У центрі Вінниці чоловік 13 годин “відвойовував” авто у київських слідчих (ПОДРОБИЦІ)

У центрі Вінниці чоловік 13 годин “відвойовував” авто у київських слідчих (ПОДРОБИЦІ)

Київські слідчі Оболонського відділу поліції приїхали у Вінницю для того, щоб "конфіскувати" авто, яке знаходиться у розшуку. Власник каже, що машину хочуть просто "віджати".

Інцидент стався у ніч з 31 травня на 1 червня.

- Вчора я виставив авто на продаж в інтернеті, - каже власник “Мазди” Олександр. - Її я сам купив тільки кілька тижнів тому. Подзвонили люди. Готові були скинути мені будь-яку суму, аби я не продав машину іншим. Приїхали вони у Вінницю об 23:00 на чорному “Міцубісі”. Представилися покупцями. Їх було четверо. Кремезні такі чоловіки. Подивилися авто. Один з них відкрив двері та сів за кермо. Відразу ж зі скверу, що біля міськради, вибігли ще з десяток чоловіків. Вони хотіли забрати у мене авто. Пощастило, що поряд проїжджав патруль. Я зупинив їх. Кажу: “Допоможіть, у мене машину крадуть”.

Відео дня

Поїхати “покупці” не встигли. Вінницькі патрульні почали розбиратися. Виявилося, що двоє зі здорованів є слідчими Оболонського районного відділу поліції міста Києва - вони показали свої посвідчення. Столичні поліціянти почали стверджувати, що авто - біла “Мазда” знаходиться в угоні. За словами Олександра, вінницькі копи перевірили по базі чи це так. У реєстрі авто, що знаходилися в розшуку, ця машина не значилася. Через кілька хвилин кияни попросили перевірити ще раз. І “Мазду” знайшли у тому списку.

- Це просто якась афера, - каже Олександр. - Вони почали забирати мою машину, але наші патрульні не поспішали їм її віддавати. Викликали підкріплення. І оце стоїмо розбираємося уже 10 годин. Пригнали евакуатор з Києва. Намагаються відвезти моє авто у столицю.

Серед чоловіків, які вибігли “на підмогу” київським слідчим був і такий, хто представився справжнім власником “Мазди” і заявив, що це у нього її вкрали деякий час тому.

Журналіст “20minut.ua” намагався поспілкуватися з київським слідчим. Але він зачинилися у “Міцубісі” та не виходив. А коли вийшов, то не надто горів бажанням говорити з журналістами.

А евакуатор для перевезення авто київські слідчі пригнали аж зі столиці. Така “подорож” обходиться у тисячі гривень.

Машина і справді в угоні

Вінницькі копи підтвердили слова Олександра.

- Він зупинив нас вночі, сказав, що у нього хочуть вкрасти машину, - говорить інспектор патрульної поліції Марухов. - Зараз ми викликали слідчих і вони розбираються у ситуації. Ми бачили вночі близько 5-6 чоловіків. Де вони зараз я не знаю. Дане авто наразі знаходиться в угоні. Чи було воно там ще ввечері я не можу сказати.

У прес-службі ГУ НП у Вінницькій області розповіли, що у Вінниці справді працюють столичні поліціянти. А “Мазду” таки заберуть.

- Авто числиться в угоні за номерами кузова, - каже прес-офіцер Анна Олійник. - Слідчі дії проводять працівники Оболонського райвідділу поліції Києва у рамках відкритого кримінального провадження про викрадення авто. Київські слідчі звернулися з дорученням до наших патрульних вилучити авто та поставити його на штрафмайданчик у Вінниці. Воно там буде знаходитися до ухвали суду на вилучення. Потім його повезуть у Київ. Авто було вкрадене ще у квітні.

Чоловік не збирається віддавати авто - знайшов адвоката

- Тут знаходяться тільки двоє київських слідчих, - каже адвокат Світлана Нестерчук. - Усі інші - “тітушки”. Я бачила посвідчення поліцейських. Це Олександр Сватко та Максим Голубничий. Вінницькі патрульні не підпорядковуються столичним слідчим. А ті, в свою чергу, не мають відповідних документів, які б дозволяли їм працювати у нашому місті. Уже почалися “договорняки” з місцевими слідчими.

