Зробити фото з Ілоном Маском і... Можайським можна буде у Вороновиці. Підтримаймо проект!

Зробити фото з Ілоном Маском і... Можайським можна буде у Вороновиці. Підтримаймо проект!
При вході в палац у Вороновиці планують встановити скульптуру Ілоа Маска і Можайського
  • Скульптурну композицію «Ілон Маск і Можайський» планують встановити на подвір’ї Музею авіації і космонавтики у Вороновиці.
  • Проект під такою назвою подали на всеукраїнський конкурс «Наша громада».
  • Нині триває голосування. Підтримайте!
  • Чому один з читачів сайту радить написати Ілону Маску?

Про конкурс «Наша громада» у Вороновиці дізналися випадково. З проектом застрибнули в останній вагон. Так каже Руслан Монзолевський, керівник Центру дозвілля Вороновицької ОТГ. Подали на конкурс в останній день прийому заявок.

— Ідея проекту належить пану Руслану, — повідомив у розмові з 20minut.ua голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько (на знімку). — Якщо нам вдасться її втілити, то у Вороновиці з’явиться туристичний магніт. Це слово нині часто можна чути, коли йде мова про розвиток туризму, про те, як використати можливості тієї, чи іншої громади для приваблення туристів. Маємо прекрасний об’єкт — палац Можайського. Однак не використовуємо сповна його можливості. Через Вороновицю проходить велика автомобільна траса, проїздять сотні автівок. Потенційні туристи могли б бути постійно. Тільки треба їх «примагнітити».

Відео дня

У проекті, поданому на конкурс, поставили за мету: виготовити скульптурну композицію  і встановити її на подвір’ї музею, а також оновити, осучаснити сам музей.

Замість лавки — крило літака чи птаха

З однієї сторони постать Ілона Маска, з іншої — Олександра Можайського. А між ними місце для фотозони. Наприклад, крило літака Можайського з елементами ракети Space X Ілона Маска. А може, просто крила птаха, на яке зручно вмощувалися б охочі зробити фотознімок у компанії видатних людей.

— Остаточний план скульптурної композиції запропонують художники, скульптори, — розповідає Руслан Монзолевський. Це тільки наші бачення, що виникли експромтом. Спілкувався з деякими вінницькими скульпторами. Вони готові взятися за роботу. Стосовно матеріалу для скульптури, то говорять, що бронза коштує дуже дорого. Зараз практикують артбетон. Він наполовину дешевший від бронзи. До того ж, у Вороновиці є підприємство, де виготовляють такий матеріал.

Скульптурна композиція «Ілом Маск і Можайський» це не єдина туристична родзинка, що передбачена у проекті. Зображення двох видатних людей, яких поєднує однакова мрія про небо, звичайно привертало б увагу гостей.

Крім того, потрібно осучаснювати сам музей. За словами співрозмовника, у його залах мало що змінилося з часу відкриття.

У нашій області є приклади створення по-новому експозиційних матеріалів. Як приклад, можна навести музеї Миколи Леонтовича у Тульчині і Марківці Теплицького району. Частину експонатів подано в інтерактивному зображенні. Це те, що особливо привертає увагу молоді.

У Вороновиці також планують змінити на краще наявні експонати, а при можливості, доповнити їх новими.

— Прикро говорити, але нині у музеї Можайського більше привертають увагу не так експонати, як… ліпнина на стелі, що збереглася до наших днів, — розповідає Руслан Монзолевський. — Дуже добре, що маємо такий збережений оригінал оздоблення приміщення, але й експозицію треба оновлювати.

— З цим погоджується директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, — продовжує розповідати співрозмовник. — Ми запрошували її на зустріч. Разом оглядали музейні експонати. Як досвідчений фахівець, пані Катерина одразу внесла декілька своїх пропозицій, вони цікаво сприймаються, але потрібні кошти. Ось і написали проект з надією на їх отримання.

Треба півмільйона гривень? Напишіть Ілону

— Ми реалісти, тому не дуже тішимо себе ілюзіями, що наша ідея знайде схвалення в організаторів конкурсу і вони одразу викладуть  обіцяних переможцеві пів мільйона гривень, — продовжує розповідь Руслан Монзолевський. — За попередніми підрахунками, на реалізацію задуманого нами потрібно приблизно стільки ж грошей. Левова частка від цієї суми буде витрачена на виготовлення скульптурної композиції.

За словами співрозмовника, навіть якщо удача в конкурсі відвернеться від них, все одно шукатимуть можливості втілити задумане.  

— У Стратегії розвитку Вороновицької громади є пункт про модернізацію музеїв на території громади, тому все одно будемо працювати у цьому напрямку, — каже Руслан Монзолевський. — Частину грошей, зрозуміло, буде виділено з бюджету громади. Будемо брати участь в інших проектах, шукати спонсорів.

До речі, палац Можайського вдалося відремонтувати за кошти одного з європейських грантів. Було це у 2016 році. Пам’ятка архітектури 18 століття кардинально змінила свій вигляд, ще більше прикрасила селище.

Коли журналіст розповів про вороновицьку ідею одному із своїх знайомих, той одразу підказав спонсора.

— Нехай напишуть Ілону Маску, — зазначив чоловік. — Інколи нам здається, що великі люди недосяжні. Насправді це не так. Багато з них прості і раді спілкуванню. Відомо, наприклад, що королева Великобританії відповідала на листи однієї української школярки. Якщо вдасться виготовити композицію, все одно фото варто надіслати тому, хто так активно торує шлях до зірок.

Голосування за пролекти триватиме до 31 травня нинішнього року. Підтримати Вороновицький проект можна за посиланням.

 

Читайте також:

Під землею — 59 кімнат. Запрошують на екскурсію у військовий ДОТ, протяжністю понад 900 метрів

Знайшли унікальну світлину зустрічі Петлюри з Пілсудським на вінницькому вокзалі (ФОТО ДНЯ)

Від П'ятничан до Тульчина: вінничанка дослідила палацово-паркові комплекси і створила туристичні маршрути

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Торон Туй

    Как бы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up