«Немає чого обговорювати» Вінничани виступили проти будівництва ТЦ на Гоголя

«Немає чого обговорювати» Вінничани виступили проти будівництва ТЦ на Гоголя
  • На Гоголя хочуть збудувати чотириповерховий торгово-офісний центр з підземним паркінгом. 
  • Але це не влаштовує жителів з навколишніх будинків: люди нарікають, що це їхня земля, яку захопили в 2003-му, а новий ТЦ зруйнує їхні домівки.
  • Компромісу знайти їм не вдалося. З’ясували деталі нового будівництва у середмісті.

На вулиці Гоголя, 3 планують побудувати торгово-офісний центр. Замість залишків МАФу та старого будинку хочуть звести чотириповерхівку з підземним паркінгом на 27 авто.

Візуалізація майбутнього ТЦ

Відео дня

Щоб отримати погодження від громади, увечері, 25 липня, відбулося громадське слухання. На них прийшли десятки вінничан з навколишніх будинків. І вже на початку зустрічі мешканці будинку на Гоголя, 5 оприлюднили заяву до міськради. Перекладаємо їхній лист тезово: 

  • Територія під забудову ТЦ частково є прибудинковою територією будинку №5. На ділянці є зелена зона, був дитячий майданчик, і усе це незаконно захопили 11 років тому. 
  • Ми її відсудили у 2003-му. Але зараз землю знов продали, під будівництво чотириповерхового ТЦ. Побачили, що за центром буде паркінг. Під нашими вікнами будуть ставити машини, а ми там хочемо дитячий майданчик.
  • Маємо сумніви щодо можливості будівництва центру: там пролягають підземні води, які через навантаження на ґрунт змінять напрямок у наші підвали.

Офіси з перукарнею чи турагенством

Представляв сторону забудовника юрист та екс-кандидат у нардепи Леонід Марцинківський. Він одразу пояснив, що земля була не захоплена, а викуплена.

— Володимир Кожухівський і я, Леонід Марцинківський, як представник його інтересів, непричетні до захоплення ділянки, зносу дитячого майданчика. Ми рік тому придбали дві земельні ділянки під комерційне використання, всі документи відповідають законодавству, — відповів Марцинківський.

Людей обурювало те, що біля їхніх будинків зводять черговий комерційний заклад, поблизу якого будуть паркуватися десятки машин щодня. На це юрист відповідав, що машин буде менше, а «чужих» не пускатимуть в середину подвір’я шлагбаумами.

— Відстань від новобуду до нинішніх будівель буде 15 метрів. У торгово-офісному центрі тільки перший поверх займатимуть торгові приміщення: найбільш ймовірно, що це будуть заклади сфери послуг — перукарня, турфірма тощо. На трьох інших поверхах — офісні приміщення, — каже Марцинківський. — Центр буде збудований каскадно: чим вищий поверх, тим менша площа, щоб людям доходило сонячне світло. Ми готові зайнятися наведенням порядку на вашому подвір'ї: зробити новий асфальт, засіяти газони, поставити шлагбаум. Про це ми домовлялися?

— Та не домовилися з вами! Продавався металевий каркас, будинок №3. А комунальна земля не продавалась. Так само як і прибудинкові території будинку №5, — дорікали йому мешканці.

Утім представник департаменту земельних ресурсів, якому завчасно підготували відповідь на питання «чия земля», прочитав з паперу — земельні ділянки у приватній власності, належать Кожухівському, можна виконувати роботи за цільовим призначенням.

— А де ж тоді прибудинкова територія наша?! У нашому подвір'ї уміщається два сміттєвих баки та дві машини. І це увесь двір! Де ж прибудинкова територія Гоголя, 5? — казала жінка, яка відмовилася представлятися.

Разом з нею «вибухнули» більшість з присутніх, які перекрикували один одного. А відповіді на своє питання так і не отримали.

