Свято наближається: де і за скільки можна купити живу ялинку або сосну у Вінниці

Свято наближається: де і за скільки можна купити живу ялинку або сосну у Вінниці
  • У місті розпочалися новорічні ярмарки з продажу ялинок та іграшок сьогодні, 15 грудня. 
  • Розповідаємо та показуємо за скільки пропонують купити ялину чи сосну, де їх шукати та чи скуповують вже новорічні дерева вінничани.

 

До Нового року залишилось вже не так багато часу, а День Святого Миколая зовсім «на носі», тому приходить час підготовки до свят. Оскільки цьогоріч, нагадаємо, головної вінницької ялинки в Центральному парку не буде, а святкові заходи пройдуть в онлайн-форматі, то багатьом хочеться створити атмосферу свята у домівці. А головний атрибут новорічних свят — ялинка. У Вінниці вже стартував ярмарок новорічних дерев. Купити на ньому ялини та сосни можна і у відрах, і зрубані, і штучні місцевого виробництва. 

Де і за скільки продають?

Для створення новорічної атмосфери у себе вдома вінничани зможуть придбати святкову атрибутику у п’яти точках: 

  • на площі перед ринком «Урожай» (вулиця Пирогова, 49);
  • на площі перед ринком «Центральний» (проспект Коцюбинського, 13)
  • біля ТЦ «Вишенька» (вулиця Келецька, 122а);
  • на площі Привокзальна, 1;
  • по вулиці Ватутіна, 18. 

Ми відвідали кілька ялинкових базарів, аби дізнатися за скільки можна придбати новорічну красуню. 

Відео дня

Ялинки та сосни на площі перед ринком «Урожай» продають з Михайлівського лісництва. Як розповів продавець Вадим Горбонос, великого попиту немає, вранці вдалось продати одну ялинку. Ялинка чи сосна висотою 125-150 сантиметрів коштує 180-200 гривень, вартість залежить від пишності гілок. За ялину висотою 2,5 метра доведеться віддати 500 гривень. 

— Ми більше привезли ялинок, ніж сосен, бо їх частіше купують, — каже Вадим. — Можна у нас купити й ялинку у горщику, коштує вона в середньому на 50-100 гривень дорожче, ніж просто зрізана. Така ялинка спокійно перестоїть всі зимові свята у приміщенні, а потім її можна висадити. Всі вони чіповані. 

Для того, щоб ялинки не осипалися під час транспортування по домівкам клієнтів, біля дерев стоїть спеціальний пристрій по обгортці їх у сітку. Поки ми розмовляли з продавцем цікавитись ціною ялинок підходило кілька людей. Одна з таких вінничанка Марія. Каже, вона б ялинку не купувала, але внуки просять. 

— Ми завжди ставимо ялинку в переддень свята Миколая, — каже жінка. — Зараз і так стільки всякої біди, то принаймні ялинка додасть святкового настрою. Задумуюсь про те, щоб купити сосну в горщику, щоб потім на дачі посадити.

На площі перед Центральним ринком ще живі ялинки не продають. Проте можна придбати штучні, вартістю від сотні до трьох тисяч, а також ялинкові іграшки, гірлянди та інші новорічні прикраси для домівки.

На Привокзальній площі продають лише сосни. Продавця там на місці не було. Як розказав продавець фруктів, що стоїть поруч, коштують ялинки від 300 гривень за 1,5 метрову красуню. Необхідних чіпів на соснах ми не помітили.

Ялини ще можна придбати неподалік залізничного вокзалу, поруч із Привокзальним ринком. Продавець Андрій говорить, що попиту поки немає. 

— Ми сьогодні перший день продаємо, люди поки здебільшого лише цікавляться ціною, — каже продавець. — Наші ялинки з Вінницького лісництва, всі марковані і ми маємо необхідні документи. За приблизно 125-сантиметрову ялинку доведеться заплатити 150-200 гривень. Ялинка висотою приблизно два метра коштує 300-500 гривень, ціна залежить від пишності гілок. Якщо ж ви хочете ялинку висотою понад 2,5 метра, то доведеться заплатити від 600 гривень до тисячі.