Через кілька годин у слідчих таки з’явилися усі документи. Адвокат Олександра наполягає, що папери фальсифіковані, а столичні поліцейські порушують закон.

- Ми подали у прокуратуру області заяву про вчинення злочину службовими особами Оболонського відділу поліції Києва. Відомості вже внесені у Єдиний реєстр досудових розслідувань. Документи, які вони надали щойно (їх не бачив ніхто майже 13 годин після початку інциденту - авт.) вважаю сфальсифікованими, бо витяг про перебування авто в угоні роздрукований з телефону і датований 31.05.2016 року. Вони внесли його у реєстр після початку своїх неправомірних дій - вночі. Наразі уже вчинено правопорушення, передбачених статею 364 Кримінального кодексу. Відбувається незаконне затримання транспортного засобу, бо нікого затримувати більш, ніж на три години не мають права.

Це витяг з кримінального провадження про викрадення "Мазди". Датоване воно 31.05.2016. Редакції "20хвилин" повідомили, що авто перебуває у розшуку з учорашньої ночі. Тобто, коли слідчі з Києва їхали у Вінницю, "Мазду" ще не розшукували.

Техпаспорт на "Мазду"

Зараз машина знаходиться на штрафмайданчику у Вінниці. Редакція “20minut.ua” слідкуватиме за продовженням цієї історії.

“Вінницькі патрульні не дарма отримують зарплату”

Станіслав Нижник-Оскольський, представник коаліції громадських організацій «Ніка».

Наші копи не дали сьогодні викрасти авто. На жаль, ця ситуація показала, що міські поліцейські не знають, як себе поводити. Ці двоє “відбирачів” показали тільки поліцейські посвідчення. Більше нічого. І це вже стало причиною для того, щоб наш слідчий відмовився проводити будь-які дії. Мені зі сторони це нагадує злочинне угрупування з 90-х. У яку входять і поліція, і “тітушки”. Уже те, що в одній машині їх об’єднують спільні цілі, багато про що говорить. Схожі схеми “віджиму” авто існують по всій Україні. І багато з них ведуть у той Оболонський відділ поліції. Продовження, зазвичай, таке: машина вилучається, а на ранок вже є ухвала суду про повернення її “власнику”.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

    Общался с человеком который купил машину и бывшем хозяином. Походу их обоих лоханули и развели одного на деньги, а другого на машину.
  • Юдин Сергей

    Если есть решение суда,заберут и все претензии потерпевший будет предъявлять к тому кто продал ему авто. Отдаст именем Украины.Суд так решил. И ничего не докажет.
  • Анонім

    А если представить что машина реально угнана. И ее случайно увидели на объявлении в интернете. Созвонились и узнали номер кузова и поняли что это именно она. И бегом пока её не спихнули на всех парах прилетели  в Винницу. Тут главное не упустить время. Ещо одна две перепродажи и суды по искам пострадавших растянутся на годы.

    макс reply Анонім

    Логично. А то, что информация об угоне у них появилась поле того, так созвонились и узнали номер кузова, можно обьяснить обыкновенным ясновиденьем следователя. Новая полиция все таки. Без третьего глаза в пятой точке туда не пройдешь по конкурсу, требования к ним жесточайшие.

    Анонім reply Анонім

    согласен

    Анонім reply Анонім

    99% правда.

    Анонім reply Анонім

    купил за  13 000

    продать решил за  25.

    и какая разница в  какое время суток!

    Анонім reply Анонім

    Тоді чому в розшук її виставили тільки уже під час нічного перепродажу?

    Скоріше всього, авто дійсно крадене, але вчинені столичними "правоохорнцями" дії навряд чи легітимні
  • Ярослав Житников

    Украли в апреле,а на учёт в Виннице поставили в мае. Интересно как?

    Анонім reply Ярослав Житников

    За  деньги,

    как как

    прям наивные какие то

    у нас в  стране все ЗА  ДЕНЬГИ.

    Анонім reply Ярослав Житников

    Да странно, на учёт 10 дней назад поставили, а ещё странее почему продать решили?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up