«Треба дзвонити Зеленському»

Надалі з зали почали лунати питання щодо структури ТЦ:

— А куди будуть дмухати та капати ваші кондиціонери?

— Вони будуть на горищі. Розглядаємо два варіанти: або в закритому приміщенні, або просто неба. Шуміти не будуть, це враховано в проектній пропозиції. Викиди диму відсутні, тепло випускатиметься в атмосферу і вас не зачіпатиме, — відповів Марцинківський.

— Ви збираєтесь побудувати торговий центр. Яка відстань буде між новобудом і Гоголя, 1? Це єдиний вихід для наших дітей до школи взимку: усі інші залляті льодом і снігом, — сказала жінка, що представилася Альоною.

— Перехід там залишиться. Буде шириною 6 метрів, а зараз там ширина — 3 метри. 

— А машини будуть їздити?

— Так. Буде дорога, тротуари та шлагбаум. І там не буде потоку машин, — відповів юрист.

Мешканці навколишніх будинків були невдоволені відповідями, градус обурення підвищувався і присутні закликали викликати «незалежне телебачення, контролюючі служби, які розслідують захоплення ділянки». Жінка, яка сиділа в першому ряду, жартома закликала «подзвонити Зеленському».

Люди казали, що треба голосувати проти будівництва торгово-офісного центру, але погодилася перенести громадські слухання на пізнішу дату і провести їх у хабі «Місто змістів», який вмістить всіх учасників. Утім, суперечки продовжилася вже на вулиці.

— У нас старий будинок, часто відключається світло. І тут ще хочуть під'єднати ТЦ до наших електромереж, водопроводу, каналізації. Яким чином?! На це питання відповіді я не отримала, — сказала представниця співвласників будинку на Пирогова, 3А Лариса Радченко.

Будемо домовлятися

Після слухань вдалося поставити декілька питань представнику забудовника Леоніду Марцинківському.

Жителі запевняють, що ділянку відсудили в колишніх власників. Ви чули щось про це?

— Перед цими слуханнями були консультації. Звертався до мешканців, показував документи на земельні ділянки і дізнався від них, що колись були суперечки з колишніми власниками. 

У судовому реєстрі немає рішення, що колишній власник землі позбавляється земельної ділянки на користь мешканців. Хоча, справді, певні зусилля були у 2003 році, але вони ні до чого не привели. Рішення суду, насправді, немає.

У колишнього власника були документи, кадастрові номери, у нотаріуса не було зауважень. І переконавшись в законності мій довіритель придбав цю землю. Усе. Угода укладена в правовому полі.

А якщо з жителями не вдасться домовитися, що тоді будете робити?

— Складно реагувати на відсутність єдиної позиції: «Ми хочемо то, не знаємо чого». Але маю оптимістичні сподівання, що нам все ж таки вдасться домовитися. Ну кинемо ми все це. І кому від цього буде добре? Все залишиться як є.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • сем

    і одразу Леня на забудованика працює. А хотів продавати землю України разом із жидом... не вибрали.....жаль..
  • Орест Лютий

    Краще за все передати цей клапоть під будівництво каплички маськовського патрахату. Будуть мати можливість прославляти в ній Гундяєва і Путіна.
  • Зиновий

    Все решилось в момент голосования за капиталистический строй Украины. Для решения вообще всех проблем в Украине требуется очень мало: - Дегенераты сами не должны участвовать ни в одном избирательном процессе - и все. И лишь тогда Украина будет той, о которой мечтал Шевченко.

    Ваня Лета reply Зиновий

    21 век на дворе, какая Украина Шевченко? Взад на хутор?
  • fank franko

    Молодці представники громади.Якщо тільки підуть на домовленості,втратять все.Дуже правильне рішення  звернутися до президента Зеленського і показати,ким насправді є його депутати у ВР на місцях і чого від них можна чекати в майбутньому.Тримайтеся.Корінні вінничанин з вами.Не дамо сплюндрувати історичну частину міста генделиками.

    .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up