Перед ТЦ «Вишенька» продають і сосни, і ялинки. Ялинку висотою 1,5 метри можна придбати за 200 гривень. Якщо ж ви хочете ялину чи сосну висотою близько двох метрів і вище, то доведеться заплатити 500-700 гривень. 

Продавчиня Анастасія говорить, що вінничани цікавляться і соснами, і ялинками. Каже, ялина створює особливий, святковий аромат у кімнаті, а сосна — довше не буде обсипатися. На ялинках біля ТЦ «Вишенька» ми не помітили чіпів, продавчиня лише пояснила, що привезли новорічні дерева з Вінницької області.

Там же можна придбати й дерево складене із гілочок ялинки на дерев‘яній підставці. Їх продавець Віктор приїхав у Вінницю продавати новорічні дерева з Івано-Франківська. Вартість такого деревця від 70 до 200 гривень. Продавець запевняє, що стояти у квартирі воно зможе до весни.

Опитування

Яку ялинку ви обираєте на новорічні свята?

Як перевірити, чи ялинка легальна? 

Лісівники Вінниччини наголошують, що передсвяткова заготівля ялинок не завдає шкоди лісові. Такі дерева вирощують на спеціально створених шкілках та ділянках, непридатних для ведення сільськогосподарських робіт та створення повноцінних лісових культур. 

«Усі ялинки мають бути марковані самоклеючими етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. Номери бирок при відпуску відразу заносяться до загального електронного реєстру і легко дають можливість перевірити легальність заготовленого новорічного деревця», — читаємо на сайті управління лісового та мисливського господарства нашої області. 

Перевірити, чи легальна ялинка, яку збираєтесь купити можна буквально за хвилину на сайтах: ДП «ЛІАЦ», yalynka.info або через аналогічний додаток у смартфоні.

Придбали ялинку — нашкодили лісу?

Лісова охорона ДП «Бершадський лісгосп», додамо, спільно з представниками національної поліції та екологічної інспекції постійно проводять рейди та патрулюють ліси з метою попередження та виявлення випадків незаконних рубок. 

Як читаємо на сайті управління лісового та мисливського господарства, спіймані на гарячому лісопорушники за незаконну вирубку новорічних дерев мають заплатити двічі: за заподіяну шкоду лісу та адміністративний штраф.

Розмір стягнень за заподіяну шкоду державі внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень становить — від 519 гривень. Крім того, незаконна вирубка дерев хвойних порід тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 510 гривень. Враховуючи те, що ялинку висотою до двох метрів можна придбати за 120 гривень, купити її значно дешевше, ніж самовільно зрубати.

Раніше, ми також питали еколога про те, яку ялинку вибрати. Як пояснив академік Міжнародної академії культури безпеки, екології та здоров'я Олександр Мудрак, якщо ви вболіваєте за навколишнє середовище, то краще брати штучну.

— Зараз є такі фірми, які навіть дають напрокат ялинку у горщику: використав, і повернув назад. Вирубка ялинок завдає значної шкоди природному середовищу: в 2015 році затвердили ліцензію на вирубку 500 тисяч ялинок до новорічних свят. У 2016 році — на 150 тисяч більше, — каже еколог. 

Читайте також: 

Свято наближається: яка вартість новорічних товарів у магазинах Вінниці?

Місія нездійсненна або Як і за скільки у Вінниці можна зняти житло на Новий рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анжелика Макогон

    Позор я за 2 месяца подходила чтоб встать на ярмарке  сувенирами имею все документы на торговлю торгуя на рынке Урожай а они поставили всех с улицы кого не жаль.
  • Читач53

    за незаконный выруб нужно не штраф давать, а заставить купить и посадить( за 1 шт = 20-30 штук) и года 2-3 отработок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up