«Незряча дитина ночувала на лавочці, як бомжиха». Чому Аня не змогла вчасно потрапити додому

«Незряча дитина ночувала на лавочці, як бомжиха». Чому Аня не змогла вчасно потрапити додому
12-річна Аня, яка не змогла вчасно потрапити додому. Фото надані її мамою Наталею Гаврилюк
  • Хлопець їхав в Одесу, коли його машину зупинили і майже одразу арештували патрульні поліцейські. В Одесі на нього чекала сестра та її незряча донька, якій нещодавно зробили операцію на очах. Міжміські сполучення скасовані, а готелі закриті, тому, крім як ночувати на лавочці, їм нічого більше не залишилося.
  • В управлінні Національної поліції кажуть, що справа знаходиться в компетенції патрульної поліції, але патрульні заперечують це і переадресовують до Нацполіції.

Доньці Наталі Гаврилюк 12 років. Її звати Анею. У Ані катаракта обох очей, тому чимало часу дівчинці доводиться проводити на лікуванні в інституті очних хвороб в Одесі. Поза тим, в Ані є ще кілька супутніх хвороб та діагнозів, що потребують постійного лікарського нагляду.

Родині доводиться багато їздити. Тому для економії часу і більшої зручності Наталя придбала Daewoo Lanos. На машину півроку заробляла за кордоном, а коли купила, то віддала її меншому братові, щоб возив їх з донькою в лікарні. 

Востаннє до Одеси з Анею Наталя поїхала незадовго до впровадження карантину. Доньці мали зробити операцію, яка мала покращити стан її зору — дівчинка була тотально незрячою. Операція пройшла успішно, зір почав повертатися, і лікарі повідомили, що 27 березня їх виписують. 

Відео дня

На той час в Україні вже як два тижні діяв режим карантину: автобусне і залізничне сполучення скасоване, готелі і хостели — не працюють. Наталя попередила брата про те, щоб він приїхав за ними на машині. Лікуючий лікар виписав довідку на ім’я брата, де вказано його ПІБ та номери авто — Наталя переслала фото довідки і свідоцтва про інвалідність братові у Вайбері. На випадок, якщо зупинить поліція і в них виникнуть питання. 

Арештували авто

Родина Наталі живе у Рівненській області. Тому Петро, так звати її брата, виїхав за ними рано вранці. Дорога лежить через Вінницю. Наше місто він мав проїжджати близько 8.30 ранку, але на під'їзді його зупинили працівники патрульної поліції. 

— Поліцейські сказали, що зафіксували перевищення швидкості. Вони показали цифри, а я попросив надати підтверджуючі фото, але вони цього не зробили, — розповідає водій «Ланоса» Петро Боримський. — Думаю, ну якщо порушив, то порушив. Дав їм документи, вони почали їх роздивлятися, а потім їм чомусь не сподобався техпаспорт, мовляв, занадто новий. Полізли в капот, дивилися, чи збігається номер кузова і vin-кода. Наскільки я пам’ятаю, за їхньою базою не збіглося кілька цифр. Вони сказали, що забирають машину на арештмайданчик до з’ясування всіх обставин. 

Петро пояснював поліцейським, що сполучення між містами перекрите і що в Одесі на нього чекає сестра з хворою дитиною. Якщо він не приїде, то їм не буде куди піти. Патрульні розповіли, що схожі випадки в їхній практиці вже були. Якось чоловік з родиною їхав в Дніпро. І щоб не забирати в нього машину, йому запропонували написати розписку, що в зазначений термін він зобов'язаний повернути автівку на штрафмайданчик, інакше на нього чекатиме відповідальність. 

Хлопець зрадів і спитав, чи можна і з ним так само вчинити. Все одно автономери українські, а дані про водія вони вже мають. Поліцейські відповіли, що не можна. Петро показував їм довідку від лікуючого лікаря племінниці і просив зглянутись, але патрульні не стали в неї навіть дивитися.

