Під землею — 59 кімнат. Запрошують на екскурсію у військовий ДОТ, протяжністю понад 900 метрів

Під землею — 59 кімнат. Запрошують на екскурсію у військовий ДОТ, протяжністю понад 900 метрів
Ян Тягульський готовий провести екскурсію у підземеллі з розповіддю про історію не тільки колишнього військвого обєкта у Серебрії, а й надати інформацію про те, що явялв собою укріпрайон уздовж Дністра напередодні нападу гітлерівців
  • Унікальну оборонну споруду відкрили для екскурсій на березі Дністра.
  • Підземелля має глибину до 20 метрів, а довжину — 905 метрів.
  • Колишній військовий укріпрайон знаходиться у селі Серебрія Могилів-Подільського району.
  • Що в ньому планують зробити?

Унікальна оборонна споруда знаходиться у селі Серебрія, на горі, звідки добре видно не тільки Дністер, а й протилежний молдовський берег. Село розташоване поруч з Могилевом-Подільським. Підземелля відкрили для екскурсій. Найчастіше їх проводить місцевий житель, офіцер-прикордонник Сергій Кладько. Він є членом Міжнародної асоціації фортифікаторів України, детально вивчив історію оборонної споруди. Починаючи з 2004 року, працював в архівах. Має багато документальної інформації.

Після війни і дотепер споруда залишається без господаря.

Відео дня

На початку 90-х планували облаштувати сховище для цивільної оборони. Однак щось не склалося. Місцеві звозили сюди різні будівельні відходи. Непотребом майже повністю перекрили вхід у підземелля.

Мабуть, і надалі все залишалося у такому стані, як раніше, якби не активісти. Завдяки їм колишню цитадель перетворили на екскурсійний об’єкт.

Як це відбувалося?

Вивезли гори сміття

З ініціативи згаданого Сергія Кладька у Серебрії створили ГО «Парус». Очолювати її доручили ініціатору. Заступниками у нього підприємець Ян Тягульський та завуч школи Ірина Мельник.

«Ми вивезли звідти гори сміття, — розповідає Ірина Мельник. — Коли добиралися до замуленої цементної підлоги, ставали у рядок і з рук у руки передавали наповнені відра. Бульдозером розчищали вхід у споруду. Вона вражає своїми розмірами. Навряд чи ще знайдеться такого плану підземний об’єкт, довжина якого понад 900 метрів. А кімнати які великі! Загалом їх тут нараховується 59. Басейн зберігся. Навіть облицювальна плитка не по відвалювалася. Є артезіанська свердловина, подивишся вниз — видно воду».

Документи свідчать, що цитадель збудували у 1938 році. До ювілейної дати, 80-річчя з часу її створення, ГО «Парус» організувало міжнародний фестиваль ре конструкторів.

За словами пані Мельник, до них у село з’їхалися ре конструктори не тільки з України. Були гості з низки країн Європи. Навколо цитаделі є майданчик, де вони розклали намети.

Фінансово ініціаторів заходи підтримала місцева рада, районна влада, надали кошти спонсори.

«Реконструктори з різних країн відтворили події минулої війни, і цим заходом ми уперше привернули увагу до колись занедбаної, але такої унікальної споруди, — каже Ірина Мельник. — Сподіваємося на подальшу підтримку  наших планів перетворити підземелля у музейний об’єкт».

Ірина Мельник розповіла, що оборонну споруду у Серебрії бачила директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. Вона схвально поставилася до ідеї дати їй друге життя. Особливо вразили масштаби підземелля: 59 кімнат, майже кілометр підземних лабіринтів із запасним виходом! Хіба такий бункер може не привертати увагу?

Їздили на велосипедах під землею

Колишній ДОТ-86 майже у центрі села. Звідси приблизно десять хвилин ходу до школи. Неспроста саме учні є тими, хто найчастіше буває у підземеллі. Один з них Станіслав Будяк входить до складу ГО «Парус». Прошу його розповісти, коли уперше побував у підземеллі, що бачив, які враження.

