«Прикро, що постраждала дитина»: поліція про ситуацію з незрячою дівчинкою, яка ночувала на вулиці

«Прикро, що постраждала дитина»: поліція про ситуацію з незрячою дівчинкою, яка ночувала на вулиці
12-річна Аня, яка не змогла вчасно потрапити додому. Фото надане її мамою Наталею Гаврилюк
  • Хлопець їхав в Одесу, коли його машину зупинили і майже одразу арештували патрульні поліцейські. В Одесі на нього чекала сестра та її незряча донька, якій нещодавно зробили операцію на очах. 
  • Коли ми почали з’ясовувати обставини інциденту, в патрульній та в національній поліції відхрестилися від справи. Врешті, стало відомо, що нею займаються в Нацполіції. Що вони кажуть?

Раніше ми писали, що 27 березня неподалік Вінниці патрульні зупинили автомобіль «Део Ланос». За кермом авто сидів житель Рівненської області Петро Боримський. Хлопець їхав до Одеси, щоб забрати сестру та її 12-річну доньку, якій нещодавно зробили операцію на очах і вже виписали з лікарні. Після скасування всіх пасажирських перевезень через карантин, жінка з дитиною, крім як власним автомобілем, ніяк не могли дістатися дому. 

Патрульні склали протокол на водія, а потім з’ясували, що номери кузова авто і vin-кода у техпаспорті, не збігаються з їхньою базою. Машину забрали на арештмайданчик і сказали чекати результатів експертизи та рішення суду. 

На запитання Петра, що йому тепер робити і як забирати рідних, яким немає куди піти, поліцейські порадили розбиратися самому. У підсумку за ним приїхав друг з Західної України, з яким після цього вони поїхали до Одеси. Не маючи іншого виходу, сестра з дитиною ночували на лавочці. Наразі дитина хворіє.

Відео дня

Перед публікацією першого тексту, ми зв’язувалися з Управліннями патрульної та національної поліції. О обидвох прес-службах відповідальність перекладали на колег з інших управлінь. Наприкінці публікації, редакція висловила сподівання, що поліцейські розберуться між собою, де чиї компетенції і зможуть надати більш чітку інформацію. 

Це спрацювало. Виявилося, що справа знаходиться в компетенції Нацполіції. У відділі комунікації ГУНП у Вінницькій області нам розповіли, що 27 березня працівники поліції зупинили автомобіль «Део Ланос», водій якого при в’їзді у Вінницю порушив правила швидкісного режиму. Це зафіксував прилад TruCAM. 

Під час перевірки документів на автомобіль, патрульні з’ясували, що дані техпаспорту не співпадають з номерами агрегатів транспортного засобу. За це передбачена кримінальна відповідальність, оскілька машина може бути викраденою. 

Патрульні викликали на місце події слідчо-оперативну групу Вінницького районного відділення поліції. На автомобіль був накладений арешт та призначено проведення експертиз в рамках відкритого кримінального провадження за статтею 290 Кримінального кодексу України (знищення, підробка або заміна номерів та агрегатів транспортного засобу). У прес-службі кажуть, що їхні підлеглі діяли виключно в рамках закону. 

Ми говорили з водієм «Ланоса» Петром Боримським. Хлопець казав, що патрульні розповідали, що в їхній практиці траплялося, коли в схожих ситуаціях вони відпускали водіїв під розписку. Тобто водій міг дістатися місця призначення, а потім у зазначений термін був зобов'язаний повернути машину на арештмайданчик для проведення експертизи. У разі недотримання зобов'язань, на нього чекала більш сувора відповідальність. 

Зв словами Боримського, він просив патрульних так само вчинити і з ним, але ті не погодилися. В Управлінні патрульної поліції нам сказали, що їхні підлеглі взагалі не мають права приймати подібних рішень, адже це компетенції слідчих. 

У Нацполіції сказали, що в їхній практиці траплялися схожі ситуації. Наприклад, коли в автомобілі знаходилася людина, яка потребувала невідкладної допомоги. У таких випадках поліцейські спочатку супроводжували автомобіль до лікарні, а вже потім проводили процесуальні дії. Відпускати водія навіть за таких обставин, поліцейські все одно не мають права. 

— Дуже прикро, що в цій ситуації постраждала дитина. Матір дівчинки, яка знаходилася в іншій області, мала б звернутися до медичного закладу, звідки щойно була виписана, чи зателефонувати на 102 та викликати працівників місцевої поліції. Вони б не залишили жінку з дитиною на вулиці, і вирішили б цю проблему з відповідними соціальними службами, — сказали у відділі комунікації Нацполіції.

Наразі авто Петра Боримського знаходиться на арештмайданчику. Яка його подальша доля, буде відомо після закінчення слідства. 

Читайте також:

«Незряча дитина ночувала на лавочці, як бомжиха». Чому Аня не змогла вчасно потрапити додому

До «Епіцентру» приїжджала поліція з автоматами. Що там було?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ксения Окунева

    Прикро їм? Зателефонувати після такого ставлення до 102? Вони серьйозно? "Вони не залишили б жінку з дитиною на вулиці і вирішили б це питання із відповідними соціальними службами" - а це як? Мабуть ще й штрафанули б про всяк випадок.
  • Алекс

    ....
  • Игорь

    Вот ганд__ы...

    Вася Пупкін reply Игорь

    Гандони,так?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up