Петиція: вінничани хочуть розділяти сміття, але немає контейнерів

Петиція: вінничани хочуть розділяти сміття, але немає контейнерів

Вінничани просять встановити сміттєві контейнери окремо для пластику, паперу, скла, металу, небезпечних побутових відходів. Вже написали відповідну петицію до міської ради. За день звернення підписали 111 людей.

Сьогодні, 25 липня 2019 року, на сайт вінницької міської ради виклали петицію «Встановити спеціально обладнані контейнери для роздільного збору сміття».

Авторка Ірина Ластовецька зазначає, що у 2018 році Україна увійшла у топ-10 країн з найбільшою кількістю сміття (за версією агентства 24/7 Wall Street). Так, щорічно в Україні виробляється 10,6 тонн сміття на одного мешканця. Натомість переробляється лише 3,2% відходів. 

— Більша частина з 26 мільйонів метричних тонн відходів в Україні є твердими побутовими відходами і сільськогосподарськими відходами, включаючи сміття, вироблене в господарствах, та відходи добрив та пестицидів з полів. Через об’єми накопичених в Україні відходів її можна віднести до однієї з найбільш техногеннонавантажених країн світу. У досвіді поводження з відходами Україна на кілька десятиліть відстала від розвинених країн Європи, — зазначає вінничанка.

Ластовецька зауважує, що серед вінничан спостерігається стрімкий ріст соціального запиту на екологічний роздільний збір твердих побутових відходів.

Відео дня

— На жаль, містяни не мають змоги нормально сортувати сміття, оскільки на смітниках відсутні відповідні контейнери для збору паперу, металу, скла і пластику та контейнерів для небезпечних відходів. Саме тому актуальним є питання встановлення на території міста спеціалізованих контейнерів для окремого збору твердих побутових відходів, в тому числі небезпечних, — пропонує активістка.

Що пропонує автор звернення:

  1. Встановити на території Вінниці спеціально обладнані контейнери для роздільного збору сміття (сировини), а саме окремо для: пластику, паперу, скла, металу, небезпечних побутових відходів (градусників, використаних ламп та елементів живлення). 
  2.  Забезпечити вчасну передачу цієї сировини до пунктів переробки та/або утилізації. 
  3. Організувати та забезпечити розміщення соціальної реклами щодо необхідності сортування сміття (сировини). 
  4. Забезпечити організацію заходів щодо інформування населення м. Вінниці про правила поводження з відходами, їх сортування в тому числі небезпечних. 

Станом на 25 липня петицію підписали 111 осіб з 350 необхідних. Звернення можна підтримати ТУТ.

Нагадаємо, минулого року перші підземні баки для сміття з'явилися у Вінниці. Біля них немає смороду і розкиданого непотребу. Ззовні контейнерів не видно, лише сміттєприймачі, куди потрібно вкидати пакети та пляшки. Користуватись ними досить просто, варто лише ногою натиснути на важіль, що відкриває кришку. Наразі в місті 3 контейнери для сухих відходів, стільки ж для вологих:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Radbul

    Якщо ввести штраф "за вкидання відходів у не призначений для цього контейнер" 10 000 грн, або 1000$, ще й як будуть сортувати. Десь так 10 порушників штрафанути , у проблема сортування сміття у Вінниці буде вирішена на завжди. А якщо за викинутий недопалок штрафувати на 10 000 грн, або 1000 баксів, т о і проблема сміття узагалі буде вирішена на завжди, і Вінниця узагалі буде найчистішим містом, а якщо таку практику ввести по всій країні , то уся країна стане Швейцарією
  • Орест Лютий

    Ніхто не бажає сортувати, навіть пластикові пляшки, відра кидають там де лушпиння і гнилі помідори, хоча поруч стоїть клітка для пластику. Сміття в пакетах лишають по закутках і під кущами не доносячи до смітника. Насєлєниє бидло яке не цінує працю двірників.

    Radbul reply Орест Лютий

    Не погоджуюсь... Якщо ввести штраф "за вкидання відходів у не призначений для цього контейнер" 10 000 грн, або 1000$, ще й як будуть сортувати. Десь так 10 порушників штрафанути , у проблема сортування сміття у Вінниці буде вирішена на завжди. А якщо за викинутий недопалок штрафувати на 10 000 грн, або 1000 баксів, т о і проблема сміття узагалі буде вирішена на завжди
  • Галина Петрук

    Багато смітників облаштовано баками для вологого та сухого сміття, Люди  розділяють, а сміттєвоз  покує все разом.  А як будуть транспортувати, кили буде повне розділення?
  • Marinka Lisa

    В Польше такие контейнеры как на фото стоят уже давно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up