у школах Могилева-Подільського. Які вимоги до них пред’являють вартові кордону, коли діти щоранку поспішають до школи в сусідню державу?

На лівому і правому берегах різні вимоги

Поспілкувалися з власником поромної переправи у молдовському місті Сорока Валерієм Марченком.

Він повідомив, що дозвіл на відновлення переправи через Дністер з Україною отримали на всіх пунктах пропуску, які створені молдовською стороною на території Вінницької області.

Однак бізнесу це не допоможе. Відновити пасажиропотік, що був у доковідний період, не вдасться.

Причина у додаткових вимогах при перетині кордону. Вони стосуються карантинних заходів.

Українські прикордонники вимагають у тих, хто переправляється на молдовський берег, ПЛР-тести (дійсні протягом 72 годин) на встановлення захворювання на CОVID-19 і страховку.

Такі документи слід пред’явити не тільки тим, хто відправляється з українського берега до Молдови. Наші вартові просять пред’явити їх і в пасажирів, що прибувають з Молдови.

Тим часом у молдован відсутня вимога перетину кордону на паромній переправі з наявністю ПЛР-тестів. Принаймні так стверджує наш співрозмовник з міста Сорока.  

— Вартість ПЛР-теста і страхового поліса разом становить приблизно 50 євро, — зазначає Валерій Марченко. — Хто буде платити такі гроші? Пасажири нашої поромної переправи. Так би мовити, особливі, точніше, у них особливі потреби при перетині кордону. Навпроти Сороки українське село Цекинівка. Люди переправляються до міста на базар, чи в  магазин за покупками. Дехто з них має роботу. Раніше працюючих було дуже багато. Заради цього ніхто не стане проходити тести. Тим більше, що в селі нема такої можливості. Ось конкретні причини того, що пором буде здебільшого простоювати. Переправу відновили, але для кого?

У понеділок, 25 травня, за словами співрозмовника, за весь день переправилося тільки… двоє пасажирів. Чоловік і жінка добиралися з Сороки на український берег.

З української сторони переправили один автомобіль.

Скільки коштує переправа?

Щоб переправитися на поромі між молдовським містом Сорока і українським селом Цекинівка, нині треба сплатити таку суму: з пасажира 13 гривень, за легковий автомобіль — 40 гривень, вантажний — залежно від тоннажності (50 грн./тонна).

Крім Могилева-Подільського, де діють три мостові переправи (два мости автомобільні і один залізничний), налагоджено поромні переправи у Ямполі і Цекинівці, а також човнові у Цекинівці і Великій Кісниці. До речі, у Великій Кісниці є ще пішохідний пункт пропуску на кордоні з невизнаною ПМР. Автомобільний пункт з Придністровською Молдовською Республікою діє у селі Болган. Сухопутний пункт є також у селі Студена.

 

Читайте також:

«Жах! Боляче дивитися на таку руїну». Гостя з Ізраїлю вражена побаченим на підшипниковому

Зробити фото з Ілоном Маском і... Можайським можна буде у Вороновиці. Підтримаймо проект!

«Арматурну сітку витягали з голови». Більше про ДТП, де п'яна водійка наїхала на 13-річного Андрія

Залишки від офісів після пожежі на Бевза (ФОТО ДНЯ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Максим Марченко

    ттмт
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up