Хлопець каже, що перший раз заходив туди у третьому класі. Не сам, а разом зі старшокласниками. Зізнається, що боявся. Тоді вхід ще не був розчищений. Треба було назирці пробиратися у залишений отвір.

«Чув від дорослих, що там темно, що там літають кажани, і це правда, бо я їх особисто бачив, — розповідає Станіслав. — Але хіба це нас могло зупинити.  Так само робили колись наші батьки і діди. В селі можете почути розповідь, як вони десь діставали трохи солярки, заправляли лампи і гайда у підземелля. Тепер потрапити простіше, вхід розчищений, до цементної підлоги добралися. Дехто з хлопців бере велосипеди і катається».

Прошу співрозмовника провести віртуальну екскурсію підземеллям. Він каже, що потрапити можна тільки через два входи. Два інші завалені. Весь час підземелля веде по нахилу вниз. Найнижча точка сягає глибини 20 метрів. Після входу приблизно через 20 метрів буде поворот направо. Але там тупик. Якщо йти далі, тоді починається розгалужена система коридорів, що вели колись до вогневих точок. Запитую, яка площа кімнат.  Хлопець каже, дуже різна: від великих до малих. За його словами. Окремі кімнати дуже великі.

Що таке МЯУР

Підземну оборонну споруду будували в обстановці секретності, переважно вночі. Завершили роботи у 1938 році. Тоді по Дністру проходив державний кордон колишнього Союзу. Укріпоб’єкт  мав стати однією з точок захисту кордону.

Цитадель мала у своєму складі електростанцію, свердловину для забезпечення водою, а також інші засоби для життя військових. Автономно могла існувати декілька тижнів.

На території села нараховується ще 20 захисних об’єктів. Але вони невеликі, як пояснюють місцеві, своєю формою нагадують бетонні «коробки». Розкидані уздовж берега, а також на пагорбі. Їх також називають ДОТами (довготривала оборонна чи вогнева точка – Авт.)

Такі оборонні споруди розташовані уздовж берега Дністра на лінії колишнього кордону. А це майже 200 км. Вони входили в лінію захисту під назвою Могилів-Подільсько-Ямпільський укріп район. Частіше називали скорочено  — МЯУР. На цій ділянці кордону було створено майже 300 оборонних об’єктів.

Поруч Лядівський скельний монастир

У суботу 22 травня у Серебрії проводили екскурсію для гостей з Києва. Серед них були, зокрема, народні депутати. Їхали у Лядівський скельний монастир. Це в сусідньому селі. Тобто одночасно можна поєднувати дві екскурсії.

Ян Тягульський і Сергій Кладько записали відеосюжет подорожі підземеллям. Виклали його на Фейсбук-сторінці Могилів-Подільської міськради. Запрошують охочих відвідати підземелля, аби вочевидь ознайомитися з унікальним військовим об’єктом радянської доби, що так добре зберігся до наших днів.

До речі, історію ДОТу досліджував нинішній учень Серебрійської школи 11-класник Станіслав Будяк. Представив своє дослідження на обласний конкурс «Європейські сюжети історії Вінниччини». Станіслав здобув друге місце на . Диплом його вручали на День Європи в обласному молодіжному центрі «Квадрат».

Довідково

Охочі побувати на екскурсії у у найдовшому за протяжністю оборонному об’єкті часів Другої світової війни, а також дізнатися про його історію і плани на подальше використання, можуть звернутися до керівника ГО «Парус» Сергія Кладька за телефоном: 098-871-18-54

Читайте також:

«Це не Буг і не Дністер». Стартував новий сезон сплаву на човнах по річці Мурафа

У Вінниці презентували проєкт «Бізнес-клініки». Що корисного у ньому є для підприємців?

Подарунок із сенсом: який сюрприз підготував відомий водій караоке-таксі Ілону Маску

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Евгений Ярошенко

    Дай контакт где это.
  • Олександр Івченко

    Звичайно хотів би побувати.  Читаючи аналізую, чому так не будували надійно  для людей, для мирного життя?
  • Саша Грицюк

    Где это? И как доехать?
  • Vasilyij Vasilyij

    Шь  шшшшгщ   8 г
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up