Знайшли унікальну світлину зустрічі Петлюри з Пілсудським на вінницькому вокзалі (ФОТО ДНЯ)

Знайшли унікальну світлину зустрічі Петлюри з Пілсудським на вінницькому вокзалі (ФОТО ДНЯ)
Фото зустрічі Петлюри і Пілсудського на вокзалі міста Вінниці з праці Тадеуша Кутшеби «Wyprawa kijowska 1920 roku» (Краків, 1937)
  • «Центр історії Вінниці» опублікував фотографію, якій понад 100 років. На ній очільник України Симон Петлюра зустрічається з очільником Польщі Юзефом Пілсудським на залізничному вокзалі нашого міста.

У своєму дописі історики пишуть, що унікальну світлину віднайшов та оприлюднив дослідник з Кам’янець-Подільського Дмитро Бабюк. Відомо, що ця фотокартка опублікована у книзі польського генерала Тадеуша Кутшеби «Київська операція 1920 року»), виданій у Кракові у 1937 році. Під нею написано: «Naczelny Wódz J. Piłsudski i ataman Petlura na dworcu kolejowym w Winnicy (Maj 1920)». Потім йде перелік польських війських, що також потрапили в кадр. 

«У верхньому лівому куті світлини ідентифікується вокзальна водонапірна вежа і фрагмент споруди вінницького вокзалу. Бачимо, що Пілсудський і Петлюра одягнені у брезентові дощовики, що також опосередковано підтверджує факт коректності книжного підпису до світлини, адже Здзіслав Ґрохольський у своїх спогадах згадує про погодні умови того дня: «... 16 травня 1920 року — для Вінниці та Поділля історичний день — був хмарним і дощовим…», — йдеться у дописі «Центру історії Вінниці».

Відео дня

Залізничний вокзал Вінниці у 1920 рік. Джерело: книга «Вінниця у спогадах, том ІІ» Вінницького обласного краєзнавчого музею

Історики пояснюють, що на зустрічі на вокзалі була організована почесна військова варта, оркестр урочисто виконав український та польський гімни, прозвучали вітальні промови від міського голови та представників національних громад міста. 

У подальшому на переговорах глав держав у Вінниці, тодішній Тимчасовій столиці України, йшлось про унормування взаємовідносин між українською і польською владою на теренах Правобережжя, обговорювались питання узгодження кандидатів на керівників міністерствами та звільнення інтернованих поляками вояків Галицької Армії.

Популярні фотографія та кінохроніка, де Симон Петлюра та Юзеф Пілсудський вітають публіку з вікна залізничного вагону, були зняті на початку липня 1920 року на пероні вокзалу міста Станіславів (нині Івано-Франківськ) під час церемонії освячення панцирного потягу «Кармелюк». Але ще у 1920-х польські документалісти помилково ідентифікували цю зустріч як вінницьку.

Згадане «станіславівське» фото використане для меморіальної дошки, відкритої у Вінниці 11 листопада 2014 року на фасаді сучасного залізничного вокзалу ліворуч головного входу до приміщення.


Читайте також:

Кросворд від 20minut.ua: яких ви знаєте відомих вінничан?

Наше минуле: кадри з фільму за 1976 рік, який знятий в Вінниці (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Виктор Гвоздев

    От хто сепаратисти! Нагадую, в ті часи Польша і Малоросія входили в Російску імперію!
  • Кокос

    А ви в курсі,що Петлюра віддав Західну Україну до складу Польщі,яка колись поневолювала українські землі майже півтисячі років,щоб утриматись при владі?Хіба це не робить його зрадником і ворогом?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up