— Я запитав, як мені тепер виходити з ситуації, на що отримав відповідь: «Разбирайся сам». На одне з прохань відпустити, патрульний показав три пальці і сказав, що це можна було б зробити. Я не зрозумів, як саме: «Якщо не можеш зрозуміти, то машина залишиться у нас». Потім вони забрали ключі, документи і сказали чекати рішення експертизи і суду, — розповідає Петро Боримський. — Я зателефонував другові і попросив забрати мене.

Спали на лавочці

Поки друг Петра їхав з Західної України до Вінниці, а потім до Одеси, Наталя з донькою не знали, куди подітися. Брат мав забрати їх ще в обід, а на вулиці вже вечоріло, потім наступила ніч. 

— Після лікування у мене не залишилося грошей і всього іншого, ми опинилися на вулиці. Через карантин нас нікуди не хотіли брати. Довелося ночувати з дитиною на лавочці, — розповідає Наталя Гаврилюк. — Дитина після операції з заклеєними очима і перемотаною головою була вимушена спати на лавочці. 

Наступного дня, під час дороги додому, Наталя і Петро заїхали у Вінницю. Хотіли потрапити до керівництва Патрульної поліції, але була субота і на місці нікого не виявилося. Патрульний, який зупинив авто і прийняв рішення про його арешт, також був на вихідному. 

Черговий відділу відмовлявся приймати заяву. Наталя почала знімати відео і зателефонувала до нашої редакції. Лише після цього її звернення прийняли. Але виписку з лікарні і посвідчення про інвалідність до неї не долучили. 

— Моя незряча дитина ночувала на лавочці, як бомжиха. Я хочу, щоб людина, яка знала, що хворій дитині немає чим дістатися додому і немає де ночувати, понесла за це відповідальність, — говорить Наталя. — У нас був лише один шанс на те, щоб у доньки почав з’являтися зір, але тепер у неї температура, кашель і нежить. Не знаю, як це відіб'ється на її здоров’ї. 

Петро також написав заяву. Говорить, що сестра заробила на автомобіль чесною працею, тому хоче, щоб його швидше повернули. 

Компетенції

За роз’ясненнями ми звернулися до Національної поліції України. Нам сказали, що вони цією справою не займаються і порадили звернутися до Управління патрульної поліції.

В патрульній нам підтвердили, що авто Петра зупиняли через перевищення швидкості, і що при перевірці документів патрульні помітили ознаки підробки свідоцтва про реєстрацію. А саме — неспівпадіння інформації з базами даних, що вважається кримінальним правопорушенням. 

Також у прес-службі патрульної поліції нам розповіли, що їхні співробітники викликали на місце слідчо-оперативну групу, яка і займається цією справою. Як слідчо-оперативна, як відомо, виїжджають співробітники Нацполіції. Котра з прес-служб говорить неправду?  

На питання, чи могли працівники поліції відпустити Петра під розписку, нам відповіли, що такі рішення патрульні приймати не можуть, це компетенція слідчих і порадили звернутися до Національної поліції. 

Редакція має надію, що після цієї публікації обидві поліції розберуться між собою і визначаться, де чия компетенція в розказаній нами історії. Що далі з автомобілем Наталі Гаврилюк та як вчинять правоохоронці з заявами сестри і брата? Обов'язково напишемо далі, тож слідкуйте за новинами на 20minut.ua.
 

Читайте також:

Відкривайте поліція: на Янгеля невідомі зв'язали жінку та пограбували

Вінничанин вкрав 60 тисяч з сейфа підприємства, де раніше працював водієм

Замість верстатів — металобрухт. Вінницький «Форт» фігурує у справі розтрати майже 2 мільйонів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Наташа Рибник

    +++++
  • Людмила Кисс

    А,что поменялся  б номер..,если б он дал ту сумму,что они указали на пальцах?У,каждого своя семья,бумеранг существует🙉😭
  • Руслана Кравченко

    Одне слово  виродки
  • Надія Кухар

    Як таке могло статись...і чого взагалі через перевищення швидкості лізти під капот,щоб звірити серійний номер???Дуже цікаво 🤔
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up